Kamu Ödemelerindeki Gecikmeler Sektörü Zorluyor
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Özgür Kolamuç, meclis toplantısında yaptığı açıklamada medikal sektörün yaşadığı yapısal sorunlara dikkat çekti. Özellikle kamuya tıbbi cihaz ve malzeme tedarik eden firmaların ödemelerini zamanında alamadığına işaret eden Kolamuç, geciken ödemelerin tedarik zincirini bozduğunu vurguladı.
“Sağlık gibi hayati bir alanda hizmet veren firmalar, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Finansman yükü arttıkça yerli üretici ve tedarikçilerin dayanacak gücü kalmıyor” dedi.

Kur Farkı ve Sabit Fiyatlı İhaleler Ciddi Risk
Kolamuç, tıbbi cihaz sektörünün en büyük problemlerinden birinin döviz kurlarındaki artışa rağmen sabit fiyatlarla yapılan ihaleler olduğunu belirtti.
“İhalelerde verilen sabit fiyatlar, özellikle kur artışı dönemlerinde firmaların zarar etmesine neden oluyor. Bu da hem üreticiyi hem de satıcıyı piyasadan çekilmeye zorluyor. Tüm bu süreç sağlık hizmetlerinin aksamaya başlaması riskini beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Sarıalioğlu’ndan Oflulara Bayrak Çağrısı ; Of’ta Ev ve İş Yerleri Ay Yıldızlı Bayraklarla Donatılıyor
Başkan Sarıalioğlu’ndan Oflulara Bayrak Çağrısı ; Of’ta Ev ve İş Yerleri Ay Yıldızlı Bayraklarla Donatılıyor
İçeriği Görüntüle

Haksız Rekabet, Yerli Üreticiyi Zedeliyor
Konuşmasında ihale süreçlerindeki adaletsizliklere de değinen Kolamuç, büyük firmaların avantajlı olduğu bazı uygulamaların küçük ve orta ölçekli yerli üreticiler için haksız rekabet ortamı oluşturduğunu söyledi.
Süreçlerin daha şeffaf ve eşit koşullarda yürütülmesi gerektiğini belirten Kolamuç, yerli üretimin desteklenmemesi halinde dışa bağımlılığın artacağını da sözlerine ekledi.

“Ankara’ya Güçlü Bir Ses Götürmeliyiz”
Kolamuç, çözüm önerilerini şu sözlerle özetledi:
“TTSO olarak bu hayati sektörün sesini Ankara’ya daha güçlü bir şekilde taşımalıyız. Ödeme vadeleri kısaltılmalı, sektör üzerindeki vergi ve maliyet yükü hafifletilmeli, sabit fiyatla yapılan ihalelerde kur farkı gibi değişkenler göz önüne alınmalıdır. Aksi takdirde sağlık sistemimizde ciddi tıkanmalarla karşı karşıya kalabiliriz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