Trabzon’da 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Ecz. Halit Hezkıl Uslu basın açıklamasında bulundu. Uslu açıklamasında, “Bilimsel eczacılığın 180. yılında tüm Bölge Eczacı Odalarıyla 14 Mayıs ‘ın teması olarak anne ve bebek sağlığına odaklandık. “Anne Bebek Dostu Eczane “ afişlerini tüm eczanelerde görsel olarak halkımızla paylaştık. Anne bebek sağlığı için ne kadar önemli olduğumuzu birebir temaslarda gösterdik. İnternet kanalıyla birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ancak, anne bebek ürünlerini asla almayın. Bu ürünleri bebeğinizin ve sizlerin hakettiğiniz şekilde, en güvenli yer olan eczanelerden alınız. Bu konuda akademik eğitim almış eczacınızın danışmanlığı çok önemlidir. Yoksa telafisi olmayan hataların çaresizliğiyle karşılaşırsınız” dedi. 

Dışa Bağımlılığı Kabul Etmiyoruz

Uslu açıklamasında, “İlaç üretiminde yerelleşmeyi her zaman olduğu gibi destekliyor ve dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz. Bunun için güçlü bir ilaç sanayimiz var. Ancak, onları her platformda bugüne kadar olduğundan daha fazla desteklemeye mecburuz. Trabzon Eczacı Odası olarak yerli ilaç sanayisi ile her türlü işbirliğine açık olduğumuzu beyan ediyoruz.  Bugün sağlık sistemimiz reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hazır değildir.  Kimi sözde bilim insanları, medyanın gücünü kullanarak, toplum sağlığını yakından ilgilendiren konularda sorumsuzca açıklamalar yapmaktadırlar. Ciddi hastalıklarla boğuşan ve ilaç tedavisi süren insanları, ölüme sürükleyebilecek safsatalarla kandıran bu sözüm ona şarlatanları kınıyoruz. Halkımızın hastalıklarıyla ilgili en geçerli sağlık bilgisini eczacılarımız vasıtasıyla alabileceğini ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Meslek Felaketin Eşiğine Sürükleniyor

Fakülte sayısının artmasının mesleği olumsuz etkilediğine vurgu yapan Uslu açıklamasında şunları kaydetti, “Bugün sayıları ve kontenjanları sürekli artırılan eczacılık fakülteleri mesleğimiz için büyük tehdit oluşturmakta, artan altyapı sorunları ve  eğitimci yetersizliği nedeniyle hızla niteliksiz bir yapıya dönüşmektedirler. Ülke gerçeklerini gözeten bir plana bağlı olmaksızın her geçen gün yenileri açılan, mezunlarının istihdam sorunları dikkate alınmayan eczacılık fakülteleri mesleğimizi büyük bir felaketin eşiğine hızla sürüklemektedir. 2001 yılında 8 olan fakülte sayısı bugün 49 a ulaşmıştır. Önemli olan eczacılık fakültesi açmak değil, eğitim kalitesini yükseltmek ve kontenjanlarını da ülke gerçekleriyle örtüştürmektir. Bunun için öğrenci almayan fakültelerin ihtiyaç olmadığı için derhal kapatılması, eğitim faaliyetini sürdürenlerin de ihtiyaca karşılık kontenjanların azaltılması mesleğimiz adına zorunluluktur.”
Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim