Türkiye'nin ihracat potansiyelinde Karadeniz somonunun önemli bir yer tuttuğunu belirten Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz somonu ihracatında önemli bir ivme yakalandığını açıkladı.

Rize Ziraat Odası, Çay Üreticilerine Budama Konusunda Uyarıyor! Rize Ziraat Odası, Çay Üreticilerine Budama Konusunda Uyarıyor!

Özellikle Uzak Doğu ülkelerinin denizde yetiştirilen ve 7 ay kalan Karadeniz somonunu tercih ettiğini ifade eden Gürdoğan, bu yılın Ocak-Şubat döneminde somon ihracatında rekor bir artış yaşandığını belirtti.


Gürdoğan ayrıca, somon ihracatının fındık ihracatı rakamlarıyla yarışmaya başladığına dikkat çekti ve somonun, fındığa alternatif yeni bir gelir kaynağı haline geldiğini vurguladı. Ancak, göl somonunun Karadeniz somonu olarak piyasaya sürülmesinin ihracatı olumsuz etkilediğini ve kaliteyi düşürdüğünü dile getirdi.


Son yıllarda denizlerdeki kafes sayısının artmasıyla birlikte, deniz somonu yetiştiriciliğinde de önemli bir artış yaşandığını belirten Gürdoğan, ancak bu durumun göl somonu ihracatını tehdit ettiğini vurguladı. Ürünün kalitesini düşürmemek adına belli bir kontrolün sağlanması gerektiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda gerekli adımları atması gerektiğini ifade etti.

Whatsapp Image 2024 04 02 At 12.49.25 (1)
Somon konusunda yeni bir sektörün başlatılması gerektiğini belirten Gürdoğan, somonun yarı mamul olarak işlenmesi ve Türkiye'nin kendi markasını oluşturarak katma değerli ürünler olarak ihraç edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu doğrultuda Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini ve KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi'nin önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Editör: Doğukan ÖZKURT