Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), zorla çalıştırmaya ilişkin 'Karlar ve Yoksulluk: Zorla Çalıştırmanın Ekonomisi' başlıklı raporunu yayınladı. Rapora göre, zorla çalıştırma sonucu elde edilen yasa dışı kazançlar 2021 rakamlarına göre yılda 236 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, 2014'e kıyasla yüzde 37'lik bir artışı temsil ediyor.

Araç Alacaklar Dikkat! İkinci El Otomobilde Rağbet Gören Marka ve Modeller Belli Oldu Araç Alacaklar Dikkat! İkinci El Otomobilde Rağbet Gören Marka ve Modeller Belli Oldu

Zorla çalıştırmadan kaynaklanan toplam yıllık yasa dışı kazançların en yüksek olduğu bölgeler sırasıyla Avrupa ve Orta Asya, Asya ve Pasifik, Amerika kıtası ve Afrika olarak sıralanıyor. Ancak, özellikle Avrupa ve Orta Asya'da bu kazançların en yüksek seviyeye ulaştığı görülüyor.

Rapora göre, artan kazançlar, etkilenen kişi sayısının artmasından ve kişi başına düşen kazancın artmasından kaynaklanıyor. Özellikle zorla fuhuştan elde edilen kazançların yüzde 73'ü oldukça dikkat çekici.

ILO raporunda, sömürüye açık sektörlerin daha sıkı bir şekilde denetlenmesi ve sömürücülerin hesap verebilirliklerinin sağlanması gerektiği vurgulanıyor. ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Zorla çalıştırma, yoksulluk ve sömürü döngülerini devam ettirmekte ve insan onurunun özüne dokunmaktadır. Artık durumun daha da kötüye gittiğini biliyoruz. Uluslararası toplum, bu adaletsizliğe son vermek için acil önlemler almalıdır" dedi.

Muhabir: AYŞE SANCAK