Sağlık Bakanlığından "Sıcak Hava" Uyarısı: Astım ve KOAH Hastaları Dikkat! Sağlık Bakanlığından "Sıcak Hava" Uyarısı: Astım ve KOAH Hastaları Dikkat!

Özel İmperial Hastanesi'nde görevli Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, sınav tarihinin yaklaşmış olmasıyla birlikte öğrencilerin sınav kaygı düzeylerinde artışlar yaşanabileceğini vurguladı. Ekici, kaygıyı yoğun yaşayan öğrencilerde ortaya çıkan belirtileri ve kaygının nedenlerini açıklarken, öğrencilere baş etme yöntemleri konusunda da bilgi verdi.

Kaygının, sınavın sonucuna odaklanma, sınavı felaketleştirme düşüncesi, bilgi ve beceriye güvensizlik gibi nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Ekici, bu kaygının öğrencilerin sınav hazırlıklarını ve başarılarını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, öğrencilerin olumsuz düşüncelerini kontrol altına almayı öğrenmelerinin, sınavda başarılarını kolaylaştıracağını ifade etti.

Ekici, öğrencilere kaygının normal bir duygu olduğunu kabul etmeleri gerektiğini ve belirli düzeyde yaşanan kaygının uyum sağlama yeteneğini artırabileceğini belirtti. Ayrıca, her zaman bir alternatif planının olmasının kaygıyı azaltabileceğini vurguladı.

Sınav gecesi kötü sonuçlara odaklanmanın ve olumsuz düşüncelere kapılmanın yerine, dikkati başka konulara yönlendirmenin önemine değinen Ekici, uyku düzenine, beslenmeye ve sınav süresinin iyi değerlendirilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sınavın sonucuna değil, sınav sürecine odaklanmanın önemine ve sınavın sadece bir aşama olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Uzman Psikolog, öğrencilerin sınav kaygısını azaltacak teknikleri öğrenmeleri ve başa çıkamadıkları durumlarda uzmanlardan yardım almaları gerektiğini de önerdi. Son olarak, her bireyin baş etme yönteminin farklı olabileceğini ve kişinin kendisini koşulsuz sevmesi gerektiğini vurguladı.
 

Kaynak: İHA