Sahursuz Oruç Vücuda Zarar Veriyor
Diyetisyen Çağatay Kansız, sahura kalkmadan oruç tutanların iftarda hızlı ve yetersiz beslenmeleri nedeniyle vücutlarının ihtiyaç duyduğu besin öğelerini alamadıklarını belirtti. Bu durumun uzun süreli açlık sonucu metabolizmayı zorladığını ve halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlara yol açtığını vurguladı.

"Ramazan ayı, kilo vermek için bir fırsat olarak görülmemeli. Bir öğün ile sağlıklı bir şekilde zayıflamak mümkün değil. Vücudun bütün besin öğelerine ihtiyacı var." dedi.

Ramazan’da Dengeli Beslenme Şart
Sağlıklı bir oruç için sahurun kahvaltı öğünü gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Kansız, sahurda tokluk hissini artıran, uykuya geçişi kolaylaştıran ve gün boyu susuzluğu önleyen besinler tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Sahurda tüketilmesi gereken besinler:
✅ Süt, ayran, yoğurt (tarçın ilavesiyle kan şekeri dengelenebilir)
✅ Haşlanmış yumurta ve az tuzlu peynir
✅ Ceviz, badem, fındık
✅ Domates, salatalık, havuç, turp ve roka gibi lifli sebzeler
✅ Tam tahıllı ekmek: Esmer ekmek, buğday ekmeği, çavdar ekmeği

Ayrıca, az şekerli komposto ve kakao-kahve gibi içeceklerin gün içinde kan şekeri dalgalanmasını önleyeceğini belirtti.

Su İçmeyi İhmal Etmeyin!
Diyetisyen Çağatay Kansız, oruç süresince yeterli su tüketmenin önemine de değinerek, günlük içilmesi gereken su miktarının kiloya göre hesaplanabileceğini söyledi:

💧 (Kilo) x 30 ml = Günlük su ihtiyacı
Örneğin, 70 kg olan bir kişi günde yaklaşık 2 litre su içmelidir.

Ayrıca, hurmanın lifli yapısı nedeniyle ölçülü tüketilmesi gerektiğini belirten Kansız, “3-4 hurma, 1 porsiyon meyveye eşittir. Tatlı ihtiyacını karşılar ama aşırı tüketilmemeli” dedi.

Ramazan ayında sağlıklı oruç için uzmanların önerilerini dikkate almak, vücudu uzun süre aç bırakmadan dengeli beslenmek büyük önem taşıyor.

Kaynak: DHA