Pençe operasyonları hız-kesmeden devam ediyor. Vatan evlatları sınır ötesinde sadece ülkemizde değil bölgede huzurun barışın ve asayişin hakim olması için canı pahasına mücadele ediyor

PKK VE KCK’YA GÖZ AÇTIRMIYORLAR

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen başarılı operasyonlar neticesinde ağır kayıplar veren PKK/KCK terör örgütünün; Irak’ın kuzeyinde bazı bölgelerde varlığını hâlen sürdürmeye, yeniden barınma alanları ve mevziler oluşturmaya devam ettiği ve geniş çaplı bir saldırı hazırlığı içinde olduğu tespit edilmesiyle düğmeye basıldı..PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirerek Irak’ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla; Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın kuzeyinde (sözde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde) bulunan terörist hedeflere karşı “PENÇE-KİLİT OPERASYONU” başlatıldı..

ÖRGÜTÜN ÜST DÜZEY İSİMLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİLİYOR

Pençe operasyonları Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde PKK'ye karşı başlattığı sınır ötesi harekât olan Kararlılık Harekâtı'nın devamıdır. Pençe Operasyonu, Pençe-2 Operasyonu, Pençe-3 Operasyonu ve Pençe-Kaplan Operasyonu olarak dört aşamada devam etmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile Mahmur'un ve Sincar'ın da vurulduğu bir hava taarruzu düzenlenmiştir. Operasyonlar süresince TSK Kuzey Irak'ta Hakurk, Sinat-Haftanin bölgelerine askerî üs kurarak ilerlemekte ve bölgeye yerleşmektedir.[Türk yapımı balistik füze olan Bora da ilk kez bu operasyonlar süresinde denenmiştir.Pençe operasyonları sırasında "Botan" kod adlı Hacı Kurhan, "Kendal" kod adlı Metin Akgün, "PelşinTolhildan" kod adlı Gülüzar Tural, "Dr. Jiyan Garzan" kod adlı Saliha Kaytar, "Kawa Garzan" kod adlı Nedim Karakulak ve "Berivan Sarya" kod adlı Galya Bekir öldürüldü.

PENÇE KİLİT OPERASYONLARINDA 46 ŞEHİDMİZ VAR

8 Nisan 2022 gecesi Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar; Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflerine yönelik "Pençe-Kilit Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu. Akar, "Irak'ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla terör hedeflerine yönelik kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, gece saatleri itibarıyla Pençe-Kilit Operasyonu'nu başlatmıştır" diye konuştu. Bakan Akar, tüm bu faaliyetlerin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı çevresinde gerçekleştirildiğini belirterek hedefin sadece teröristler olduğunu; sivillerin, çevrenin, dinî ve kültürel yapıların korunması için azami hassasiyet gösterildiğini açıkladı.[F-16, ATAK helikopterleri ve SİHA'larla desteklenen komando ve Bordo Bereliler bölgeye intikal etti.[Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara, deniz ve hava unsurlarının katıldığı operasyon devam ediyor. Şu an kadar 46 şehit verdiğimiz operasyonda onlarca terörist etkisiz hale getirildi.

OPERASYONLAR SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Milli-Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre “Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek icra edilen bu harekâtta, azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılarak terör örgütünün bölgedeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir.Harekât sırasında; sivillerin, tarihî ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı olarak gerçekleştirilen bu operasyonda sadece teröristler hedef alınmaktadır.Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edilecektir” denildi.Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları aynı zamanda sivillerin korunması ve yeni göç dalgalarının önlenmesi yolunda önemli katkılar sunmaktadır. Milli gelirine oranla dünyanın en cömert ülkesi unvanını taşıyan Türkiye, halihazırda 3,5 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yaparken, sığınmacıların eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürmektedir. Türkiye aynı zamanda Suriye sınırının güneyinde yüzlerce kamp kurarak hayatta kalmaya çalışan milyonlarca insanın umudu olmaya devam etmektedir.

HEM HAVANADN HEM KARADAN MÜCADELEYE DEVAM

TSK tarafından PKK’yı hedef alan sınır ötesi harekâtlar 1983 yılında başlatıldı. Terörle mücadele sürecinin bir parçası olan bu operasyonlar, Irak’ın kuzeyinde bulunan kampları ve bölgedeki peşmergeleri hedef aldı ve yıllar içinde TSK bu bölgeye pek çok hava ve kara harekâtı düzenledi.AK Parti hükümetleri döneminde ise 13’e yakın geniş kapsamlı operasyon yapıldı.

