Dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye'nin ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Yeni Zigana Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 3 Mayıs 2023 tarihinde trafiğe açıldı. Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan bu tünel, hizmete girdiği tarihten itibaren geçen 8,5 aylık süre içinde 2,5 milyon araç tarafından kullanıldı.

Samsun'da Polis, Spor Ayakkabısına Gizlenmiş Uyuşturucu Maddeyi Ele Geçirdi Samsun'da Polis, Spor Ayakkabısına Gizlenmiş Uyuşturucu Maddeyi Ele Geçirdi

Zigana Dağı Geçidi olarak bilinen eski güzergah, özellikle kış aylarında karlı ve buzlu yolları, keskin virajları ve dik rampaları nedeniyle sürücüler için risk oluşturuyordu. Ancak Yeni Zigana Tüneli'nin kullanılmaya başlanmasıyla bu riskler ortadan kaldırıldı. Yeni tünel, eski güzergahta bulunan 90 adet virajı ortadan kaldırarak sürücülere daha güvenli bir yolculuk imkanı sundu. Ayrıca, tünel sayesinde yıllık 190 milyon TL tasarruf sağlandı. Zamandan 57 milyon TL, akaryakıttan ise 133 milyon TL tasarruf edildi ve Trabzon ile Gümüşhane arasındaki seyahat süresi 1,5 saatten 40 dakikaya düşürüldü.

Yeni Zigana Tüneli projesi, Zigana Dağı'nın zirvesinde bulunan 2 bin 10 metre olan kotu, bin 825 metreye indirerek daha güvenli bir yol oluşturdu. Ayrıca, yolun eğimi yüzde 7,7'den yüzde 3,3'e düşürülerek geometri iyileştirildi. Bu projenin karbon salınımını 16 bin 598 ton azaltarak çevre dostu bir ulaşım imkanı sağladığı da belirtiliyor. Proje, geçtiğimiz yıl "Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2023 Global Başarı Ödülleri"nde "yapım metodolojisi" kategorisinde dünyada birinci seçilmişti. Zigana Tüneli, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor.


TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT