Geç kalınmış olsa bile hükümet gırgır ve trol avcılığına kısıtlama ve yasaklama  getirmesi sevindiricidir ve geç kalınmış uygulamadır..Sürmene ilçesinin köklü balıkçılarından ve balıkçılık kooperatifi eski başkan yardımcısı İrfan Karabacak yaptığı açıklamada balıkçılıkla ilgili bazı uyarılarda bulunarak şunları söyledi:

“Balıkçılığın geliştirilmesi ve denetlenmesi için balıkçılık Bakanlığının mutlaka kurulması gerekiyor. Balıkçılık bakanlığının kurularak balıkçılık sıkı denetlenmesi gerekir Türkiye’de 1500 adet büyük balıkçı teknesi bulunmakta ve bu tekneler her gün tonlarca balık avlıyor ve hiç bir denetimi yok. Eğer denetlenmiş olsa tezgâhlarda 5 cm lik hamsi ve istavrit olmazdı.

Denetleme yapıyoruz diyen gıda ve tarım bakanlığı bu tezgahlardaki balıkları denetlemiyor görmüyor mu? Yıllar önce yaptığımız uyarılar geç kalınmış olsa da dikkate alınırsa sofralarımızda balık yiyebileceğiz aksi halde torun çocuk hatta biz dahi balık yiyemeyeceğiz. Olması gereken avlanma ölçüleri bu şekilde bilinmesi gerekir Hamsi 9 cm –İstavrit 13cm –Çipura 20 cm –barbunya 13 cm- kalkan 40 cm- karagöz 18cm – kefal 20cm- kolyoz 18cm –levrek 18cm – mezgit 13cm  boyunda olmalıdır. Her vatandaş da bu ölçüleri bilmeli tezgahlara tepki göstermeli” diye belirten Karabacak Sıkı denetimli bir uygulama ile balık kurtarılabilir.
Cemal SANCAK
 
Editör: TE Bilisim