Dr. Açıkgöz'e göre, bu durum düzeltilebilir bir sorun olup erişkin erkeklerin yüzde 15-20'sinde görülürken, kısırlık şikayeti olan erkeklerin yüzde 25-40'ında tespit edilir.

Doktorlar uyardı: Çocuklarda bu belirti körlüğe kadar gidiyor Doktorlar uyardı: Çocuklarda bu belirti körlüğe kadar gidiyor

Klinik Belirtiler ve Tanı

Varikoselin belirtileri arasında testislerde şişlik, kabarıklık ve ağrı bulunur. Uzmanlar, bu durumun fiziksel muayene ile teşhis edilebildiğini ve üç farklı dereceye ayrıldığını belirtiyorlar. Ayrıca, deneyimli bir üroloji uzmanı tarafından yapılan muayenenin en güvenilir teşhis yöntemi olduğu vurgulanıyor.

A W182664 01

Tedavi Yöntemleri ve Sonuçları

Varikoselin tedavisi, çiftin kısırlık yakınması bulunması durumunda ve erkek partnerin anormal sperm parametreleri göstermesi halinde öneriliyor. En yaygın tedavi yöntemi olan mikrocerrahi varikosel ameliyatının, komplikasyon oranlarının düşük olduğu ve sperm parametrelerinde iyileşme sağladığı belirtiliyor. Ameliyat sonrası hastaların günlük yaşamlarına hızla dönebildikleri ve komplikasyon riskinin minimal olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: İHA