Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri İskenderpaşa Camisi önünde bir araya geldi.

Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Zühtü Kalma, burada yaptığı açıklamada, Gazze'nin yıllardır ambargo ve abluka altında bulunduğunu söyledi.

Mısır ve işgalci İsrail rejiminin sınır kapılarını kapalı tutarak bölgeyi adeta bir açık hava hapishanesine çevirdiğini vurgulayan Kalma, Gazze Şeridi'ne uygulanan kara, hava ve deniz ablukasının 12'nci yılında artarak devam ettiğini belirtti.

Kalma, Gazze'de ambargo, abluka ve saldırılara bağlı olarak yaşanan sosyal çöküntünün hayatın her alanında hissedildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Abluka altında zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar, dışarıdan gelecek yardımlara ihtiyaç duyuyor. İlaç, tıbbi malzeme, içme suyu ve mazot gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi için dışarıdan yapılacak nakdi yardımlar çok önem arz ediyor. Gazze'de sağlık alanında yaşanan sorunlar da Gazze'yi yaşanması zor bir yer haline getiriyor. Unutmamak gerekir ki BM raporlarında, eğer ablukayı hafifletmek için bir şeyler yapılmazsa, Gazze'nin 2020'ye kadar yaşanamayacak bir yere dönüşeceği vurgulanıyor. Acilen bütün İslam ülkeleri Gazze'yi gündemlerine almalı ve bölgeye ablukanın kalkması ve insani yardımın girişine izin verilmesi noktasında çaba sarf etmelidir."

Kalma, Türkiye'yi ve uluslararası tüm mekanizmaları harekete geçmeye, İsrail’in attığı hukuksuz adımları ve işgali durdurmaya ve Gazzelilere yardım etmeye çağırdı. Açıklamaya, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da destek verdi.
 
Editör: TE Bilisim