Baklagillerin yağ oranı düşük, karbonhidrat oranı yüksek ve besleyici olduğunu belirten Bayraktar, bitkisel proteinin temel kaynağını oluşturduklarını ifade etti. Baklagillerin sağlıklı beslenme konusunda giderek daha fazla önerildiğini ve Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılında 'Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan edilmesinin ardından her yıl 10 Şubat'ın 'Dünya Bakliyat Günü' olarak kutlandığını hatırlattı.

Baklagil Üretimindeki Azalma ve İthalat Sorunları

"Bozdoğan-30" Operasyonlarında 147 Terör Örgütü Üyesi Yakalandı "Bozdoğan-30" Operasyonlarında 147 Terör Örgütü Üyesi Yakalandı


Bayraktar, açıklamasında Türkiye'de son 34 yılda baklagil ekim alanlarında ciddi bir azalma yaşandığına dikkat çekti. Baklagil ekim alanlarının yüzde 55,4 oranında azaldığını ve üretimde yüzde 34,8 oranında bir gerileme olduğunu belirtti. Ayrıca, son yıllarda baklagillerin üretimindeki açığın arttığını ve ithalatın artarak devam ettiğini dile getirdi. Baklagillerdeki ithalat artışının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bayraktar, üretimin artırılması ve ithalattan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Üretici-Tüketici Makasındaki Fiyat Farkları ve Çözüm Önerileri

Bayraktar, açıklamasında üretici ile tüketici arasındaki makasın açık olduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Marketlerde temel gıda ürünlerinin fiyatlarının yüksek olduğunu ve tüketicilerin bu ürünleri pahalıya satın aldığını ifade etti. Protein ihtiyacının yeterince karşılanması için bu durumun düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, yasal düzenlemeler yapılması ve marketlerde tavan fiyat uygulamasının getirilmesi gerektiğini önerdi.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Ayşe Sancak