Cumhurbaşkanlığı tarafından Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST yarışmalarının yankıları sürüyor. Pamukkale Üniversitesi’nde öğretimini sürdüren Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Trabzonlu Enes Fevzi Çiçekli’nin de aralarında bulunduğu ekip tasarladıkları Arkış isimli, Çay Toplama Robotu’yla Tarım dalında Türkiye 2’ncisi olarak alkışı hak etti.

EKİBİN LİSTESİ
Türkiye 2’incisi olan Trabzonlu Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Enes Fevzi Çiçekli’nin yer aldığı ekipteki diğer öğrenciler ise şu şekilde; yanı sıra ekipte yer alan, Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Uğurcan Etyemez, Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Mehmet Bayram, Elektirik Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Burak Yıldırım, Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Emrullah Devren, Makine Mühendisliği öğrencisi Göktürk Coşkun ve yine Mekatronik Mühendisliği öğrencilerinden Kaveh Seddigh.

ÖDÜLÜ SELÇUK BAYRAKTAR VERDİ
Düzenlenen ödül töreninde 1’inciliği Yıldız Teknik Üniversitesi Tohum Ekme Manikasından alırken, Çay Toplama Makinası da ikinciliği elde etti. Öğrencilere ödülünü ise Trabzon’un gururu, son zamanlarda savunma sanayine büyük katkılar yapan Türkiye’nin ilk yerli üretim S/İHA Sistemi Baykar Bayraktar TB2'nin mimarı, Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar verdi.
BİRÇOK FONKSİYONU VAR

Gerçekleştirdikleri Çay Toplama Aracına Arkış adı verdiklerini dile getiren Trabzonlu Enes Fevzi Çiçekli, “Tarım Teknoloji yarışmasına katıldık. Hedefimiz Türkiye’nin eğimli çay arazilerinde kusursuz çay hasadı yapabilmektir. Aracımız mekanik olarak görülebilir. Ancak içerisinden birbirinden bağımsız birçok fonksiyon var. Görüntü işlemi yapabiliyoruz. Yaprağın sağlığını çiftçimize bildirebiliyoruz. Aynı zamanda mesafe sensörü sayesinde aracımız yüksekliğini ayarlayabiliyor. İçerisindeki bazı sensörler aracımızın dengesini de koruyabiliyoruz.” şeklinde konuştu.
APLİKASYON İLE ÜRETİCİYE MESAJ GİDİYOR

