Sağanak Yağış Alabalık Tesisini Vurdu
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde hafta sonu etkili olan şiddetli sağanak yağış, bölgede hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle dere yataklarına yakın alanlarda taşkınlara neden olan yağışlar, Ayder Yaylası yolu üzerinde bulunan bir alabalık üretim tesisinde büyük zarara yol açtı. İşletmeci Mustafa Memoğlu’na ait tesiste dere debisinin yükselmesiyle birlikte bazı bölümler zarar görürken, balık havuzları da taşkından etkilendi. Yaşanan afet sonucunda çok sayıda alabalığın telef olduğu öğrenildi.

Çamlıhemşin’de Sağanak Yağış Etkili Oldu
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde hafta sonu etkisini artıran sağanak yağış, kısa sürede derelerin debisini yükseltti. Yüksek kesimlerde ve dere kenarlarında etkili olan yağışlar nedeniyle bazı noktalarda taşkınlar meydana geldi. İlçenin turizm açısından önemli güzergahlarından biri olan Ayder Yaylası yolu da yağıştan etkilenen bölgeler arasında yer aldı. Bölgedeki işletmelerde ve çevrede maddi hasarlar oluştu.

Alabalık Tesisinde Büyük Hasar Oluştu
Ayder Yaylası yolu üzerinde faaliyet gösteren Mustafa Memoğlu’na ait alabalık üretim tesisi, sağanak yağış sonrası meydana gelen taşkınlardan zarar gördü. Dere debisinin yükselmesiyle tesis çevresinde su baskını oluştu. Taşkın nedeniyle işletmenin bazı bölümlerinde hasar meydana gelirken, üretim alanları da olumsuz etkilendi. Tesis sahipleri, yağışın ardından oluşan zararın boyutunu belirlemek için çalışma başlattı.

Çok Sayıda Balık Telef Oldu
Taşkının en büyük zararı balık havuzlarında yaşandı. Tesis içerisinde bulunan havuzların taşkından etkilenmesi sonucu çok sayıda alabalığın telef olduğu öğrenildi. Üretim tesisinde yaşanan kayıp, işletme açısından ciddi maddi zarar oluşturdu. Sağanak yağışın ardından bölgede hasar tespit çalışmalarının yapılması beklenirken, üreticilerin yaşadığı mağduriyet de gündeme geldi.

Ayder Yolu Üzerindeki İşletmeler Etkilendi
Çamlıhemşin ve Ayder hattı, hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun olarak kullandığı güzergahlardan biri olarak biliniyor. Bölgede yaşanan sağanak yağış ve taşkınlar, yalnızca alabalık tesisini değil, dere yataklarına yakın bazı alanları da etkiledi. Turizm sezonu öncesinde yaşanan bu olumsuzluk, bölgedeki işletmeler için endişe oluşturdu. Yetkililerin bölgede inceleme yaparak gerekli tedbirleri değerlendirmesi bekleniyor.

Üreticiler İçin Zor Süreç Başladı
Alabalık üretim tesisinde yaşanan zarar, bölgedeki üreticilerin doğal afetler karşısındaki kırılganlığını bir kez daha gösterdi. Dere kenarlarında faaliyet gösteren tesisler, yoğun yağış dönemlerinde taşkın riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle hem üreticilerin hem de ilgili kurumların afet riskine karşı daha güçlü önlemler alması büyük önem taşıyor.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından Ayder yolu üzerindeki alabalık üretim tesisinde yaşanan zarar, bölgedeki işletmeler için büyük üzüntüye neden oldu. Çok sayıda balığın telef olduğu tesiste hasarın boyutu yapılacak incelemelerle netleşecek. Sizce dere yataklarına yakın tesislerde afet riskine karşı hangi önlemler artırılmalı?

Kaynak: İHA