2021 yılına dünyada,  Türkiye’de ve Trabzon’da yaşanan birçok olay damga vurdu. Dünya 2020 yılından bu yana küresel çapta bir afetle mücadele veriyor. Türkiye pandemi ile mücadelesinden 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da taviz vermedi. Türkiye aşılamada büyük mesafe kaydetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve sağlık çalışanlarımız her zaman yolumuzu aydınlattı, hepsine minnettarız. Terörle mücadelede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu öncülüğünde güvenlik güçlerimiz teröristlere göz açtırmadı, düzenlenen operasyonlarda terör yuvaları yerle bir edildi. Vatan için can veren kahramlarımızı minnetle yad ediyoruz, ruhları şad olsun.  Türkiye geride bıraktımız 2021 yılından virüs, sel felaketleri ve yangınlar ile mücadele etti. Hepsi bizde derin yaralar bıraktı. Türk milleti, her birinin üstesinden el birliği ile geldi. Devletimiz afet bölgelerinden yaraları sarmak için bütün kurum ve kuruluşları ile seferberlik ilan etti. Eğitimde koronavirüs önlemleri kapsamınnda yüz yüze eğitim kesintisiz başladı. Öğrenciler okulları ile buluştu. Kadın cinayetleri hepimizi derinden yaraladı. Dileriz kadın cinayetlerinin yaşanmadığı, sağlıkta ve her alandan şiddetin olmadığı bir yıl olur. İşte 2021 yılının karnesi:

SÜPER KUPA TRABZONSPOR'UN

Trabzonspor, Medipol Başakşehir'i 2-1 yenerek TFF Süper Kupa'yı 2. kez müzesine götürdü. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Süper Kupa'yı Trabzonspor kaptanı Uğurcan Çakır'a verdi. Süper Kupa'yı 2. kez kazanan Trabzonspor'da oyuncular, seremonide büyük sevinç yaşadı.

KADIN CİNAYETLERİ SON BULSUN

Trabzon'da bir kadın, sevgilisi olduğu iddia edilen kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Ameliyata alınan Medine Seyis, doktorların tüm müdahalelerine rağmen yaşamını yitirdi. İstanbul Finans Merkezi'ndeki bir proje için iki aylığına İstanbul'a gelen 28 yaşındaki mimar Başak Cengiz, mesaisinin ardından otele yürüdüğü sırada bir şahıs tarafından samuray kılıçlı saldırısına uğradı. Cani, kılıcı defalarca saplayıp genç kızı öldürdü. Başak Cengiz'in ölümü yurt genelinde adeta infial yarattı, büyük tepkilere neden oldu.

ALPER VEDA ETTİ AYDOĞAN TRABZON’A ATANDI

Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper’in Sudan’a atamasının ardından yerine atanan isim Kenan Aydoğan oldu. Daha önce Sivas İl Emniyet Müdürü görevini yürüten Aydoğan’ın yeni görev yeri Trabzon oldu. 7 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’ye göre Aydoğan, Trabzon İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Aydoğan, Sudan’a atanan Metin Alper’in yerine ataması gerçekleştirilen isim oldu.

EREN OPERASYONLARI BAŞLATILDI

İçişleri Bakanlığı, Yıldırım Operasyonları'nın 10 Ocak'ta tamamlandığını, Eren Bülbül anısına "Eren Operasyonları"nın başlatıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu toprakların vatan içinde kalması için canlarını feda eden bütün şehitlerin, özellikle 11 Ağustos 2017'de bölücü terör örgütü mensuplarınca şehit edilen Eren Bülbül'ün aziz hatırasına ithafen 2021 itibarıyla "Eren Operasyonları"nın başlatıldığı kaydedildi. Bu kapsamda, ilki Tendürek bölgesinde başlatılan "Eren-1 Tendürek Operasyonu"nda, jandarma komando, jandarma özel harekat (JÖH), polis özel harekat (PÖH) ve güvenlik korucularından oluşan 72 operasyonel timde 1071 personel göreve başladı.

YÜREĞİMİZ YANDI

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı teröristlerin düzenlediği roket saldırısında ağır yaralanan Uzman Çavuş İsmail Şebelek (26),  Ağustos ayında tedavi gördüğü hastanede şehit oldu. Pençe- Kaplan Operasyonu bölgesinde gerçekleşen hain saldırının ardından Türkiye'ye getirilen Şebelek, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Şehidin acı haberi memleketi Trabzon'un Arsin ilçesi Fındıklı Mahallesi'nde yaşayan ailesine ulaştı. Şebelek, törenle toprağa verildi. Binlerce kişi törene akın etti.

ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ'NDE TEMEL ATMA ATILDI

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin birinci etabının temeli Temmuz ayında atıldı. Temel Atma Töreni'ne Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Trabzon Vali Vekili Mehmet Yapıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve çok sayıda bürokrat katıldı. Bakan Murat Kurum temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Trabzonlulara verdikleri sözü yerine getirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, şehrin büyük dönüşümü için önemli bir adım attıklarını söyledi.

MİLLET BAHÇESİ AÇILDI

Avni Aker Stadı yerine yapılan 'Millet Bahçesi' Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in ve diğer ilgililerin katılımı ile hizmete açıldı.

