Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, Trabzon’u ve esnaf-sanatkârları sosyal ve ekonomik yönden geliştirecek projeler yürüttüklerini belirterek, “Turizm ve eğitim önem verdiğimiz konular. Turizm sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesi, Arapça-İngilizce fiyat tarifeleri, eğitim programları, tarife denetimleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız kentimize, bölgemize ve ülkemize katkı sunacak projelere önderlik etmektir. Yöresel ürünler ve el sanatlarının satışının yapılacağı büyük bir alışveriş merkezi, Esnaf Okulu ve yeni hizmet binası gibi önem verdiğimiz projeler üzerinde de ciddiyetle çalışıyoruz ” dedi.Türkiye’nin ekonomik hayatının kılcal damarlarını oluşturan esnaf ve sanatkârların ülkenin geleceğine alın teri ve emekleriyle güç ve güven kattığını vurgulayan TESOB Başkanı Metin Kara, “Göreve geldiğimizde esnafımızın gücüne güç katmayı kendimize amaç edindik. Bu doğrultuda çalışmalarımız planladık ve yürürlüğe koyduk” diye konuştu.
 
Kurumsal Yapıyı Güçlendirdik, Fiziki Koşulları İyileştirdik
 
TESOB’da temellerini attıkları yeni sürecin ekseninin güçlü kurumsal yapının ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayan Başkan Kara, şunları söyledi: “Bu yaklaşımla, esnaf ve sanatkârların hizmet aldığı birliğin kurumsal kimliğinin oluşturulması, kadro yapısının kuvvetlendirilmesi, fiziki ortamının iyileştirilmesiyle işe başlanmıştır. 49 meslek odası ve 26 bin üyeye ulaşan dev bir camianın ihtiyaç duyduğu vizyon ve misyonla hareket eden Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği; ekonomimizde büyük payı bulunan esnaf ve sanatkârımızın hak ettiği güçlü temsili tam anlamıyla yerine getiren bir kurum olma idealinde büyük mesafeler almıştır.İnsana hizmet için insana yatırım yapan TESOB’da istihdam sayısı son 7 yılda iki kat artarak 15 kişiye yükselmiştir. Esnaf ve sanatkârların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet veren kurum birimleri ve fiziki koşullar mümkün olduğunca iyileştirilmiştir.TESOB evrak kayıtlarının bile sağlıklı tutulmadığı bir kurumdan, bugün bölgesinde ve çevresinde güvenilir, paydaşları ile koordineli çalışan bir kuruma dönüştürülmüştür. Bu dönüşümün temeli, kuvvetli bir yazı işleri birimi kurularak kurumsal hafızanın oluşturulmasıyla atılmıştır.”
 
Şeffaf Yönetim
 
Başkan Kara, TESOB’da geçmiş dönemlerde personel yetersizliğinden dolayı Genel Sekreter tarafından yapılan muhasebe işlerinin hızlı ve eksiksiz gerçekleştirilmesi amacıyla muhasebe biriminde bir daimi personel istihdam edilmeye başlandığını da vurgulayarak, “Çağdaş idare anlayışının en önemli gereği olan şeffaf yönetime de adım atılarak muhasebe kayıtları Mali Müşavir denetiminde günlük olarak tutulmaya başlanmıştır” dedi.
 
Mali Disiplin Sağlandı, Odalara Yardımlar Yapıldı
 
Güçlü bir kurum olma yolunda en büyük gayreti mali disiplini sağlamak için harcadıklarını vurgulayan Başkan Kara, “TESOB, artı bütçesiyle çatısı altındaki esnaf ve sanatkâr odalarına yardım yapabilen güçlü bir birlik haline gelmiştir. Bunu da sıkı sıkıya uyguladığımız mali disipline borçluyuz. Bu sayede bağlı odalarımızın eşya, ekipman hatta oto çekici alımlarına destek olduk. Kendi yerini almak isteyen odalarımıza bu konularda da yardımda bulunduk. Bu yardımları yapabilmemizin en büyük nedeni mali disipline bağlı kalmamızdır” diye konuştu.
 
Türkiye’de Örnek Sicil Çalışması Yapıldı

 
TESOB Başkanı Metin Kara, varlık nedeni olan üyelere daha iyi hizmet götürebilmek için esnaf ve sanatkarların sicil kayıtlarının tümüyle güncellendiğini de vurgulayarak şöyle konuştu:
 
“97 bin dosya üzerinden veriler güncellenerek ESBİS sistemine aktarımı sağlanmıştır. Güncelleme öncesi 27 binin üzerinde olan üye sayısı, aktif olarak 25 bin 400 civarında saptanmıştır. Bu çalışmayla TESOB, Türkiye’deki en başarılı sicil kaydı tutan birlikler arasında yer almıştır. Esnaf ve sanatkârımızın sicil işlemleri, TC kimlik numarası ile ESBİS sistemi üzerinden daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Birlik binasında banko üzerinden verilen sicil hizmetleri, masa düzeninde sunularak üyelerimize daha rahat bir hizmet akışı sağlanmaktadır.”
 
Mobil Sicille Hizmet Esnafın Ayağına Götürüldü
 
Başkan Kara, Mobil Sicil Uygulaması ile Trabzon’un her ilçesinde esnafın ayağına gidilerek zaman kaybı yaşanmadan kolayca bulundukları yerde işlemlerinin yapılmasının da sağlandığını vurgulayarak, “Esnaf ve sanatkârlarımız eskiden sicil işlemleri için dükkanını kapatıp şehir merkezine geliyordu. Özellikle uzak ilçelerdeki esnaflarımız için zaman ve iş kaybı olan bu sıkıntıyı ortadan kaldırdık. Şimdi sicil müdürlüğümüzün elamanları, belirlenen takvime göre belirli günlerde ilçelere gidiyor ve esnafımızın işlemlerini hallediyor. Böylece iş ve zaman kaybı yaşanmıyor. Mobil Sicil Uygulamamızın başladığı 2016 yılının Mart ayından bu yana yaklaşık 4 bin esnafımız bu hizmetten yararlandı ve memnuniyetlerini tarafımıza bildirdi” diye konuştu.
 
Yılın Ahilerini Trabzon’dan Çıkardık

 
Başkan Metin Kara, son iki yıl, yılın ahilerinin Trabzon’dan çıkmasının şehir ve camia olarak gururunu yaşadıklarını da vurguladı. Kara, “Böyle bir gururu şimdiye kadar Türkiye’de hiçbir kent yaşamadı. Bundan sonra da yaşaması zor görünüyor. Ardarda iki kez Türkiye’de Yılın Ahisi’nin Trabzon’dan, TESOB üyeleri arasından seçilmesi, büyük bir gururu kurumumuza, şehrimize ve bölgemize yaşatmıştır.Trabzon’da terzilik yapan Emine Coşkuner’in 2016 yılında Yılın Ahisi seçilmesinin ardından 2017 yılında da kayık ustası Ali Saraç Yılın Ahisi seçilme onuruna erişmiştir. Kırşehir’de yapılan ve bizim de katıldığımız törenlerde Ahilik kaftanlarını giyen Emine Coşkuner’e ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ali Saraç’a ise BaşbakanımızSayın Binali Yıldırım vermiştir. Trabzon esnaf ve sanatkârı olarak bu gururu sonsuza kadar yüreğimizde yaşayacağız. Anadolu’da Ahiliğin kalelerinden biri olan Trabzon’a bu büyük gururu yaşatmak da bizim dönemimizde nasip oldu” dedi.
 
Denetimlere Büyük Önem Veriyoruz
 
TESOB’a bağlı üyelerin hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Denetim Birimi kurduklarını vurgulayan Başkan Kara, “Bu birimde şu anda 3 arkadaşımız görevli. Yaz aylarında bu sayıyı 4’e yükselteceğiz. Denetim birimimizde kullanılmak üzere iki araç alınmıştır. Ekiplerimiz özellikle turizm sezonunun yoğun olarak yaşandığı aylarda ve bölgelerde 7 gün 24 saat denetim halinde olacaktır. 2017 yılı içinde de esnaf ve sanatkârın denetimleri yapılmış ve daha sağlıklı hizmet ortamının oluşmasına katkı sağlanmıştır. Esnaf ve sanatkâr ile yüz yüze görüşme yapılarak tarife, vergi ve esnaf sicil denetimleri gerçekleştirilmiş, böylece tarife alan esnaf sayısında büyük bir artış kaydedilmiştir” dedi.
Başkan Kara, ilçelerdeki denetimlerin süreceğini ancak bazı odaların işbirliği yapmaması nedeniyle sağlıklı bir denetim yapamadıkları şehir merkezine de 2018 yılında önem vereceklerini vurguladı.
 
2 Bin Esnafımıza Piyasanın 10’da Biri Fiyatına Eğitim Verildi

 
Esnaf ve sanatkârın 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yapmak zorunda olduğu acil eylem planı, risk analizi ve ilk yardım eğitimleri olduğunu vurgulayan Başkan Metin Kara, “Piyasadaki fiyatların yüksekliğinden şikayet eden esnafımız için çözüm ürettik ve kurumumuzdan bir elemanın bu eğitimleri vermesi için eğitim almasını sağladık. Böylece söz konusu eğitimler piyasanın 10’da biri fiyatına kurum çalışanı tarafından verilmiş ve TESOB üyelerine büyük katkı sağlanmıştır. Söz konusu imkânlardan 2 bin esnaf ve sanatkâr yararlanmıştır. Ayrıca Ekmekte Hijyen Eğitimleri ve Portör Eğitimleri kapsamında toplam 5 bin 100 kişiye eğitim verilerek belgelendirmeleri yapılmıştır” dedi.
 
Proje Ofisi Kurduk, Üyelerimize Destek Sağladık
 
Esnaf ve sanatkârların ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde üretim gücünü geliştirmek, ekonomilerini güçlendirmek ve potansiyellerini değerlendirmelerine katkı vermek üzere TESOB Proje Ofisi’nin hayata geçirildiğini belirten Başkan Kara, “Ekonominin canlandırılması amacıyla başta devlet kaynakları olmak üzere ulusal ve uluslararası hibe ve destekler esnaf ve sanatkârımızla buluşturuldu, böylece yeni girişimlere, yatırımlara, yeni üretimlere ve yeni istihdamlara kapı açıldı. KOSGEB’in ve Kredi Kefalet Kooperatifi’nin sağladığı çeşitli oranlarda faizli kredi desteğinden TESOB üyelerinin büyük bir kısmının yararlandırılmasına katkı sağlandı. 2010 – 2017 yılları arasında 300 kişiye KOSGEB girişimcilik desteğinden yararlanmak üzere eğitim verildi” diye konuştu.
 
Projelerimizle Fark Yarattık
 
TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon’un sosyal ve ekonomik hayatına destek olmak amacıyla çeşitli projeleri uygulamaya koyduklarını vurguladı. Kara,  “TESOB’un Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelliler Destek Programı’na sunduğu ‘Her Yeteneğin Farkındayız Projesi’ kapsamında Trabzon Karadeniz Özel Eğitim Engelliler İş Okulu’na 4 eksenli CNC makinesi alınarak 20 engelli öğrenciye el becerilerini geliştirme eğitimi verilmesini sağladık. Proje kapsamında üretilen hediyelik eşyalar, İzmir Uluslararası Fuarında sergilendi” dedi.
 
Turizme Kalifiye Eleman Desteği
 
Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen Turisti Kazanan Geleceği Kazanır projesiyle turizm sektörüne ciddi bir kalifiye eleman desteği sağlandığını da vurgulayan Başkan Kara, “Toplam bütçesi 1 milyon lira olan ve 12 ay devam eden proje kapsamında Trabzon ilinde turizm sektöründe görev yapan nitelikli personel sayısı arttırılmıştır. 25’i ön büro, 15’i servis grubu olmak üzere 40 kursiyer eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazanmış, 22 kursiyere Malta’da karma sınıflarda İngilizce eğitimi verilmiştir. Kapanış toplantısı İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen projeye katılan kursiyerlerin yüzde 80’i Trabzon ve çevre illerdeki otel ve konaklama merkezlerinde işe başlamıştır” diye konuştu.
 
6 Bin Şoförümüze Eğitim Verdik
 
TESOB’un başarıyla yürüttüğü bir diğer projenin ‘Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Geliştirilmesi Eğitimi’ olduğunu vurgulayan Başkan Kara, “Proje kapsamında bugüne kadar 6 bine yakın ticari taşıt sürücüsüne eğitimler verildi. Bu projeyle şoförlük mesleğine bir standart getirilmesi, sürücülerimizin mevcut bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, sürücülerimizin daha kaliteli, yolcu memnuniyeti odaklı ve güvenli bir şekilde hizmet vermesi, kayıt dışı istihdamın engellenerek, şoför esnafımızla ilgili olarak güncel bir veri tabanı oluşturulmasını amaçladık” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim