Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon insanın tüberküloz hastalığına yakalandığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, hastalığın belirtilerini ve tanı yöntemlerini anlattı. Uzun süren öksürük, balgam çıkarma, iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren tüberkülozun, akciğer grafisi ve balgam mikroskopisi ile teşhis edildiğini belirtti.

Sinüzite Dikkat: Risk Faktörleri ve Tedavi Seçenekleri Sinüzite Dikkat: Risk Faktörleri ve Tedavi Seçenekleri

Hastalığın tedavi edilebilir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, tedavi başarısının yüzde 100'e yakın olduğunu ifade etti. Ancak bazı ülkelerde ilaçlara dirençli tüberküloz vakalarının fazla olduğunu ve bu durumun tedavi sürecini karmaşık hale getirdiğini aktardı.

Whatsapp Image 2024 03 24 At 11.19.15

Ayrıca, Prof. Dr. Özlü, tüberkülozun bulaşma yollarını, korunma yöntemlerini ve risk gruplarını da açıkladı. Düşük ve orta gelirli ülkelerde tüberküloz vakalarının daha sık görüldüğünü belirten Özlü, hastalığın önlenmesi için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Son olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Evet! Tüberkülozu sona erdirebiliriz!" temasını seçtiğini hatırlatan Prof. Dr. Özlü, tüberkülozla mücadelenin önemine vurgu yaparak, hastalığın kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Muhabir: BİROL SANCAK