Türkiye, Nükleer Güç Santrali İnşaatında Yerli Destekle 5 Milyar Dolarlık İş Birliği Yaptı!

Projenin toplam yerlileştirme potansiyelinin 6.5 milyar dolar olduğunu belirten Zoteeva, Türk şirketlerinin projeye önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen ATOMEXPO-2024 Forumu'nda konuşan Zoteeva, Akkuyu NGS inşaatında yaklaşık 400 şirketin yer aldığını ve bunların yarısından fazlasının Türk olduğunu belirtti. Türk şirketlerinin, malzeme tedariki, ekipman sağlanması, inşaat ve montaj işlerinin yanı sıra inşaat sahasındaki pek çok faaliyeti üstlendiğini açıkladı. Projenin toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 40'ının Türk şirketleri tarafından gerçekleştirileceğini vurguladı.

Zoteeva ayrıca, Akkuyu'nun inşaatında geldikleri noktayı ve önümüzdeki süreci değerlendirdi. İlk güç ünitesi ve ilgili altyapı tesislerinde genel inşaat aşamasının tamamlandığını belirterek, önümüzdeki dönemde tam ölçekli devreye alma çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. İlk test elektriğinin bu yıl üretmeye başlanmasını planladıklarını ifade etti.

Kartal'da Estetisyen Selin Yalın'ın Son Yolculuğu: Katil Zanlısının İfadesi Açığa Çıktı Kartal'da Estetisyen Selin Yalın'ın Son Yolculuğu: Katil Zanlısının İfadesi Açığa Çıktı

Zoteeva, Türk ve Rus inşaat işçilerinin emeklerinden övgüyle bahsederek, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesinde büyük rol oynadıklarını vurguladı. Ayrıca, her yeni nükleer güç santralinin uzun vadeli bir proje olduğunu belirterek, Rusya'ya uygulanan yaptırımların projeye etkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptırımların mevcut sözleşmeleri etkilemesi durumunda tedarik zincirlerini başka ülkelere yönlendireceklerini ifade etti.

Editör: Ayşe Sancak