Gezeravcı, Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "İlk İnsanlı Uzay Misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevini sürdürüyor ve Türkiye ile iletişim kurma görevini üstleniyor.

Görüşme sırasında Gezeravcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göreviyle ilgili bilgi verdi. Gezeravcı, "Planlı takvim dahilinde deneylere başladım. Buradaki görevim boyunca tüm bu deneyleri tamamlayıp sonuçları ülkemize getirmek üzere kayıt altına alacağım. UUİ'deki ortama hızlı bir şekilde uyum sağladım ve çalışmalarıma planlandığı şekilde devam ediyorum." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezeravcı'yı bir pilot olarak yetiştiren Türk Hava Kuvvetleri'nin gurur kaynağı olarak nitelendirdi ve uzaya çıkmanın zorlu bir deneyim olduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca, "Dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yer çekimsiz ortamdasın. Bu durum seni nasıl etkiliyor?" sorusuna Gezeravcı'nın cevabını dinledi. Gezeravcı, uzayın mikro yer çekimi etkisi nedeniyle vücudun bazı değişikliklere uğradığını açıkladı, ancak şu ana kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu uzay görevinin bilimsel bir misyon olduğunu vurgulayarak, Türk bilim insanlarının bu deneylerle bilim literatürüne önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Gezeravcı'dan orada bulunan diğer astronotlara Türkiye'nin selamını iletmek istediğini belirtti. Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi, Türkiye'nin uzay alanındaki önemli adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA 

Editör: Ayşe Sancak