3 KIZ KARDEŞ SON YOLCULUKLARINA UĞURLANDI

Trabzon’un Of ilçesinde cinnet geçiren babaları tarafından silahla vurularak öldürülen 3 kız kardeş  son yolculuklarına uğurlandı. İlçenin Uluağaç mahallesinde dün babaları tarafından silahla kafalarından vurularak öldürülen 3 kız kardeş Yaren (11), Hiranur (8) ve Elif Göktaş (5) için ilçenin Taşhanpazarı mahallesinde ikindi namazı sonrasında bir cadde üzerinde tabutları masalar üzerine konularak cenaze namazları kılındı. Cenaze namazına Vali İsmail Ustaoğlu, Kaymakam Hayrettin Çiçek, yakınları ve vatandaşlar katıldı.

GAZETECİ CEVAT OCAK YAŞAMA VEDA ETTİ

Trabzon'da bir süredir yaşadığı hastalık sonrası tedavi gören Gazeteci-Yazar Cevat Ocak, Eylül ayında  tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Gazeteci-Yazar Cevat Ocak, İskenderpaşa camiinde kılınan cenaze namazı sonrası Arsin Harmanlı Köyü'nde aile kabristanlığında toprağa verildi.

TRABZON ŞEHİDİNE AĞLADI

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde uygulama noktasında durmayan bir otomobil sürücüsünün çarparak şehit olmasına neden olduğu trafik polisi Yusuf Ceylan için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi. Şehit olan trafik polis memuru Yusuf Ceylan tören sonrası memleketi Samsun’a uğurlandı. Şehit polis memuru Yusuf Ceylan'ın cenazesi, memleketi Samsun'un Alaçam ilçesinde toprağa verildi. Şehit Ceylan'ın cenaze namazını babası emekli imam İlyas Ceylan kıldırdı.

BIYIK’A SİLAHLI SALDIRI

Trabzon’un Yomra ilçesinde bu sabah Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık makam aracıyla belediye binası önüne geldiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Belediye Başkanı Mustafa Bıyık saldırıdan yara almadan kurtuldu. 

GÖZ YAŞLARIYLA UĞURLANDI

Konya'da  Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın akrobasi timi olan Türk Yıldızları'na ait NF-5 tipi uçağın düştüğü kazada şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in (34) cenazesi, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenin ardından memleketi Trabzon'a uğurlandı.

11 ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU

Mart ayında Bingöl'den Tatvan ilçesine gitmek üzere havalanan askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu 11 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Şehitlerimiz gözyaşları ile memleketilerinde ebediyete uğurlandı.

TÜRKİYE NİSAN SONUNDA TAM KAPANMAYA GİRDİ

Türkiye, Kovid-19 tedbirleri kapsamında nisan sonundan başlayarak 17 Mayıs'a kadar süren ve kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını içeren "tam kapanma" dönemine girdi. Bu tarih aralığında üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi, şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi oldu, anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil eğitim kurumlarının tümünde yüz yüze eğitime ara verildi, tüm sınavlar ertelendi.

TİCARET BAKANLIĞINA HEMŞEHRİMİZ MUŞ GETİRİLDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" ile "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" olmak üzere ayrıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin, Ticaret Bakanlığına Mehmet Muş getirildi.

BUSENAZ SÜRMENELİ OLİMPİYAT ŞAMPİYONU

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda boksta kadınlar 69 kiloda Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı. Sürmeneli, Türk boks tarihinde altın madalya kazanan ilk kadın boksör oldu.

135 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ DOĞAL GAZ KEŞFİ

Fatih Sondaj Gemisinin, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi Türkiye'de haziran ayının önemli olayları arasında yer aldı.

ERDOĞAN TURKOVAC OLARAK AÇIKLADI

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamındaki önlemler bu ayda da gündemdeki yerini korudu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli Kovid-19 aşısıyla Türkiye'de artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek, aşının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı.

YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLDİ

"Kademeli normalleşme süreci"nin ikinci etabı kapsamında ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında yüz yüze eğitime geçildi.

ORMANLARIMIZ KÜL OLDU

Antalya'nın Manavgat ilçesi Yeniköy Mahallesi ile Alanya ve Gündoğmuş, Adana, Mersin, Muğla'nın Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçelerindeki ormanlık alanlarda çıkan yangınlar temmuz ayına damgasını vurdu.

SOYLU VATANDAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Rize ve Artvin'de etkili olan sağanak yağışlar sele yol açtı. Sele teslim olan Rize'nin Fındıklı ilçesinde dereler taştı, yollar kapandı. Artvin'in de Arhavi ilçesinde de selin boyutu ağırdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Artvin'in Arhavi ilçesinde derenin taşması sonucu sel meydana gelen bölgede incelemelerde bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, vatandaşları yalnız bırakmadı. Devlet bölgede yaraları sardı.

SEL FELAKETLERİ YÜREĞİMİZİ YAKTI

Türkiye'de temmuz ayının sonunda çıkan orman yangınları ağustosta da devam ederken Karadeniz'de etkili olan aşırı yağış sonucu yaşanan sel, su baskını ve heyelanlar da gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı. Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta selden etkilenen yerler "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildi, Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden yangın nedeniyle Kemerköy Termik Santrali boşaltıldı.

HEMŞEHRİMİZ BAYRAKTAR YAŞAMA VEDA ETTİ

Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SİHA'ların öncü ismi, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ın babaları, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar Vefat etti.

ERDOĞAN DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçların devreye alınacağını açıkladı.

TÜRKİYE EURO 2020'YE VEDA ETTİ

A Milli Futbol Takımı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın üçüncü ve son maçında İsviçre'ye 3-1 yenilerek organizasyona veda etti.

 Hazırlayan: Sonay ÇALUK 

Editör: TE Bilisim