Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesinde de gündeme geldi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesinde de gündeme geldi

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında, nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden elde edilen kar payı, faiz ve benzeri gelirler, menkul sermaye gelirleri olarak değerlendiriliyor.

Bu gelirlerin mahiyeti, miktarı ve tevkifata tabi olup olmaması gibi faktörler göz önünde bulundurularak beyan edilmesi gerekiyor.

Bankalardan elde edilen mevduat faizleri ve katılım bankaları tarafından ödenen kar payları gibi gelirlerde tevkifat uygulaması yapıldığı için ayrıca gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunmuyor.

Ancak, tam mükellef şirketlerden elde edilen kar paylarının 150 bin lirayı aşması durumunda, bu gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor.

Öte yandan, yurtdışından elde edilen faiz, repo ve kar payı gibi gelirlerin 8 bin 400 lirayı aşması halinde, tüm gelirlerin beyan edilmesi zorunlu hale geliyor.

Gelir İdaresi, uluslararası anlaşmalar kapsamında elde edilen bilgilerle yurt içinde gelir elde edenleri ve yurtdışından gelir sağlayanları yakından izliyor.

5 Nisan Cuma günü sona erecek gelir vergisi beyan dönemi sonrasında, yurtdışından gelir elde edenlerin beyanname verip vermeme durumları titizlikle incelenecek ve eksik beyanname verenler cezai işlemle karşılaşabilecek.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA