Türk Lirası likiditesindeki artışın arkasında kredi talebindeki düşüş ve mevduatın hala en iyi getiri sağlayan araç olması gibi faktörler bulunuyor. TL mevduat oranları, düşüşe rağmen yatırımcılara yüzde 40'tan fazla bir garanti getiri sunmaya devam ediyor.

Ayrıca, Merkez Bankası'nın uyguladığı KKM'den çıkış stratejisi, TL dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarının yenilenmeyeceğini duyurmuştu. Bu kararın ardından 50 milyar TL'lik bir KKM çıkışının mevduata yönlendirildiği düşünülüyor.

Borsadan çıkan paraların ağırlıklı olarak mevduata gitmesi, borsadaki geri çekilmenin ve halka arz furyasının tersine dönüşünü gösteriyor. Dolar/TL kuru 30 TL'yi aşarken, döviz kuru volatilitesindeki azalma yatırımcıları faiz getirisine yönlendiriyor.

Merkez Bankası, likiditeyi temizlemek için depo ihalesi adımlarını hayata geçiriyor. Ancak TL mevduata yönlendiren etmenlerin fazlalığı, sterilizasyon adımlarının yeterliliği konusunda soru işaretlerini gündeme getiriyor. Faizdeki bu düşüş, ekonomi yönetimi ve yatırımcılar arasında mevduat ve diğer finansal araçlar üzerindeki etkilerini değerlendirmeye yönlendiriyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT