Kefir krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan fermente bir süt ürünüdür. Fermantasyon süresinin uzunluğu tadı etkileyecektir. İyi bir kefir akıcı kıvamda, homojen ve parlak görünümde olmalıdır. Topaklı yapı olması pek tercih edilmez. Kefir içildiği zaman hafif maya tat ve aroması hissedilmeli, serinletici bir his vermelidir.

KEFİRİN FAYDALARI

! Ev yapımı olarak hazırlanan kefiri günde 1 bardak tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili bir içecektir.

! Kefir vücutta ki hücrelerin yenilenmesini sağlama da oldukça etkili bir içecektir.  Bu sayede de kanserli hücreler üzerinde de oldukça etkili olduğu söyleniyor. Düzenli olarak tüketilen kefir kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyerek tümör oluşmasının da önüne geçer.

! Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kefirin kemik gelişimi üzerinde inanılmaz etkileri bulunuyor. Düzenli olarak tüketilen kefir aynı zamanda menopoz dönemine giren kadınlarda kemik erimesinin de önüne geçebilir.

! Kefir yüksek oranda orotik asit içerir. Bu organik asit; kolesterolün biyosentezini engellemede, karaciğeri korumada, nükleik asitlerin sentezinde ve proteinlerden yararlanmada büyük öneme sahiptir. Kefirin içilmesiyle kanda yüksek oranda orotik asit saptanması kefirin bağırsaklardan çok iyi emildiğine bir kanıttır.

! Taze kefir mide kaslarının çalışmasını ve midenin daha hızlı boşalma fonksiyonunu teşvik edici etkiye sahiptir. Helicobacterpylori’nin neden olduğu ülserlerin tedavisinde alkali yapılmış kefir kullanıldığında Helicobacterpylori’nin üremesinin engellendiği görülmüştür. Bununla birlikte mide asitliğinin düştüğü, ağrı ve sindirim rahatsızlıklarının azaldığı görülmüştür.

! 1 bardak kefir tüketildiğinde yaklaşık 10 gram protein alınır. Kefirdeki protein tüm esansiyel aminoasitleri içerir. Çok iyi bir protein kaynağı olması sebebiyle vücut geliştirenlerin tercih ettiği bir içecektir. İçeriğindeki triptofanın sinir sistemini rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

! Kefir kalsiyum ve magnezyumdan da zengindir. Bu minerallerin sinir sisteminin sağlıklı işleyişinde rolü bulunmaktadır.

! Kefir biyotin (B7 vitamini) açısından en iyi kaynaklardan biridir. Biyotin diğer B grubu vitaminlerin vücut tarafından emilmesinde görevlidir. Vücutta B grubu vitaminlerin yeterli olması böbrekler, karaciğer ve merkezi sinir siteminin normal işleyişi için gereklidir. Cilt ve saçların sağlıklı görünümünü sağlar ve enerji üretimini teşvik eder. Ayrıca depresyonda olan kişilerde genellikle B grubu vitaminler eksiktir.

! Glisemik indeksi çok düşüktür ve kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmayan kefir uzun süren tokluğa ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcıdır. 1 bardak yağlı sütten yapılmış kefir yaklaşık 150 kaloridir. Yağsız kefir için bu miktar 100 kalori civarındadır.

Kefir sindirimi iyileştirir mi?
Probiyotikler bağırsaklardaki dengenin yeniden kazanılmasına yardımcı olabilir, böylece sindirimi iyileştirir. Kefir probiyotik bakteriler açısından zengin olduğundan, gastrointestinal rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavisi için diyete dahil edilmesi yararlı olabilir.

Bazı çalışmalar , laktoz intoleransı olanlarda kefirin daha iyi tolere edildiğini göstermiştir. Bununla birlikte, laktoz intoleransı olan kişiler diyetlerine kefiri sokmadan önce uzmanlara başvurmalıdır.

Kefir kilo vermene yardım eder mi?
Obezite bağırsak bakterilerindeki bir dengesizliğe bağlanmıştır. Ancak hangi bakteri suşunun bir etkisi olduğu ile kesin kanıtlar yoktur. Bazı kanıtlar , kefirde bulunan lactobacillus türlerinin veya LAB grubunun, ağırlıktaki değişiklikler ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.

Kefir daha iyi kemik sağlığını geliştirir mi?
İnek sütünden yapılan geleneksel kefir, hem kemik sağlığı için hem de önemli olan iyi bir kalsiyum ve K vitamini kaynağıdır. Yaşlandıkça kemiklerimiz zayıflar, bu da özellikle menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz ve kırık riskini artırabilir. Kefir, diğer süt ürünleri ile birlikte, diyete faydalı bir kalsiyum kaynağıdır.

Kefir inflamasyonu azaltır mı?
Enflamasyon, iltihaplı bağırsak veya romatoidartrit gibi bir dizi hastalığa karışır. Bazı çalışmalarda probiyotiklerinantiinflamatuar / immünomodülatör etkileri bildirilmiştir.

KEFİRİN ZARARLARI VAR MIDIR?

Kefir dünyada pek fazla tanınmayan çok faydalı bir süt ürünüdür. Fakat yanlış kullanım sonucunda bazı sorunlara sebep olabilir. Bilinçli tüketilmesi gerekir.

*Aşırı kefir tüketimi sonucu mide ve bağırsaklarda kramp oluşumuna yol açabilir.

*Hamile veya emziren kadınların önerilerden fazla tüketmemesi tavsiye edilir.


*Diyabetli insanlar ilk olarak etiketi okumalıdır. Şeker eklenmemis sade çeşitleri tüketme konusunda dikkatli olmalıdırlar.

*1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi gerekir.

*AIDS gibi bağışıklık sistemini hedef alan hastalıkları bulunan kişiler için kefir sağlıklı bir içecek değildir. Kefir içerisinde bulunan bakteri ve mayalar zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olanlarda enfeksiyona yol açabilir.

*İçeriğinde bulunan iyi ve faydalı bakteriler sayesinde kefir, vücudu doğal yollardan temizlemekte ve iyileştirici etki göstermektedir. Bundan dolayı da kefir tüketildikten sonra birtakım geçici yan etkiler meydana gelebilmektedir. Baş ağrısı, bulantı, şişkinlik, gaz, cilt üzerinde akne oluşumu gibi belirtiler.

*Kefir çabuk bozulan bir süt ürünüdür hızlı tüketim gerektirir. Bu yüzden satın alacağınız ya da yapacağınız  kefiri mutlaka buzdolabınızda ya da soğuk bir yerlerde saklamanız gerekmektedir. Bozulan bir kefir asla tüketilmemeli ve bozulduğu anlaşıldığı zaman atılması gerekmektedir.

KEFİR NASIL YAPILIR?

Malzemeler;

*1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
*30-50 gram kefir mayası

Yapılışı:

İlk olarak çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır. Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir. Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır. 20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır. 18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir. Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir. Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir, kefir süzgeçle süzülür, süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Eğer kefiri sade olarak tüketemiyorsanız içerisine meyve püreleri katıp smoothie şeklinde tüketebilirsiniz.

Günümüzde gittikçe popülerliği artan be besini ara öğün olarak 1 bardak tüketmekte fayda var. Benden söylemesi... Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.
Diyetisyen: Sümeyye Yazıcı
Editör: TE Bilisim