Sosyal medyadan yapılan hakaret suçlarına ilişkin yeni yargı paketiyle ilgili dikkat çeken değişiklikler gündeme geldi. Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, yerel seçimlerden önce çıkarılması beklenen yeni yargı paketi, sosyal medyadaki hakaret suçlarına yönelik önemli düzenlemeler içeriyor.

Yapılan düzenlemeyle birlikte, sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçlarında artık mağdur ile failin uzlaştırılması yoluna gidilmeyecek. Bunun yerine, fail hakkında savcılık tarafından para cezası uygulanacak. Ancak avukatlar, bu uygulamanın 'Parasının veririm, hakaret ederim' algısı oluşturabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

Düzenleme aynen yasallaşırsa, sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçlarında mağdurun şikayeti üzerine fail hakkında soruşturma işlemleri başlatılacak. Ardından şüphelinin kimlik tespiti yapılarak ön ödeme belgesi gönderilecek.

Türk Hava Yolları ve İş Ortaklarının Tarihi İş Birliği Lansmanı Türk Hava Yolları ve İş Ortaklarının Tarihi İş Birliği Lansmanı

Fail, sosyal medyadan işlediği hakaret suçundan kurtulmak için ön ödeme yapacak. Ön ödemede belirtilen para üç eşit taksit halinde ödenebilecek. Ön ödemenin yapılmasıyla ilgili savcılık takipsizlik kararı verecek.

Örneğin, sosyal medyadan yaptığı hakaret nedeniyle hapis cezası gerektiren bir failin cezası günlük 100 TL'den hesaplanarak belirlenecek. Bu miktar, faile ön ödeme belgesinde bildirilecek ve üç eşit taksitte ödenebilecek. Ön ödeme sürecinde mağdurun rızası aranmayacak ve ön ödeme şartını 10 gün içinde yerine getirenlere savcılıkça otomatik takipsizlik kararı verilecek. Kamu görevlilerine hakaret suçlarında ise uygulama farklılık gösterecek.

Avukat Bekir Şabahat, düzenlemenin birçok sakıncayı beraberinde getirebileceğini belirtirken, bazı avukatlar ise düzenlemenin 'Parasını verir, hakaret ederim' algısını güçlendirebileceği konusunda uyarı yapıyor. Düzenlemenin gerekçesi olarak ise "Sosyal medyadaki şikayetlerin gelir kapısı" haline getirilmesi gösteriliyor. Son dönemde ise bazı avukatların özellikle ünlü isimlerle anlaşarak hakaret davalarından ciddi bir kazanç elde ettiği gözlemleniyor.
KAYNAK/ONEDİO

Editör: Ayşe Sancak