Hz. Mevlana’nın vuslata erişinin 743. yıldönümü dolayısıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Akçaabat Belediyesi tarafından Akçaabat’ta Şeb-i Arus programı düzenlendi. 

Akçaabat Erol Günaydın Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, kamu kurumları ve STK’ların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Hafız Yavuz Mutlu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu katılımcılarla buluştu. Etkinlik, Sedat Uçan’ın verdiği tasavvuf konseri ile son buldu. Gecede katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Hepimizin bildiği gibi Allah (c.c.) dostu, Allah yolunu ahlaken yaşamayı bizlere tarif etmiş olan Mevlana Hazretlerinin vefatının 743. yılı. O ölümü sevgiliye kavuşma olarak, düğün gecesi olarak gördü ve yaşadı. İnşallah Allah (c.c.) hepimize, geçmişlerimize, sonradan meydana gelecek nesillerimize, ölümü şölen olarak yaşayabilecek şekilde dünya hayatını geçirmemizi nasip eder” diye konuştu.

Ne Olursan Ol Yine Gel 

Konuşmasında Mevlana Hazretlerinin insan sevgisine değinen ve bugün yaşananlara dikkat çeken başkan Gümrükçüoğlu özetle şunları kaydetti: “Mevlana Celaledin-i Rumi Hazretleri bundan 800 yıl kadar önce bütün insanlığa kimseyi ötekileştirmemenin çağrısını yapmış, ‘ne olursan ol yine gel’ diyerek bunu hepimize manevi miras olarak bırakmıştır. Onun böyle söylemesini sağlayanın ne olduğunu düşünmek lazım. Allah (c.c.) sevgisi, insan sevgisi, ‘yaratılanı hoş gör Yaratan’dan ötürü’ anlayışı. Yani her yaratılanı Allah (c.c.) yarattı. Dolayısıyla o Yaratan’dan ötürü her yaratılanı hoş görmek lazım.

Yahudiler Fırınlarda Yakılırken Bu Millet Onlara Kucak Açtı 

Peki günümüze bakıyoruz. O anlayışın maalesef bugün kan gölüne dönmüş olan İslam coğrafyalarında yaşanmadığını, dünyanın başka coğrafyalarında da zulümlerin göz önünde icra edildiğini yaşıyoruz. Bugün (dün) Cuma namazı sonrası Halep’ten bebeklerimiz, insanlarımız savaştan, öldürülmekten bize doğru gelirken, Türkiye’ye doğru gelirken kurşunlar altında geri dönmek zorunda kalıyorlar. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleriyle yine güvenli bir yol açılıp gelebiliyorlar. Bu millet Müslüman olmayan ve zulüm altında olan herkesi de aynı şekilde kucaklamıştır. 2. Dünya Harbi’ni hatırlayalım. Yahudiler fırınlara atılıp yakılırken Türkiye’de bir kucak bulmuşlar, Türkiye’ye sığınmışlardır. Bugün bunları dünyaya hatırlatmak gerekiyor.

ALLAH Seferlerini Mübarek Eylesin 

O insanları ne günahları var! Halep’teki bir yavrumuz yazdığı mektupta, ‘üzülmeyin anne-baba, cennete gideceğim. Orada karnımın doyacağını biliyorum’ diyor. Bugün (dün) Trabzon’umuzda Cuma’dan sonra İHH ile 5 otobüsümüzü gönderdik. İnsan sevgisi ile yürekleri dolan o insanlar sivilleri ülkemize getirebilmek için yola çıktılar. Allah (c.c.) bu insanlık anlayışında olanların seferlerini mübarek eylesin.”

Anadolu’nun Bir Farklılığı Varsa Bunu Sağlayan Gönül Mimarlarımızdır

Akçaabat Belediye Başkanı şefik Türkmen de konuşmasında Anadolu erenlerinin gönül mimarları olduğuna dikkat çekti. Anadolu’yu Anadolu yapanlar bu gönül mimarları olduğunu ifade eden Türkmen, “Bugün Mevlana Hazretlerinin ölüm gecesi, vuslat yıldönümü. O, ölümü Sevgiliye, Rabbine kavuşmak olarak değerlendiriyor. Düğün gecesi olarak değerlendiriyor. Bu gecede bu salonumuz ilk defa bu kadar kalabalık oluyor. İnşallah gelecek programlarda daha büyük bir yerde bu programı düzenleyeceğiz. Bu gecede bizleri buluşturan Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür ediyorum. Mevlanalar, Hacı Bektaşi Veliler, Hacı Bayramı Veliler, Yunus Emreler ve daha birçok Anadolu erenleri bizim gönül mimarlarımızdır. Anadolu diyorsak, Anadolu’nun bir farklılığı varsa bunu sağlayan gönül mimarlarımızdır. Onları rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim