Açılışta bir konuşma yapan Vali Aziz Yıldırım, böyle anlamlı bir organizasyonun Trabzon’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
“Trabzon Üniversitesi tarafından düzenlenen ve uluslararası düzeyde bilim insanlarını bir araya getiren bu sempozyum vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu anlamlı organizasyonun Trabzon’umuzda gerçekleştirilmesi bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır.”
Vali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim’in Osmanlı Devleti’nin yalnızca siyasi sınırlarını değil, aynı zamanda ilmî, kültürel ve manevi ufkunu da genişleten bir hükümdar olduğunu vurgulayarak, onun çok yönlü devlet adamlığına dikkat çekti. Selimî Divanı’ndan tasavvufi düşünceye, medrese sisteminden hat ve tezhip sanatına kadar uzanan çok boyutlu tebliğlerin, Osmanlı kültür tarihine önemli katkılar sunacağını ifade etti.
Trabzon’un tarihsel ve kültürel mirasına da değinen Vali Yıldırım, “Trabzon kültür ve ilimle yoğrulmuş bir şehirdir. Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği bu şehirde Yavuz Sultan Selim 26 yıl valilik yapmıştır. Bu sebeple böylesine derinlikli bir sempozyumun burada gerçekleşmesi sadece bir tesadüf değil, tarihin ve ilmin buluştuğu bir istikamettir.” dedi.
Konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi olmak üzere, destek sunan tüm kurumlara ve katkı sağlayan akademisyenlere teşekkür eden Vali Yıldırım, programın bilim dünyasına kalıcı katkılar sunmasını temenni etti.
Sempozyum; tarih, dil, edebiyat, felsefe, İslami ilimler, bilim ve sanat tarihi gibi farklı disiplinlerden, 9 ülkeden 70 akademisyen ve araştırmacının sunumlarıyla üç gün boyunca devam edecek.