Türkiye’nin yüzde 90 oranında bağımlı olduğu ithal kimyasal gübreye yılda 5,5 milyon dolar ödemek zorunda olduğunu kaydeden Bektaş, “Organik gübre toprak verimini artıran mikro organizmaların azalmasına, toprağın çoraklaşmasına, ürünün besin değerinin düşmesine neden olmuştur.
Ayrıca kimyasal maddeler bitkiler vasıtası ile insan vücuduna geçerek kanser vakalarının artışına neden olmaktadır. Aşırı tarım ve kimyasal gübreleme sonucu, toprak bünyesindeki doğal elementleri önemli ölçüde kaybetmiştir. Bunun sonucunda da çorak toprakta yetişen ürünün besin değeri de düşmüştür. Örneğin yapılan araştırmalara göre, günümüzde yetişen havucun besin değeri 25 yıl öncesindeki havuçtan yüzde 10-25 daha azdır. 1965 yılında yenilen bir elmanın besin değeri bu günün 5 elmasına karşılık gelmektedir” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim