İnşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performansı en az “B” olacak şekilde inşa edilmesi zorunluluğu getiriliyor.

EPS Sanayi Derneği’nin Trabzon’da gerçekleştirdiği etkinlikte yalıtım ve yalıtım malzemeleri üzerine detaylı bilgilendirmelerde bulunuldu

EPS Sanayi derneği (EPSDER) tarafından EPS Sanayi ve paydaş kurum buluşmaları Trabzon’da yapıldı. EPSDER Üyesi PT Politek sponsorluğunda gerçekleşen etkinlik Novotel’de yapıldı. Etkinliğe Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut ÇELEBİ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı  İl Müdürlüğü Yetkilileri, TMMOB Yetkilileri,  Kamu Kurumlarının Temsilcileri, Akademisyenler, EPS Sektörü  Temsilcileri, Polistren ve Poliüretan Yapı Malzemeleri Yetkilileri (POlLİDER), Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yetkilileri ve Yapı Endüstrisinin Paydaşları  katıldı.

EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem ATEŞ açılış konuşmasında şunları söyledi; “Her ne kadar pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılar ve yaşanan büyük depremler ülkemizi derinden etkilemiş olsa’da 2024 yılından umutluyuz, ekonomide alınan yeni  kararlar, yasal mevzuat düzenlemeleri  ve kentsel dönüşümün hızlanması ile birlikte,  inşaat, ısı yalıtım ve EPS sektörü özelinde,  ülkemizin önünde önemli fırsatlar var.”

OCAK SONRASI BİNALARDAKİ ENERJİ SINIFI EN AZ “B” OLACAK

Mevcut bina yalıtım uygulamalarının teşvik edilmesi amacıyla devlet destekli yalıtım kredilerine dikkat çeken Ateş, “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardı revizyon komitesindeki çalışmaların yeni yıl ile tamamlanacak ve yeni standardın daha düşük enerji limitleri ile birlikte yürürlüğe girecek olması önemli. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne 19 Şubat 2022 tarihinde NSEB – Neredeyse Sıfırı Enerjili Bina kavramının girmesi ve 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilmesi zorunluluğu getiriliyor” ifadelerini kullandı. 

GEOFAM KARAYOLLARI ŞARTNAMESİNE GİRİYOR

EPS’den üretilen ve karayollarında hafif dolgu malzemesi olarak kullanılan Geofam’ın yakın zamanda Karayolları Genel Müdürlüğü Karayolu Teknik Şartnamesi’nde yer alacağına dikkat çeken Ateş şöyle devam etti: “Coğrafyamızdaki deprem gerçeği ile sağlıklı ve güvenli yapı ihtiyacı nedeniyle bir an evvel gerçekleşmesi gereken kentsel dönüşüm hamlesini önemli görüyoruz. Enerji tüketimi düzenli şekilde artmaktadır.  Ne yazık ki, enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız’ın verilerine göre, tükettiğimiz enerjinin %70’ini ithal ediyoruz. İthal ettiğimiz enerjiye ödediğimiz rakamalar da her sene düzenli olarak döviz bazında artıyor: 2019’da 41,2 Milyar USD, 2021’de 50,7 Milyar USD ve 2022’de ise 100 Milyar Dolar! Yeni hizmete giren İstanbul Havalimanının yatırım maliyetinin 10,25 Milyar Dolar, Çanakkale Köprüsü’nün yatırım maliyetinin 1,25 Milyar Dolar olduğunu ve konutlarda yapılacak doğru ısı yalıtımı ile ülkemizin enerji faturasını yaklaşık %10-15 yani 10 ila 15 Milyar Dolar düşürebileceğimizi düşünürsek, ısı yalıtımı ile edeceğimiz tasarrufla neler yapabileceğimizi gözümüzde daha iyi canlandırabiliriz.  Enerji fiyatları arttıkça, tasarruf edeceğimiz miktarın da artacağını göz ardı etmememiz gerekiyor.”

Doğru yalıtım malzemesi seçimi çok önemli


Özellikle konutlarda kullanılan enerjinin %65-70’inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını da ifade eden Ateş sözlerini şöyle tamamladı: “Isı yalıtım malzemesi kalınlığı ve doğru uygulama ile binaların cephelerinde, çatılarında, döşemelerinde, pencerelerinde bütüncül olarak ısı yalıtım yapıldığında, binaların ısıtma ve soğutmasında kullanılan enerjiden %50 mertebesinde tasarruf yapmak mümkün. Derneğimizin üyelerinin imal etmekte olduğu EPS ısı yalıtım malzemeleri de binalarda kullanım yerine ve yapılan uygulamaya göre, sadece ülkemizde değil, gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde en üstün ısı yalıtım özelliklerine sahip ve fayda -maliyet anlamında en rekabetçi ısı yalıtım malzemesidir.”


Daha sonra söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi de konuşmasında ısı yalıtımı ve enerji verimliliğinin öneminden bahsederek kendi tecrübeleri ile ısı yalıtım sistemlerinin enerji ve para tasarrufu sağladığını gördüğünü belirterek, etkinlik dolayısı ile EPSDER yetkililerine teşekkür etti.

Etkinliğin sunum bölümlerinde ise İzoder Genel Sekreteri Timur Diz, Binalarda Enerji Verimliliği hakkında sunum yaparak ülkemiz ile Avrupa Ülkeleri arasında enerji kullanımı hakkında bilgiler verdi. Daha sonra söz alan EPSDER Teknik Komisyon Üyesi Dr. Sanem Şenler ÖZBİL  Mantolama Sistemleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu , EPSDER Genel Sekreteri Murat Kenet, EPS’nin Kullanım Alanlarını anlattı ve son olarak söz alan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tanay KARADEMİR ise EPS’nin İnşaat Mühendisliğinde Hafif Dolgu Malzemesi (Geofoam) olarak kullanımını anlatan bir sunum yaptı.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Ayşe Sancak