Bu konuda yapılan hazırlık çalışmaları bünyesindeki TAKADEMİ Meclis Başkanlığına sunularak alanında uzman akademisyenler tarafından ortaya konan çalışma sonuçları hazırlanan raporlarla birlikte ilgili kurumlara resmi yazı ile başvurularak ilgili konuların sonuçlandırılması sürecine girildi. 
 
Yapılan çalışmalarla ilgili olarak açıklama yapan TAKADEMİ Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi Başkan Vekili Hüseyin Ayaz, ”TAKADEMİ Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi olarak, ülke genelinde ve tüm dünyada yaşayan hemşerilerimizle birlikte Trabzonluların sesi olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hedefimiz ülkemizde ve yurt dışında Trabzonluluk misyonu taşıyan STK’larla birlikte; bilim, sosyal, kültür, tarih ve ekonomi alanında Trabzon’un tanınırlığını ve bilinirliğini çok daha yukarılara taşıyacak projeleri uygulamaya koymaktır.

Bu Kapsamda; TAKADEMİ Olarak;   Trabzon-Kahramanmaraş Kardeşliği Protokolsüz Kardeşliktir. 
 
TAKADEMİ; Trabzon-Kahramanmaraş kardeşliğinin protokolsüz bir kardeşlik olduğunu bunun protokole dönüştürülmesi gerektiği için resmi başvuruda bulundu. Hem Trabzon hem de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyelerine yazdığımız yazıylabunun resmiyete dönüştürmeyi talep ettik.”  dedi.
 
GERÇEK FETİH TARİHİ 154 AĞUSTOS
 
Ayaz, açıklamasında şunları kaydetti:  “Trabzon’un Gerçek Fetih Tarihi 15 Ağustos 1461’dir. TAKADEMİ’nin, Trabzon’un gerçek fetih tarihi 15 Ağustos 1461 olduğu konusundaki ısrarlı takipleri sonucunda;  Bu amaçla 26 Eki 2017 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde “Trabzon’un Fethi ve Fethin Tarihi Meselesi” konulu panel düzenledi.  Panele katılan tarihçilerimiz; KTÜ - Karadeniz Teknik Üniversitesi; Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kenan İnan, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Türk Tarih Kurumunu temsil eden Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, tarafından görüşülüp tartışılarak belgelere dayalı olarak Trabzon’un fethinin 15 Ağustos1461 olduğu yeniden tescillendi.  Söz konusu panel sonunda, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un Fetih tarihinin 15 Ağustos 1461 Cumartesi günü olduğunu ve yıl dönümü kutlamalarının bundan böyle gününde kutlanılmasını sağlamak amacıyla Panel Sonuçlarının Tescil için  Türk Tarih Kurumuna bildirileceğini beyan etmiş ve basın önünde söz vermişti. TAKADEMİ olarak bunun takipçiliğini devam ettirerek yanlışın düzeltilmesi için Trabzon Büyük Şehir Belediyesine talebimizi tekrar ilettiler.”
Adnan RAMOĞLU
 
Editör: TE Bilisim