Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında, ortak eğitim ve iş birliği protokolü Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından imzalandı. İmza törenine; Kamu Denetçisi Fatma Benli Yalçın, Genel Sekreter İbrahim Kılınç ve TBB Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici ile yöneticiler katıldı.

BELEDİYELER, HAYATA DOKUNAN HİZMET KURUMLARIDIR

İmza töreninde konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, yapılan protokolle hem iş birliği hem de güç birliği yapılmış olacağını vurguladı.

Türkiye Belediyeler Birliğinin,en köklü kurumlardan birisi olduğunu belirten Malkoç, “Belediyeler doğumdan ölüme hayata dokunan hizmet kurumlarıdır. Önemli olan hangi hizmet birimi veya kurumu olursa olsun bunun hizmet verdiği insanlarla ilişkisi, diyaloğu ve hizmet alanların memnuniyetidir. Eğer bir belediye başkanı yapmış olduğu hizmetlerin kalitesini artırabiliyorsa ve bu yapmış olduğu hizmetleri halka iyi anlatabiliyorsa ilişkisi düzgünse zaten hem halk memnuniyeti vardır hem hizmet memnuniyeti vardır aynı zamanda o belediye başkanının da seçime yönelik daha avantajlı durumu vardır.” Diye konuştu.

Türkiye’de özellikle son 15-20 yılda her alanda verilen hizmetlerin kalitesinin arttığını dile getiren Malkoç, “Hem hizmetler çeşitlendi hem kalite arttı. Bunu belediyelerde, sağlıkta, ulaşımda ve eğitimde görebiliriz. Ama bunu daha ileri noktalara taşımamız gerekiyor. Çünkü hepimizin bildiği gibi Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde yani 2023’de Türkiye’nin büyük iddiaları var. Bu iddialar 2053’e ve 2071’e de taşınacak iddialar. Nasıl dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceksek her alanda eğitimde, sağlıkta, belediye hizmetlerinde, sanatta, sporda işte bu Türkiye’de ki kurumların karşılıklı dayanışmalarıyla, yardımlaşmalarıyla ve eğitimiyle olacaktır. Bugünkü protokolün amaç ve hedeflerinden birisi de bu.”Dedi.

YEREL YÖNETİMLERLE YAPACAĞIMIZ ORTAK ÇALIŞMALARLA SORUNUN ORTAYA ÇIKMAMASINI ENGELLEYECEĞİZ.

İster belediyelerde ister merkezi yönetimlerin hizmet alımında insanların hizmetin kalitesinden memnuniyetsizliği olduğundailetebileceği çok sayıda şikayet mekanizmaları ve itiraz yollarının olduğunu söyleyen Malkoç, “Bunlardan bir tanesi Kamu Denetçiliği Kurumudur. Hak arama mekanizmalarının çoğalması ve bunların iyi işlemesi hem belediyelere hem merkezi yönetime çok olumlu katkıdır. Tabi esas olan sorunun ortaya çıkmamasıdır. Biz, yerel yönetimlerle yapacağımız ortak çalışmalarla sorunun ortaya çıkmamasını temin edeceğiz.  Bu bir bakış açısıdır, bu insan odaklı hizmet anlayışıdır, hizmetin kalitesine odaklanmasıdır. Belediye başkanlarımız gece gündüz çalışır ama yeterli eğitimi almamış olan veya o gün değişik memnuniyetsizliği olan bir personelin yaptığı olumsuz davranışı belediye hizmetinin kalitesine ve belediye başkanına yansır. İşte biz iyi yönetim ilkeleri çerçevesinde bunu çözmeye çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

BİZİM MİLLETİMİZ HİZMETİN EN İYİSİNE LAYIKTIR

Malkoç, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bütün kamu hizmeti çalışanlarına hazırladığımız iyi yönetim ilkeleri rehberi var. “İnsanı yaşatki devlet yaşasın” ve “İnsanların hayırlısı insanlara faydası olandır” inancını temin etmeye çalışıyoruz. İmzalayacağımız protokolle hem belediye hizmetlerine hem belediye başkanlarımıza önemli katkılar sunacağız. Karşılıklı iki kurumun dayanışmasıyla, iş birliğiyle hizmet kalitesinin artacağına inanıyorum. Aynı zamanda Kamu Denetçiliği Kurumunun da çalışmaları kolaylaşacak. Bilgi belge akışı hızlanacak bu kapsam da hem kaliteli kararlar ortaya çıkacak hem de biz belediyelerimize danışmanlık yapmış olacağız.” Diye konuştu.

Yapılan dayanışmanın Türkiye’de hukukun üstünlüğünün kalitesini artıracağının altını çizen Malkoç, “Vatandaşın adalete erişiminde kolaylık sağlayacak ve Türkiye’dehukukun kökleşmesine, insan haklarının gelişmesine katkı sunacaktır. Bizim milletimiz hizmetin en iyisine layıktır. Bunu yerine getirmekte kamuda görev alan hepimizin görevidir.” İfadelerini kullandı.

TBB BAŞKANI ŞAHİN: KDK SİSTEMİNDEN TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİ MEMNUN

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, TBB’nin, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra kurulan en köklü birliklerden bir tanesi olduğunu ve kurulduğu andan itibaren belediyelerin sorunlarını çözmek, hizmet kalitesini artırmak için kurumsal kapasitesini sürekli güçlendirdiğini vurguladı.

KDK sisteminden toplumun bütün kesimlerinin memnun olduğunu belirten Fatma Şahin, "Yapılan iş birliği önce yerelde, sonra bölgede, en son ise bütün belediyelerde gündem olmasını, ihtiyacı önce bizim kendi çalışanlarımızın hissetmesini ve sonra da vatandaşımızın KDK'ya başvurusuyla gelen kararları önemseyerek böyle bir şikâyet olmaması için tedbir olması önemlidir.Özellikle vatandaşımızın memnuniyetini güçlendirmek, yaşam kalitesini artırmak ve bizden beklentilerini karşılıklı güven esaslı bir şekilde götürmek gerekiyor.Vatandaşımızın başvurusuyla gelen kararları önemseyerek bundan sonra böyle bir şikâyet olmaması için gerekli tedbir alınması açısından çok önemli bir protokol için buradayız. Bu imza ile yeni bir dönem başlıyor. Güçlü eğitici eğitimlere devam etmemiz gerekiyor." Diye konuştu.

İmzalanan protokol ile; belediyeler, bağlı idareler ve bu idarelerin iştiraklerinin yönetici, teknik ve idari personeline Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru esaslarının anlatılması ve kurum tarafından verilen kararların belediyeler tarafından daha etkin kullanılmasının sağlanması ve Kamu Denetçiliği Kurumu personeline belediyeleri ilgilendiren mevzuat konularında eğitimler düzenlenmesi amaçlanıyor. Pandemi tedbirleri dikkate alınarak yüz yüze ve çevrim içi olarak düzenlenecek eğitimlerin aralık ayının ikinci haftasından itibaren başlaması planlanıyor.

Editör: TE Bilisim