Karahan, enflasyon konusunda yapılan tahminlere ve yeşil ekonomiye yönelik stratejilere değinerek, mevcut durumu analiz etti.

Karahan'ın verdiği mesajlar arasında dikkat çekenlerden biri de yıllık enflasyon verilerine ilişkindi. Karahan, "Mayıs ayı itibarıyla enflasyon yıllık bazda 75.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Enflasyonun mayıs ayında en yüksek seviyesine ulaşacağını, sonrasında da düşeceğini daha önceki iletişimlerimizde paylaşmıştık" şeklinde konuştu.

Cari açık verilerine de değinen Karahan, "Mayıs 2023'te 57 milyar dolara yükselen on iki aylık cari açık mart ayı itibariyle 30 milyar dolar seviyesine gerilemiştir" ifadelerini kullandı. Bu gerileme ile birlikte ülkenin dış dengesinin daha sürdürülebilir bir hale geldiğini belirtti.

Ayrıca, finansman ihtiyacının azalmasıyla birlikte ülkenin yurt dışı finansman kaynaklarına erişiminin önemli ölçüde kolaylaştığını ve küresel finansal koşullardaki sıkılığa rağmen ülke risk primindeki gerilemenin etkisiyle bankaların ve reel sektörün yurt dışı borç çevirme oranlarının arttığını ifade etti.

Araç Alacaklar Dikkat! Resmi Gazete'de Yayımlandı! Şarj Edilebilir Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi Araç Alacaklar Dikkat! Resmi Gazete'de Yayımlandı! Şarj Edilebilir Hibrit Otomobillere ÖTV İndirimi Geldi

Karahan, Türk lirasına olan talebin artmasıyla birlikte rezervlerin 145 milyar doların üzerine çıktığını ve Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunun son iki ayda yaklaşık 70 milyar dolar iyileştiğini vurguladı.

Enflasyon konusunda ise Karahan, sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini belirtti. "Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğiz" dedi.

Son olarak, enflasyon tahminlerini paylaşan Karahan, "Ana eğilimin gerilemesiyle birlikte enflasyon tahminlerimizi 2024 yıl sonu için yüzde 38, 2025 yıl sonu için yüzde 14 seviyesinde belirledik. 2026 yılında tek haneyle ulaşacağımızı öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Karahan, enflasyon tahminlerinin para politikası sıkılığını belirlemede kullandıkları ara hedefler olduğunu vurgulayarak, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma yaşanması durumunda para politikasını sıkılaştıracaklarını belirtti.

Kaynak: TAKVİM