Kota Ve Fiyat Belli Değil
 
Başkan Kasap, “Geçtiğimiz sezon 1350 liradan aldığımız gübre bu sezon 2200 liradan satışı başladı. Enflasyon yüzde 20 diyorsunuz gübreye yüzde seksene varan zam var. Rize’de organik gübre yok. Destekleme 13 kuruştan 250 kuruşa çıkarması gerekilir. Kota ve fiyat belli değil. Çaykur’un dibinden başına kadar kadrosu yenilenmesi gerekir” dedi.
 
Sektör Çöküşe Gidiyor
 
Balcı, “Bu sezonla birlikte 3 yıldır kuru çaya zam yapılmadı. Seçim öncesi seçimlerden sonra yapılacağını söz vermişlerdi. Şimdi bu zammı bekliyoruz. Eğer çay sezonuna girmeden kuru çaya zam yapılmazsa çay sektörü çöker. Bundan da en çok çay müstahsili etkilenir. Yeni çay kanunu sektör için aciliyet taşıyor” dedi.

Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı gazetecilere yaptığı açıklamada yeni çay sezonu öncesi yaptığı açıklamada çay sektörü konusunda açıklamalarda bulundu. 2018 yılı içerisinde kuru çaya zam yapılmaması nedeniyle ve dolar kurunun yükselmesiyle artan faizlerin çay sektörünü bitirme aşamasına getirdiğini söyledi. Çay sektörünün kurtulma yollarının olduğunu kaydeden Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı, “Bu sezonla birlikte 3 yıldır kuru çaya zam yapılmadı. Seçim öncesi seçimlerden sonra yapılacağını söz vermişlerdi. Şimdi bu zammı bekliyoruz. Eğer çay sezonuna girmeden kuru çaya zam yapılmazsa çay sektörü çöker. Bundan da en çok çay müstahsili etkilenir” dedi.
 
Dışarıya Göç Tekrar Başlar
 
Çay sektörünün can çekiştiğini kaydeden Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı, “2019 yılı yaş çay sezonu başlamadan hükümet kuru çaya zam yapmazsa özel sektör üreticiden 1.70 kuruşa yaş çay alır. Bundan en çok müstahsil zarar eden. Yılda çay müstahsili 600 milyon lira zarar eder. Bu durum hem Rize’ nin hem esnafı etkilenir hem de dışarıya göç tekrar başlar. Bu nedenle kuru çaya biran önce zam yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
Kalite Düşüyor
 
Çay müstahsillileri çaylarını Gürcülere toplatmasına karşı olduğunu ifade eden Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı, “ Vatandaşımız çayını Gürcülere toplattığında çayda kalite çok düşüyor İster istemez yüzde 20-30 çay ile birlikte odun da satın alıyoruz. Bu odunun çaya karışması kaliteyi düşürüyor. Çayda kalite düşünce yabancı menşeli çayların ülkemize girişi daha kolay oluyor” dedi.
Kuruçay’a zam yapılmamasının nedeninin Çaykur’ un stoklarının neden olduğunu söyleyen Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı, “Çaykur’ un elindeki kuru çayı satamaması nedeniyle bankalardan kredi bulamıyor. Fiyat hükümet tarafından özellikle düşük tutularak Çaykur’ un stokunun erimesini istiyorlar” şeklinde konuştu.
 
Çaykur Özelleşmemelidir
 
Çaykur’ un önce fona devredilmesi ardından da AŞ yapılmak istenmesinin özelleştirmeye çanak tuttuğunu söyleyen Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı, “Çaykur özelleşirse, küçük çay sanayicileri büyük şirketlerle rekabet edemeyeceği için batar. Çayda tekrar tekelleşmeye gidilir. Hükümetin yerel çay sanayicilerinin ayakta durması için Çaykur özelleşmemelidir” dedi
Çay kanununun biran önce çıkartılması gerektiğini savunan Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hızır Balcı,  “2014 yılı seçimleri öncesi Rize Milletvekilimiz Hayati yazıcı yeni çay kanununun Başbakanın önünde olduğunu, seçimlerden sonra çıkartılacağı sözünü vermişti. Aradan 5 yıl geçti, hala çay kanunu ortada yok. Yeni çay kanunu sektör için aciliyet taşıyor. Çıkacak kanun hem müstahsili hem de çay sanayicilerini koruyan bir kanun olmalıdır. Çay kanunu çıkmadan çay sektörü sürekli can çekişir.”
İlyas GÜR
Editör: TE Bilisim