Her gün başka bir ilçede hemşehrileri ile buluşarak anayasa değişikliğinin önemini vatandaşlara aktaran Başkan Gümrükçüoğlu, Kültür ve Turizm eski Bakanı-AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ile birlikte çalışmalarına devam etti. AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi’nin de katılımıyla Meydan Parkı ve civarında Trabzonlular ile görüşen Gümrükçüoğlu, 16 Nisan’da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasının oylanacağını söyledi.

Türkiye’nin kalkınmasını, büyümesini istemeyen ülkelerin bu anayasa değişikliğinin gerçekleşmemesi için mücadele ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Çünkü dost-düşman herkes biliyor ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devletimizin çok daha güçlü bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır. Bu sayede ülkemizde kalıcı bir istikrar ortamı sağlanacaktır. Avrupa bunu istemiyor. Türkiye’nin gücünden rahatsız olanlar bunu istemiyor. Öyleyse vatandaş olarak bizlere düşen görev devletimizin en güçlü şekilde yönetilmesini tesis etmektedir” diye konuştu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ünal ile birlikte gerçekleştirdiği ziyaretlerinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında vatandaşların sorularına da ayrıntılı yanıtlar veren Başkan Gümrükçüoğlu, “Yeni sistem ile birlikte ülkemizde koalisyon dönemleri sona erecektir. Ülkemizin geçmişi ortadadır. Koalisyonlar döneminde hiçbir kalkınma hamlesi yapılamamışken tüm kalkınma hamleleri tek başına iktidarlar dönemlerinde gerçekleştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile koalisyon dönemleri tarih olacağı gibi ülkemizin en güçlü şekilde yönetilmesi sağlanacaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Cumhuriyet güçlenecektir. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulunun başı olacak ve her konuda hesap verecektir. Parlamento, Bakanlar Kurulunu en güçlü şekilde denetleyecektir. Tüm bunlar net olarak gösteriyor ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ülkemizde sürekli kalkınma sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Başkan Genç: “Hükümeti kurma derdi sona erecek”

Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç de, anayasa değişikliği referandumuyla ilgili çalışmalarına devam ediyor. Boztepe Mahallesi, Maraş Caddesi ve Uzun Sokak'ı ziyaret eden Başkan Genç, vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini anlattı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en önemli kazanımının seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından hükümetin kurulacak olması olduğunu belirten Başkan Genç, “Parlamenter sistemde, seçimlerden sonra hükümeti kurmak için 1-2 aylık bir zaman dilimi hükümeti kurma çalışmalarıyla geçiriliyordu. Yeni sistemde ise, Cumhurbaşkanı adayları hükümete atayacakları bakanlarla birlikte seçime gidecek. Türkiye, her zaman seçimlerden sonra eğer tek parti çıkmamışsa enerjisinin büyük kısmını hükümeti kurma çalışmalarına ayırıyordu. O, bakan olacak; şu, bakan olacak, yok şu parti hükümeti kursun gibi tartışmalarla enerjimizi kaybediyorduk. Herkes, koalisyon hükümetlerinden neler çektiğimizi iyi hatırlıyor, değil mi? Ve bu hükümetlerin ömrü de en fazla 1-2 yılı geçmiyordu. Maalesef, bu ülkede ömrü 20 gün süren hükümetler bile oldu. Ne yatırımlar yapılabiliyordu, ne de projeler yürütülebiliyordu. Partiler, zamanlarının büyük kısmını siyasi çekişmelere ve polemiklere harcıyordu. Ama bu gelecek sistemde inşallah, bütün bu sorunlar ortadan kalkacak. Artık, kısır tartışmalarla zamanımızı harcamayacağız. Bütün enerjimizi ve gücümüzü Türkiye'mizin geleceği için harcayacağız” dedi.

Başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanının, bakanların büyük kısmını meclis dışından atayacağı için; yürütmenin, yasamayı etkileme ve müdahale etme gücünün ortadan kalkacağına dikkat çeken Başkan Genç, “Milletvekilleri hükümetten bağımsız olarak yasa teklifi verme imkanına kavuşacak. Mevcut sistemde bakanlar aynı zamanda iktidar partisinin milletvekilleri olduğu için hükümet, bütün yasama faaliyetlerini kendi kontrolü altında tutuyordu. Yani iktidar partisinin onayı olmadan hiçbir kanun teklifi mecliste onaylanamaz. Şu ana kadar AK Parti'nin 15 yıllık iktidarında çıkan kanunların yüzde 100'ü AK Parti grubu tarafından meclise sunulmuştur ve AK Parti'nin onayı ile kabul edilmiştir. Şu ana kadar muhalefet tarafından verilerek kabul edilen hiçbir kanun tasarısı yoktur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise muhalefet partileri birleşip kanun tekliflerini meclisten geçirebilirler. Seçim barajının düşürülmesiyle daha çok parti meclise girecektir. Bu da halkın meclisteki temsil gücünü artıracaktır. Şu anda Cumhurbaşkanı yaptığı işlerden dolayı sorumsuz durumda. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten dolayı yüce divanda yargılanabiliyor ama bunun da kanunda tanımlanan bir suçu ve cezası yok. Şimdi gelecek sistemde ise cumhurbaşkanı yapmış olduğu bütün eylemlerden dolayı 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'da yargılanabilecek. Sorumsuz cumhurbaşkanı döneminden, sorumlu cumhurbaşkanı dönemine geçiyoruz. Yani her şey şeffaf olacak. Meclis, cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları denetleyecek. Bunun da çeşitli yolları var. Meclis araştırması ve soruşturması, genel görüşme, yazı soru yoluyla meclis cumhurbaşkanı ve bakanları denetleyecek” ifadelerini kullandı.
 

Editör: TE Bilisim