Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, doların 20 TL'ye ulaşabileceği konusunda uyardı. Özellikle Merkez Bankası'nın faiz politikalarındaki olası değişikliklerin, dolar kurunu hızla yükseltebileceğini belirten Yeşilada, yatırımcılara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Milyonlarca yatırımcı, ellerindeki varlıkları değerlendirmek için çeşitli yatırım araçlarına yöneliyor. Dolar ve TL arasındaki dalgalanma ise yatırımcıları endişelendiriyor. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, dolar kuruna ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 500 puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltmesiyle birlikte borsa 10 bin barajını aşarken, mevduat faizleri de yüzde 60 seviyelerine kadar çıktı.

Dolar kurunun ise son 3 aydır 3,22 seviyesinde sabit kalması dikkat çekiyor. Yatırımcıları doların kazanç sağlamaması, borsa ve mevduat faizlerine yönlendirdiği görülüyor.

Youtube’da bir ekonomi programına konuk olan Atilla Yeşilada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dolara ilişkin yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

“DOLAR 20 LİRAYA DA GİDER”

Sorulan soruya yayında cevap veren Atilla Yeşilada şu ifadelere yer verdi:

“Mehmet Şimşek dolar kurunu, dövizi tutmasak daha da çok aşağı gidecek şeklinde açıklamalarda bulundu. Peki, tutmasalar nereye kadar giderdi?

Ortahisar’da İlk Halk Ekmek Projesi Hizmete Başladı Ortahisar’da İlk Halk Ekmek Projesi Hizmete Başladı

Tutmasalar nereye giderdi hesaplamasını yapmak çok zor çünkü bir şeyin adil değerini hesaplamak kolay ama halkın hissiyatından dolayı oluşan fiyatları hesaplamak çok zor.

Ben tahtaya bir şey yazdım, Merkez Bankası tutmadı birde ihracatçılar falan bize bir şey vermek zorunda değilsiniz ne yaparsanız yapın. İşte o zaman Türkiye’nin cari açığını dengeleyecek, enflasyonu dengeleyecek ya da faizi ile tutarlı kur şurası diye hesaplayabilirim. Bu çok basit.

Ama dolar bugün 32,20 galiba dolar bugün 31,90'a düşsün, herkes dolar satmaya başlar.

İşte bu birbirinin peşine takılma özellikle döviz piyasalarında bu aşırı dalgalanmaya neden oluyor. Dolar 20 liraya da gider. Hiç engel olamazsın.”

İstanbul'da düzenlenen Arap Bankacılık Zirvesi'nde konuşan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Aynı zamanda, 20 Mayıs tarihinde dezenflasyon programının geçen yıl için uygun olmadığını belirten Şimşek, "Piyasadan döviz almasak dolar 30'un altına düşebilirdi" ifadesini kullanmıştı.

Bakan ayrıca, "Kur hedeflerimiz yok, şu anda kura herhangi bir müdahale yok ancak Merkez Bankası döviz rezervi biriktiriyor. Kurda aşırı bir değerlenmeyi de öngörmüyoruz, tüm aşırılıklar risktir" demişti.

Dolar/TL kurunun 13:21 itibariyle 30,19 olduğunu belirten Şimşek, "40 TL gibi sıçramalar olmayacak" şeklinde eklemelerde bulunmuştu.

MKYK toplantısında da ekonomi programı ve tasarruf tedbirleri hakkında bilgi veren Şimşek, dolar kurunun yönü konusunda şunları söylemişti:

"Şu anda bırakırsak düşecek. Biz Merkez Bankası'yla alım yapıyoruz, bu yüzden düşmüyor. Bu durum bir süre daha devam edecek. Uzun vadede doları dalgalanmaya bırakacağız. Biraz daha artacağını öngörüyoruz ama 40 liraya kadar sıçramayacak. "

Dolar bugün İstanbul serbest piyasada 32,2730 liradan, Euro ise 34,8250 liradan işlem görmeye başladı.

Dolar için serbest piyasada alış fiyatı 32,2710 lira, satış fiyatı ise 32,2730 lira olarak belirlendi. Euro ise 34,8230 lira alış ve 34,8250 lira satış fiyatlarıyla işlem görüyor.

Dünkü verilere göre, doların satış fiyatı 32,2220 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 34,9400 lira düzeyindeydi.

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