ÇAY ATIKLARINDAN ENERJİ VE İHRACAT GELİRİ
Rize Belediyesi tarafından Kalkandere Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan 12 dönümlük çevreci tesiste, çay üretiminden arta kalan çöp lifleri geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. Tesiste yıllık 2 bin ton mangal kömürü üretiliyor. Üretim sırasında çıkan metan gazı sayesinde saatte 0,8 megavat elektrik elde edilirken, aynı zamanda 4 bin 200 metrekarelik çatıya yerleştirilen güneş panelleriyle de yenilenebilir enerji desteği sağlanıyor.
30 MİLYON TL’LİK GELİR VE AVRUPA’YA İHRACAT
Tesis, yıllık yaklaşık 30 milyon TL gelir sağlarken, üretilen mangal kömürleri Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Tamamen sıfır atık prensibiyle çalışan sistemde, metan gazı enerjiye çevrilip iç ısıtma sistemlerinde kullanılıyor. Ağaç kesilmeden üretilen kömür, çevreci özelliğiyle yurt dışında da büyük ilgi görüyor.
TÜRKİYE 2’NCİLİĞİ VE ULUSLARARASI ÖRNEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Sürdürülebilir Üretim Yöntemlerinde Verimlilik” kategorisinde Türkiye ikincisi olan proje, Ankara’da düzenlenen törende ödüle layık görüldü. Ödülü Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Bakan Mehmet Fatih Kacır’dan aldı.
DÜNYADA BİR İLK: ÇAY ÇÖPÜNDEN MANGAL KÖMÜRÜ
Belediye Başkanı Metin, dünyada çay lifinden kömür ve enerji üreten ilk tesisin Rize’de olduğunu belirtti. “Ne Çin’de ne Hindistan’da böyle bir örnek yok. Bu yönüyle hem çevre dostu hem de ekonomik değeri yüksek bir üretim modeli geliştirdik” diyen Metin, projeyle hem çevrenin korunduğunu hem de yerel ekonomiye katkı sağlandığını vurguladı.
Projede Ar-Ge çalışmaları devam ederken, tarım ve hayvancılığa yönelik yeni ürünlerin de üretim planına alınması hedefleniyor. Tesiste yapılan bu dönüşüm, yalnızca Türkiye için değil, dünya için de örnek teşkil ediyor.