Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy’den çıkan, kuşaklardır süregelen bir lezzet var, Araköy ekmeği Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy’den çıkan, kuşaklardır süregelen bir lezzet var.
Araköy ekmeği. Bugün bu ekmeği hem köy fırınlarında hem de bölgenin pazarlarında yaşatan isim ise 1985 doğumlu Çağlayan Tozlu. Marmara Üniversitesi Elektrik Teknolojisi Öğretmenliği bölümünden 2008’de mezun olan Tozlu, altı aylık bir öğretmenlik sürecinin ardından babasının rahatsızlığı nedeniyle köyüne döndü. Ve ailesinin mirasına, dedesinden babasına uzanan ekmek mesleğine sahip çıktı. Uşaktan Kuşağa Uzanan Ekmek Mirası Tozlu, çocukluğundan beri içinde olduğu bu işte 1998’den itibaren pazarcılık yaparak yol aldı. Bugün Araköy’deki fırınında ekşi maya ile hazırladığı ekmekleri sadece köy halkına değil, Karadeniz’in farklı noktalarına ulaştırıyor. Gümüşhane’den Trabzon’a, Trabzon’dan Giresun’a her gün farklı pazarlarda Araköy ekmeğiyle tezgâh açıyor. Ekmeğin en büyük farkı ise tamamen ekşi maya ile doğal yöntemlerle, iki günde hazırlanıyor olması. Önce ekşi maya hazırlanıyor, ertesi gün ekmek fırına veriliyor. Bugün kilosu 60 liradan satılan bu ekmek, pazara getirildiği gün bitiyor.
TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA
Çağlayan Tozlu, Araköy ekmeğinin yalnızca Gümüşhane’de değil, Türkiye’nin dört bir yanından sofralara ulaştığını belirtiyor. İstanbul’dan Bursa’ya kadar pek çok ile kargo ile ekmek gönderdiklerini ifade eden Tozlu, “Her yere kart veriyorum, tattırıyorum. En fazla 15 gün sonra gurbetçiler beni arayıp bu ekmeği nasıl yollayabilirsiniz diye soruyor. Hizmetimizin karşılığını görmek en büyük mutluluk” dedi.