OMBUDSMAN SAVAŞ ESİRLERİ İÇİN DEVREDE

Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, Ukraynalı savaş esirlerinin ve hukuka aykırı olarak gözaltına alınan sivillerin haklarının korunması ve kayıp Ukraynalıların bulunması için Türkiye ile birlikte çalıştığımızı kaydetti!
 

800 KİŞİLİK OTURUM
Malkoç (4)-1

Yapılan açıklamada "Ukrayna vatandaşlarının evlerine dönüşleri konusunda bize yardımcı olan ülkenin temsilcileri olan Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Türkiye Ombudsmanı Sadettin Kalkan ile bir toplantı gerçekleştirildi.  Komiser, toplantıya neredeyse 800 kişinin katıldığını ve bunun Ofisimiz tarafından düzenlenen en büyük toplantılardan biri olduğunu ifade etti.” Denildi.
 

MUTLU OLDULAR

Bu toplantıda Dmytro Lubinets, Türkiye'nin ve bu ülkenin Baş Ombudsmanının, Ukraynalıların evlerine dönmesi, özellikle de listelerin Rusya'ya aktarılması konusunda Rusya tarafıyla iletişim kurmamıza defalarca yardımcı olduklarına dikkat çekti. Rus tarafı.  Komiser ayrıca Türk tarafının karma sağlık komisyonları konusunu gündeme getirmesini istediğimizi de vurguladı.  Sonuçta bunları Ukrayna yarattı ve Rusya Federasyonu'nda da ilgili komisyonların oluşturulmasını istiyor.
Malkoç (2)-2
 

ÜÇLÜ GÖRÜŞMELER YAPTIK

 Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da Ukraynalıların geri dönüşü sorununun çözümüne yönelik işbirliğimizi ve Rusya Federasyonu İnsan Hakları Komiseri'nin de katıldığı üçlü formatta iki toplantı yapıldığını kaydetti.  Daha sonra kendisine göre belirli anlaşmalara varıldı ve bunlar üç ülkenin (Türkiye, Ukrayna ve Rusya) başkanlarına devredildi. Daha sonra ise Ukraynalı kadın savunmacıların evlerine dönüşleriyle ilgili önemli olaylar yaşandı.  Ayrıca Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Karargâhı, SBU, ICRC ve BM temsilcilerini de toplantıya davet ettik.
 

TOPLANTIYA AKRABALAR GELDİ

2014'ten beri esaret altında olan savunucular ve geniş çaplı bir işgalin başlamasından sonra yakalanan askerler, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sırasında özel koşullar altında kaybolan askeri askerler ve siviller,  Rusya Federasyonu tarafından yasa dışı olarak gözaltına alınan ve mahkum edilen sivillerin yanı sıra gözaltına alınan ve mahkum edilen Kırım Tatarları ve siyasi mahkumlar.
Malkoç (1)-2

Komiserin belirttiği gibi, toplantıya Rusya tarafından esaretten serbest bırakılan Ukraynalı savunucular ve yasadışı gözaltından serbest bırakılan siviller de katıldı.  Özellikle askerlerden biri Olenivka'daydı ve daha sonra başka bir esaret yerine nakledildi.  Uluslararası toplum temsilcilerine, Rusya Federasyonu'nun esaretinde Ukraynalılara yönelik işkence ve cinayetleri anlattı.

Ergin Ataman’ın tehdit edildiği görüntüler ortaya çıktı! Ergin Ataman’ın tehdit edildiği görüntüler ortaya çıktı!

Etkinlik sırasında, savunucuların yakınları ve Ukraynalı siviller, Olenivka'daki terör saldırısı ve IL-76 uçağının düşürülmesi, esaret altındaki Ukraynalılara yönelik işkence ve hakların ihlali de dahil olmak üzere birçok konu ve öneri üzerinde duruldu. Dmytro Lubinets, Rusya Federasyonu'nun Ukraynalıların yasa dışı mahkumiyetini ihlal ettiğini vurguladı.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA