Derlenen serbest piyasa verilerine göre yağlı/tombul fındıkta Giresun 210 TL ile listedeki en yüksek seviyede yer alırken, Ordu’da 200 TL, Trabzon’da 181,50 TL seviyeleri görülüyor. Zonguldak’ta ise fiyat 153 TL’ye kadar geriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2026/2027 sezonu için açıkladığı 250-255 TL bandındaki alım fiyatlarıyla serbest piyasa arasında belirgin fark bulunuyor. Ancak kalite, randıman ve alım şartları nedeniyle fiyatların doğrudan birebir karşılaştırılmaması gerekiyor.
5 Eylül fındık fiyatları il il ne kadar?
5 Eylül Cumartesi için derlenen serbest piyasa rakamlarında şehirler arasında önemli fiyat farklılıkları bulunuyor.
Giresun’da yağlı/tombul fındık kilogram başına 210 TL seviyesinde yer alırken Ordu’da 200 TL olarak belirtiliyor. Samsun’da 182,25 TL, Trabzon’da ise 181,50 TL seviyeleri öne çıkıyor.
Batı Karadeniz’e doğru fiyatların daha düşük olduğu görülürken Sakarya’da 167,50 TL, Zonguldak’ta ise 153 TL seviyesi paylaşılıyor.
| Şehir | Serbest Piyasa Fiyatı |
|---|---|
| Giresun | 210,00 TL/kg |
| Ordu | 200,00 TL/kg |
| Samsun | 182,25 TL/kg |
| Trabzon | 181,50 TL/kg |
| Sakarya | 167,50 TL/kg |
| Zonguldak | 153,00 TL/kg |
TMO fındık alım fiyatı kaç TL?
Toprak Mahsulleri Ofisi, 2026/2027 sezonunda yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite fındık için 255 TL, Levant kalite için 250 TL alım fiyatı açıklamıştı.
TMO fiyatları, paylaşılan serbest piyasa rakamlarının tamamının üzerinde bulunuyor. Ancak TMO alımlarında ürün kalitesi, randıman ve kurumun belirlediği diğer kriterler dikkate alındığından, serbest piyasadaki yağlı/tombul fiyatlarıyla yapılan karşılaştırmanın referans niteliğinde değerlendirilmesi gerekiyor.
Giresun ile Zonguldak arasında 57 TL fark var
Paylaşılan tabloda en yüksek fiyat Giresun’da 210 TL, en düşük rakam ise Zonguldak’ta 153 TL seviyesinde.
Buna göre iki şehir arasındaki fark kilogram başına 57 TL'ye ulaşıyor. Bir ton ürün üzerinden yalnızca bu fiyat farkı 57 bin TL’ye karşılık geliyor.
Ordu ile Trabzon arasındaki fark ise kilogram başına 18,50 TL olarak hesaplanıyor.
Trabzon’da fındık 181,50 TL seviyesinde
Trabzon için verilen serbest piyasa fiyatı kilogram başına 181,50 TL seviyesinde bulunuyor.
Bu rakam, TMO’nun Levant kalite için açıkladığı 250 TL’lik referans fiyatın 68,50 TL altında. Ancak ürünün kalite ve randıman özellikleri farklı olabileceğinden bu fark, doğrudan aynı nitelikte ürünlerin karşılaştırması olarak değerlendirilmemeli.
Samsun’da ise kilogram fiyatı 182,25 TL ile Trabzon’un yalnızca 75 kuruş üzerinde bulunuyor.
Üretici satış öncesi hangi noktalara bakmalı?
Fındıkta satış fiyatı yalnızca il bazında değil; ürünün randımanı, kalitesi, nem oranı ve alıcının uyguladığı koşullara göre de değişebiliyor.
Bu nedenle üreticilerin yalnızca tabeladaki kilogram fiyatına değil, ürününe uygulanacak randıman hesabına ve kesintilere de dikkat etmesi önem taşıyor.
TMO ile serbest piyasa arasında tercih yapılırken de teslim şartları ve ürün özelliklerinin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.





