Her yıl tütün kullanımının Dünyada 5 milyon, ülkemizde ise 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatan Yeşilay Şube Başkanı Köksal Boz, sigaranın, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu belirtti. Çocukların özellikle evlerde sigara dumanın kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakıldığına dikkati çeken Boz, çocuk ölümlerinin üçte birinin kaynağının pasif içiciliğe bağlandığını hatırlattı. Boz, şunları söyledi:  "Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor. Ani bebek ölümü riski ve çocuklarda astım solunum enfeksiyonları 2,5 kat arttı. Sigara dumanı altında olan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit daha sık görülüyor. Sigara içenleri Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte hayata geçirdiği 'Sigarayı bırak, hayatı bırakma' kampanyasına katılmalarını öğütlerim."
 
"Uyuşturucu satışıyla ilgili cezalar caydırıcı oldu"

Bağımlılıkla mücadele alanında dünyadaki en eski ve en tecrübeli kurumlardan Yeşilay tarafından uyuşturucu ile mücadele çalışmaları ön plana çıkıyor. Yeşilay Trabzon Şube Başkanı Köksal Boz, "Hükümetin çok ciddi politikaları, uyuşturucu satışıyla ilgili çok ciddi cezalar getirmesi bir nebze de olsa caydırıcı oldu. Güvenlik güçlerinin de bu anlamdaki çalışmaları takdire şayan. Türkiye geneli ve Trabzon'da güvenlik güçlerinin çok ciddi manada uyuşturucu ele geçiriyor. Başta gençlerimiz olmak üzere vatandaşlarımız uyuşturucudan kurtulmuş oluyor" dedi.

 Trabzon Şube Başkanı Köksal Boz, Yeşilay Trabzon Şubesi’nin 1,5 yıldır görevde olduğunu ifade ederek, “Yeşilay Trabzon Şube Yönetimiz gelinen süreçte bağımlılıkla mücadele konusunun duyrulmasında büyük aşama kaydetti. Yeşilay’ın Trabzon’da ki varlığı ve çalışması her sokakta, her mahallede ve her ilçede biliniyor. Vatandaşlarımız, artık Yeşilay’ı tanıyıp biliyor. Yeşilay Trabzon Şubesi çıtayı o kadar yükseltti ki vatandaşlarımız Yeşilay’ın çalışmaları bilinir hale geldi ve farkındalık yaratacak çalışmalar bekliyorlar. Yeşilay olarak her kurumla istişare geliştirip proje çalışması yapıyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz bağımlılıkla mücadeledir. Bağımlılıkla mücadelede bizimle birlikte olan başta valiliğimiz ve belediyemiz olmak üzere tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Amaç, sağlıklı bir gelecek için sağlıklı nesiller yetiştirmektir. Bu konuda çalışmalara katılacak olan her kurumla birlikte hareket etmeye hazırız. Sağlıklı nesiller yetiştirmemiz için en önemli proje ortağımız Mili Eğitimdir. Yoğun okul programlarımızı artırıp bağımlılıkla mücadelede konusunda çalışmalarımızı en üst seviyeye çıkarıp, bağımlıları bağımlılıktan kurtarmak için var gücümüzle çalışacağız ” ifadelerine yer verdi.

Boz, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı" kapsamında uyuşturucu, tütün, alkol, kumar ve teknolojinin zararlarını anaokulundan başlayarak yetişkinlik dönemine kadar toplumun her kesimine anlattığını vurguladı. Okullarda "bağımlılıkla mücadele", "uyuşturucunun zararları" gibi konularda öğrencilerin yaşlarına göre eğitim çalışması yürüttüklerine işaret eden Boz, bağımlı olan bir bireyin kurtulması için yardımcı olurken aynı zamanda çocukları ve gençleri bu tehlikeden korumak için de bilinçlendirme çalışması yaptıklarını ifade etti.
 
Editör: TE Bilisim