KARABAĞ’DA MAYIN TEMİZLİĞİ DEVAM EDİYOR

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK), Genel Başkanımız Mehmet Ali Dim, Dış Medya Meclisi Başkanı Elşad Eyvazlı ve Genel Sekreter Yardımcısı Aynur Tattersall ile 15 yabancı gazeteciden oluşan heyet, kardeş Azerbaycan’ın yeniden fethettiği Karabağ’a ikinci kez yabancı medya mensuplarıyla gezi gerçekleştirdi. 29 yıl önce Dağlık Karabağ’ın Hocalı şehrinde yaşanan Ermeni katliamının yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan’da bulunan heyetimiz ve yabancı gazeteciler, bu gezide de Azerbaycan medyasının ilgi odağı oldular. Ermeni zulmünün izlerini yerinde gören yabancı gazeteciler, Ermenistan işgalinden azat edilen Karabağ ve Dağlık Karabağ arazilerinde halen devam eden mayın temizliğini görüntülediler ve röportajlar yaptılar.KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim "Karabağ arazilerinde mayın temizliği halen devam ediyor. Çok sıklıkla mayın patlamasına bağlı ölüm ve yaralanmalar oluyor. Kahpe Ermeniler işgal sonrası imar ve bayındırlık yerine mayınlama faaliyetlerine ağırlık vermişler" dedi.

BÜYÜK TAĞLAR'I DA İNCELEDİLER


Heyet ve gazeteciler, Dağlık Karabağ’da Hocavendi’ye bağlı Büyük Tağlar Kasabası'nı da gezdiler. 1992 sonrasındaki işgalden sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında 44 gün süren savaşa kadar bu kasabada Ermeniler yaşıyordu. Genel başkan Dim "Savaş başlayınca burayı terk ettiler. Burası özbeöz Türk yurdudur. Nitekim, Hocalı’da da Azerbaycanlılar yurtlarından olmuşlardı" dedi.


Genel başkanımız Dim, yabancı gazetecilere Karabağ'ı yerinde gösterdikleri geziye ilişkin "Kardeş Azerbaycan hiç vakit kaybetmeden Karabağ’ı yeniden inşa ediyor. Aralık ayında yapımına başlanan Karabağ Havalimanı inşaatı da hızla devam ediyor. Bu bölgenin kalkınmasında havalimanı çok önemli. 3 bin 500 metrelik pistiyle tüm uçaklara hizmet verebilecek" dedi.Ayrıca, Türkiye’ye kadar uzanacak olan duble yol ile enerji santralleri de hızla inşa ediliyor.

AYBENİZ ANLATTI GAZETECİLER AĞLADI

15 yabancı gazeteciden oluşan KGK heyeti, 26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı'nın 29. yıldönümünde bir canlı tanıkla da buluştu. 29 yıl önce 12 yaşındayken Hocalı’da Ermeni katliamını yaşayan, bu kanlı vahşete tanık olan Azerbaycanlı Aybeniz İsmayilova, konsey yöneticileri ve yabancı gazetecilere yaşanan vahşeti anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Gazetecilerden oluşan heyet yabancı gazetecilerin yaşanan Ermeni mezalimini yerinde görmeleri ve daha iyi anlamaları için Bakü'de temaslarını ve mezalimin izlerinin sergilendiği noktaları ziyaretlerini sürdürüyor.

BU İNSANLIK SUÇUNUASLA UNUTTURMAYACAĞIZ

26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı'nın 29. yıldönümü nedeniyle Küresel Gazeteciler Konseyi heyeti tarafından yayınlanan mesajda "29 yıl önce Hocalı’da Ermeni milisler tarafından hunharca katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyor, bu insanlık suçunu dünya kamuoyuna asla unutturmayacağımızın bilinmesini istiyoruz" dendi. Mesajımızda, Hocalı Katliamı'nın betimlendiği ve Azerbaycan Milli Meclisi’nde sergilenen bir resim de paylaşıldı.

KGK HEYETİ ALİYEV’İN BASIN TOPLANTISINDA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hocalı katliamının yıldönümü nedeniyle ülkede bulunan yabancı ve Türk gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında dünya rekoru kırdı. Dünyanın dört bir yanından gelen yerli ve yabancı 100’e yakın gazetecinin katıldığı, 24 televizyon kanalının canlı yayınladığı basın toplantısında 4 saat gazetecilerin sorularını yanıtlayarak bir dünya rekoruna imza attı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin gerçekleştirdiği Hocalı katliamının 29’uncu yıldönümü dolayısıyla Bakü’de bulunan yabancı ve Türk gazetecilerin sorularını cevapladı. Toplantıya aralarında Amerikalı, İngiliz, İranlı, İspanyol, Rus 100’e yakın gazeteci katıldı. Pandemi nedeniyle online yapılan basın konferansında İlham Aliyev, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) organizasyonu ile Bakü'ye gelen yabancı gazetecilerin sorularını da içtenlikle yanıtladı.

AZERBAYCAN BASINI İLE BULUŞMA

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Azerbaycan’ın en büyük medya kuruluşlarının sahipleriyle tarihi Şirvanşah Müze Restoran'da öğle yemeğinde buluştu. Dim "Değerli dostum Rauf Arifoğlu’na muhteşem ev sahipliği için çok teşekkür ederim" dedi.Dim ayrıca KGK Dış Medya Meclisi Başkanı ve Bakü Parlamento Jurnalistleri Birliği Başkanı Elşad Eyvazlı ile birlikte Azerbaycan’da milletvekili olmasının yanısıra Türk dünyasına iş ve fikir insanı olarak büyük hizmetleri olan Cevanşir Feyziyev’i ziyaret etti. Dim, Feyziyev’e KGK hatıra şildi takdim etti.Ayrıca KGK'nın organizasyonu ve Dim'in açıklamaları Azerbaycan medyasında geniş yer buldu.

AZERBAYCAN’DA DOĞUM GÜNÜ PASTASI

KGK heyeti Azerbaycan Diaspora Bakanı Fuad Muradov’u da ziyaret etti.. Muradov, Genel Başkan Mehmet Ali Dim'e Azerbaycan’a destekleri anısına şükran plaketi takdim etti. Tesadüfen doğum gününde bu anlamlı plaketi alan Dim "Aldığım en anlamlı doğum günü hediyesi. Her daim destekçisi olduğumuz Can Azerbaycan’ın Diaspora Bakanı Fuad Muradov’un takdim ettiği şükran plaketi büyük onur" dedi.Eyvazlı ve Tattersall, Muradov'a KGK anı şildi ve Küresel Medya Dergisi takdim ettiler.Aynı zamanda Bakü Parlamento Jurnalistleri Birliği Başkanı olan Elşad Eyvazlı ve Azerbaycanlı gazeteciler, doğum günü 25 Şubat olan genel başkanımız Dim'e Bakü'de sürpriz doğum günü pastası da kestiler.

Ahmet KÜLEKÇİ

Editör: TE Bilisim