Yaprakların sağlıklı olup olmadığı konusunda daha detaylı bir açıklamada bulunan Çiçekli, “Aracımız hasat zamanı araziye getirip toplamaya başladığımızda açtığımız ekrandan çayların sağlıklı olup olmadığı görülebiliyor. Yaprak, eğer sağlıksızsa düzenlediğimiz aplikasyon aracılığıyla üreticinin telefonuna bu gönderiliyor. Bunu geliştirmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda bu programdan otonom sürüş de yapabiliyoruz. Ayrıca çiftçimiz Dünya’nın neresinde olursa olsun kendi hasadını yaptığı bölgenin sıcaklığını ve nemini de görebiliyor.” dedi.
UÇAKLARDAKİ SİSTEMİ KULLANDIK
Cihazın mekanik aksanı hakkında da açıklamalarda bulunan Çiçekli, “İçerisinde birden fazla fonksiyon var. Özellikle de cihazın üst bölümünde yer alan bağlantılarda aracımızın otonom sürüşünü ve manuel sürüşünü sağlayan bir sistem gerçekleştirdik. Aslında bu sistem sadece uçaklarda kullanılan bir sistemdi. Ama biz bunu kendi tasarımımız ve elektronik kart ile hediyesi motor sürmeye sürebilir hale getirdik. Böylece bu arabaya biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKA DA KULLANDIK
Çiçekli, “Ayrıca o kartın yanında bulunan sistemde de yapay zeka bilgisayarı. Kameradan alınan görüntüleri işleyerek ürününün hastalıklı ya da sağlıklı olup olmadığı anlayabiliyor. Ayrıca hemen altındaki denge sisteminin elektronik kartını da tamamen biz ürettik. Ayrıca telefonunun Bluetooth modülü sağlayan bir kart da var. Onu da biz ürettik.
ARAÇ ELEKTİRİKLİ
Yakıt hakkında da bilgiler veren Çiçekli, “Aracı tamamen çevre dosttu olarak ürettik. Aracımız elektriklidir. Şuan bu araç prototip olduğu için üzerinde küçük piller var. Aracımız endüstriyel bir hale getirdiğimizde büyük piller plakalı kullanacağız.” dedi.
EĞİMİ KENDİ AYARLIYOR
Arazideki eğim konusunda da açıklamalarda bulunan Çiçekli, “Aracımızın tam orta noktasında bulunan bir denge sensörü yardımıyla arazinin derecesini ölçüyor ve ona göre de bacaklardaki sistemle kendiliğinden alçalıp yükselebiliyor. Şuan aracımız prototip olarak tasarladığımız için Arkış, 28-29 dereceye kadar çalıştırabiliyoruz.
KARADENİZ’DEKİ SORUNU ÇÖZMEK İSTEDİK
Gerçekleştirdikleri projeyle birlikte elde ettikleri başarının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Çiçekli, “Gönül isterdi ki 1. olalım. Ama olmadı. O konuda biraz üzüntülüyüz. Çünkü özellikle de Karadeniz Bölgesi’nde gördüğümüz soruna çözüm bulmak istedik. Ancak cihazı yavaş yavaş tanıttığımızda aldığımız tepkiler bizi çok heyecanlandırdı. Vatanımıza milletimize hizmet etme yolunda ilerlemeye çalışıyoruz.” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK

Bu projenin endüstriyel hale getirilmesi durumunda zamandan tasarruf edilebileceğini sözlerine ekleyen Çiçekli, “Ayrıca üreticiye ekonomik anlamda da yarar sağlayacaktır. Arkış, sürücüsüz bir sistem olduğu için çiftçiye gerek duymadığı otonom biçimde çalışıyor. Ayrıca insan gücünden de tasarruf sağlayabiliyor. Bu aracı tasarlamaya başladıktan birkaç ay sonra Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli, “Yakın zamanda çay toplayacak insan bulamayacağız” ifadelerini kullanması bizi iyice teşvik etmişti. Biz bu sorunu bildiğimiz için böyle bir makine tasarlamıştık. Üstüne Tarım Bakanı’nın da açıklamasını duyduktan sonra işe daha bir hevesli olarak sarıldık. Aynı zamanda bu hasat makinası ülkede geliştirildiği taktirde ülkede ilk ve tek olma özelliğini de elde edecek.
TARNET DESTEK SÖZÜ VERDİ
Yarışmanın ardından görüşme talebi aldıklarını da ifade eden Çiçekli, “Tarım Bakanlığı bünyesinde olan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olarak isimlendirilen Tarnet, bu süreçte bize destek olabileceklerini söyledi. Ayrıca bu cihazı Doğuş Çay, Lipton ve Çaykur’a da gösterip destek isteyeceğiz .” dedi.
İHRACATA KATKI SAĞLANACAKTIR
Bu sistemin çay ihracatına da katkı yapacağını sözlerine ekleyen Çiçekli, “Dünyada çay üretim bazında Türkiye 5.sırada. Ancak çay ihracatında ise 31.sıradayız. Bunun da sebeplerinden birisi kaliteli hasat yapamıyor oluşumuz. Biz bu makinayla en azından bu handikabı ortadan kaldırıp ülkemizin ihracatı konusunda adım atmış olacağız. Bu sürçte bize destek olan Pamukkale Üniversitesi’ne canı gönülden teşekkür ediyorum. Bize her konuda destek oldular.” Dedi.
Ali Osman Yürük
Editör: TE Bilisim