Görüşmede Başdenetçi Malkoç, birlikte çalışmalar yaptıklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek bunun memnuniyetini yaşadıklarını dile getirdi.

HASTALIK BİTSİN İNSANLAR KUCAKLAŞSIN

Bu yıl toplantıyı çevrimiçi olarak yapıldığını söyleyen Malkoç, “Temennimiz odur ki aşı Covid-19 salgınına bir çözüm olur ve salgın biter. Biz de daha sık bir araya geliriz. Devlet büyüklerinin bu anlamdaki çalışmalarını canı gönülden destekliyoruz. Şunu memnuniyetle ifade edeyim biz Kamu Denetçiliği Kurumu olarak dünyayı takip ediyoruz. Özellikle bazı ülkelere aşı hala gitmemiş veya az gitmiş. Türkiye’de sağlık alt yapısı çok iyi. Hastanelerden Covid-19 sebebiyle ücret alınmadı. Bunlar güzel şeyler ama en önemlisi bu hastalığın bir an önce bitmesi tabii.” Diye konuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisinin faaliyetlerini, kararlarını takip ettiklerini bildiren Malkoç, çocukların çalışmalarında çok başarılı olduğunu vurguladı.

‘SİZLERI GÖRÜNCE MUTLU OLUYORUM’

Çocukların kendi aralarında seçimler yaptıklarını, çalışma usullerini esas alarak kararlar aldıklarını belirten Başdenetçi Malkoç, “Bunlar olağanüstü güzel şeyler. Demokrasiyi daha bu yaşta tanıyorsunuz. Seçme ve seçilmenin, oy istemenin ne kadar zor olduğunu veya seçildikten sonra sizi seçenlere hesap vermenin hem zevkli hem de sıkıntılı bir konu olduğunu yaşıyorsunuz. Bunu şunun için ifade ediyorum sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizleri görünce geleceğe olan umudumuz, inancımız artıyor. Sizler geleceğin öğretmeni, bakanı, avukatı, iş insanları, yöneticisi ve milletvekili olacaksınız. O açıdan sizin iyi yetiştiğinizi görünce çok memnun oluyoruz. Sizlerle beraber olmak bizim için büyük bir zevk.” Dedi.

“BİZ, İNSANLARIN SORUNLARINI PAYLAŞARAK ONLARIN SORUNLARINI KÜÇÜLTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Çocukların, KDK’nın fahri olarak çalışanları olduğunun altını çizen Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu insanların zor zamanında onlara destek olmaya çalışan bir kurum. Hak arama kurumu ve aynı zamanda halkın avukatlığını yapan bir kurum. Biz de insanların dertlerini, sorunlarını paylaşarak sorunlarını küçültmeye çalışıyoruz. Onların idare karşısında muhatap oldukları yanlış hususlar varsa onları da düzelterek sevinçlerini paylaşmaya çalışıyoruz. Biz de insanlara faydalı oldukça çok mutlu oluyoruz.” Şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ, ANAYASADAKI VE KANUNDAKI HAKLARINI ARAMASINI BILIYORLAR

KDK’nın güzel ve değişik faaliyetleri olduğunun altını çizen Malkoç, “İllerde valiyi, vali yardımcılarını, belediye başkanlarını, müdürleri, STK temsilcileri ve muhtarları bir araya getiriyoruz. Herkes derdini söylesin dedik. Denizli ilimizde ise 2. Sınıf öğrencisi bir yavrumuz söz alarak KDK’ya teşekkür etti. Sebebi de mahallesine belediye otobüsü gidiyor ancak belediye otobüsün güzergâhını değiştiriyor. Yavrumuz bize elektronik ortamdan dilekçe yazmış. Biz de belediye ile görüşüp otobüs güzergâhını önceki haline getirilmesini sağlamışız. Bu durum bizi o kadar memnun etti ki bütün salon ayakta alkışladı. Dedim ki çocuklarımız anayasadaki ve kanundaki haklarını aramasını biliyorlar. Bu olay beni son derece memnun etti.” Dedi.

Çocukların KDK’yı her zaman arayıp dertlerini anlatabileceklerini, çalışmalar yapabileceklerini ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunabileceklerini dile getirdi.

“SİZLER, SAHADAKİ BİZİM GÖREN GÖZLERİMİZ, ELİMİZ, KOLUMUZSUNUZ”

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ise göreve ilk başladığında ilk resmi ziyareti çocuk meclisinden aldığını ve göreve böyle önemli bir ziyaretle başladığını söyledi. KDK Kanununda çocuk hakları konusunda özellikle ayrı bir kamu denetçisinin görevlendirilmesinin ifade edildiğini vurgulayan Tunçak, “İkinci dönemde de Sayın Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un iş bölümü çerçevesinde o görev bana tevdi edilmiş durumda” dedi.

Kamu Denetçisi Tunçak şöyle konuştu:

“Her çocuk haklarıyla ilgili toplantıda sizlerle olan iş birliğimizi ifade ediyoruz. Sahadaki bizim gören gözlerimiz, elimiz, kolumuz olduğunuzu belirtiyoruz. Sizlerin yokluğunda da yaptığımız çalışmaları, sizlerin çalışmaları ve kurumumuza verdiğiniz desteklerden bahsediyoruz. Bir araya gelmekten çok mutluyuz.”

Tunçak, “Aldığınız kararlarınız bizim yapacağımız çalışmalarda, dosya incelemelerimizde bizlere yardımcı oluyor, sizlerin kararlarınızı da refere ediyoruz. Kararlarınızın ötesinde, bize olan başvurularınız da önemli. Kendi okullarınızda arkadaşlarınıza bize nasıl başvurulacağını anlatmanız da önemli.” Diye konuştu.

Çocuk hakları konusunda geçtiğimiz yıllarda düzenlenen strateji planımız dâhilinde hem bütün birimlerde hem çocuktan gelen başvurularda hem de yetişkin başvurusu olsa bile içinde çocuk haklarının geçtiği konularda hassasiyetle inceleme ve araştırma yaptıklarını bildiren Tunçak, “Burada en önemlisi BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki sayılan haklar. En başta tuttuğumuz; çocuk katılımı. Uzman arkadaşlarımız, sosyal çalışmacı meslek uzmanı arkadaşımızın katkısıyla çocuk katılımını en yüksek düzeyde sağlayıp çocuğun yüksek yararı menfaati çerçevesinde de kararlarımızı kaleme almaktayız.” Şeklinde konuştu.

165 KARAR ALDIKMLARININ BİLGİSİNİ VERDİ

Meclis Başkanı Çağın Aladağ da pandemi sebebiyle 26. dönem seçimlerin yapamadıklarını, 25. Dönem üyeleri olarak görevlerine devam ettiklerini bildirdi. Haziran ayından bu yana çocuk meclisi olarak toplantılarını, eğitimlerini online sürdürdüklerini belirten Aladağ, 25. dönemde şu ana kadar 165 karar aldıklarının bilgisini verdi. Konuşmaların ardından çocuklardan gelen sorular cevaplandırıldı.

Editör: TE Bilisim