O OPERASYONLARI HATITLAYALIM

Güneş Harekâtı

PKK’ya yönelik 2008 yılının 15 Ocak, 4 Şubat ve 21 Şubat tarihlerinde hem hava hem de kara harekâtları düzenlendi. 17 Ağustos ve 19 Ekim 2011 tarihlerinde de hava harekâtları düzenlendi. Harekâtta 5 askerimiz şehit oldu.

Şah Fırat Operasyonu

Şah Fırat Operasyonu, Suriye’de bulunan Süleyman Şah Türbesi’ndeki 38 personeli ülkeye geri getirmek için yapıldı. Operasyonda 572 asker ve 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 adet tank ile birlikte sınırda devriye görevi yapan F-16 uçakları görev aldı.Şah Fırat Operasyonu’nda Başçavuş Halit Avcı kaza sonucu şehit oldu

Fırat Kalkanı

24 Ağustos 2016’da Cerablus’unIŞİD’ten temizlenmesi amacıyla başlatılan ve “Fırat Kalkanı” adı verilen operasyon, sabah saat 4 sıralarında başladı.Fırat Kalkanı Harekâtı’nın 216 gün sonunda tamamlandığı, 29 Mart 2017’de MGK toplantısı ile duyuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ÖSO birlikleri ile gerçekleştirdiği harekâta katılan 67 Türk askerinin şehit olduğu, 3 bini aşkın teröristin öldürüldüğü, 600 ÖSO militanının hayatını kaybettiği duyuruldu.

Zeytin Dalı Operasyonu/Afrin Harekâtı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan bir başka sınır dışı operasyon ise “Zeytin Dalı Harekâtı” idi. 20 Ocak 2018’de Suriye’nin kuzeybatısında ÖSO ile beraber Afrin bölgesine düzenlenen operasyonun amacı PKK, PYD-YPG ve DEAŞ gibi örgütleri bölgeden uzaklaştırmak ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak olarak açıklandı.TSK tarafından açıklanan rapora göre; 18 Mart 2018’de Afrin şehir merkezi kontrol altına alındı, harekâtın başlangıcından itibaren 46 asker hayatını kaybetti, 3 bin 603 terörist ise etkisiz hale getirildi

Pençe Harekâtı

2019 yılında TSK’nın yaptığı sınır ötesi operasyonlardan biri de Pençe Harekâtı. Pençe 1 Harekâtı 27 Mayıs 2019’da Kuzey Irak’ta bulunan Hakurk’ta başlatıldı. Bununla birlikte Pençe 2 Harekâtı da Kuzey Irak’ın Hakurk bölgesinde Temmuz ayında gerçekleşti. Pençe 3 Operasyonu ise 23 Ağustos 2019’da yine Kuzey Irak’ta fakat bu sefer Sinat ile Haftanin bölgeleri arasında başlatıldı. 2019 yılında yapılan Pençe Harekâtları da 3 Ekim 2018’de Meclis’te kabul edilen Irak ve Suriye’deki terör saldırılarını bertaraf etmek ve milli güvenliği sağlamak adına olan tezkere uzatma kararı çerçevesinde düzenlendi.Pençe-3 harekât bölgesindeki operasyonlar kapsamında Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde çıkan çatışmada iki asker şehit oldu.

Barış Pınarı Harekâtı

Milli Savunma Bakanlığı tarafından 9 Ekim 2019’da yapılan açıklamada; Türkiye hudutlarının güvenliğini sağlamak, sınırlarda terör koridoru oluşmasını engellemek amacıyla, DEAŞ, PKK, PYD, YPG gibi örgütleri etkisiz hale getirmek için “Barış Pınarı Harekâtı” başlatıldığı duyuruldu. Suriye’nin konumlanan Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı başlatılan bu harekâtın amacı, bu güçlerin bölgeden uzaklaştırılması, 30 km derinliğinde bir güvenli bölge oluşturulması ve Türkiye’deki bazı Suriyeli sığınmacıların bu bölgelere yerleşmesi olarak açıklandı.Barış Pınarı Harekâtı’nda toplam 5 asker şehit oldu, 86 asker yaralandı. Suriye Milli Ordusu’ndan ise 76 personel hayatını kaybetti, 273 personel de yaralandı.

Editör: TE Bilisim