Trabzon, vatan mücadelesinde verdiği sayısız şehit ve gazisiyle Türkiye’nin en kadim ve en güçlü hafızalarından birine sahip şehirlerin başında geliyor. Bu köklü mirası yaşatmak amacıyla düzenlenen “1461’den Günümüze Şehitler ve Gaziler” başlıklı konferans, 28 Kasım 2025 Cuma günü Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi 2 No’lu Salonda gerçekleştirilecek. Programda Gazi Üniversitesi Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal konuşmacı olarak yer alacak. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Trabzon Şube Başkanı Ahmet Tezcan, tüm vatandaşları davet ederek önemli mesajlar verdi. Bu özel buluşma, Trabzon’un tarihsel hafızasına ışık tutarken aynı zamanda toplumsal birlik ve vefa duygusunu güçlendirmeyi amaçlıyor.
Trabzon’un Şehitler ve Gazilerle Yoğrulan Tarihi
Trabzon, 1461’deki fetih sürecinden itibaren vatan savunmasının en önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor. Şehir hem kendi topraklarını korurken hem de ülke savunmasına katkı sağlayan binlerce şehit ve gazi yetiştirdi. Dernek Başkanı Ahmet Tezcan, Trabzon’un bu yönüne dikkat çekerek, “Trabzon hem işgallere karşı kendisini savunurken binlerce gazi ve şehit vermiş hem de ülke savunmasında bizzat rol almıştır” dedi. Bu köklü tarihin anlatılacağı konferans, özellikle gençlere tarihi bilinç kazandırmayı hedefliyor.

Konferansın Detayları ve Program İçeriği
“1461'den Günümüze Şehitler ve Gaziler” konulu konferans, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te başlayacak. Etkinlikte Gazi Üniversitesi Öğr. Gör. Mehmet Akif Bal, Trabzon’un yüzyıllara dayanan savunma kültürünü akademik bir perspektifle ele alacak. Konferans, Trabzon’un neden “şehitler ve gaziler yurdu” olarak anıldığını tarihsel belgeler ve toplumsal hafıza üzerinden aktaracak. Vatandaşların yoğun ilgi göstermesi beklenen program, şehirde manevi atmosferi güçlendirecek.
Ahmet Tezcan’dan Anlamlı Davet ve Mesajlar
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Ahmet Tezcan, yaptığı açıklamada tüm vatandaşları programa davet etti. Tezcan, “Trabzon’a şehitler ve gaziler diyarı deniliyorsa bunun sebebi işte bu binlerce şehit ve gazinin varlığıdır” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Trabzon’un milli hafızadaki yerinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Düzenlenecek konferansın, hem tarihsel farkındalığı artırması hem de Trabzon’un vefa kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlaması bekleniyor.





