Trabzon Zorlu Grand Otel’de yapılan tören ile  “Meme, serviks ve kolon kanseri tarama programı çalışmalarında yapılacak işi birliği protokolü” imzalandı. Protokolün imzalandığı törene 18. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Halit Hezkıl Uslu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu ve çok sayıda kişi katıldı. 

Uslu programda kanser ile mücadele ile ilgili yaptığı açıklamalarda; “Kanser çağımızın en büyük hastalığı. İnsanların genel de teşhisini yapana kadar haberi olmadığı bir hastalık. Bizlerin halk sağlığı adına yapacağımız en büyük görev bu teşhisler noktasında halkımıza yardımcı olmaktır. Kanser hastalığı erken teşhis ile tedavi edilebilir bir hastalık. Meme, Serviks ve kolon kanseri ile ilgili bizim tabanda yapabileceğimiz çok büyük işler var. Hastaları ikna etme konusunda eczacıların çok büyük bir önemi var. Çünkü insanlar genel de bu hastalığın teşhisi ile yüzleşmek istemiyorlar bir sıkıntı varsa bile hekime gitmek istemiyorlar. Basit bir testle bir kişiyi bile bölgemizde yakalarsak çok büyük bir fayda sağlayacağımızı düşünüyorum” dedi. 

İşbirliğine İhtiyacımız Var

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu programda yaptığı konuşmada erken teşhise dikkat çekti. Hamzaoğlu; “Ülkemiz de 1 yılda 164 bin kişiye kanser teşhisi konuldu. Bu önemli bir sayı. Her 4 kadından biri meme kanseri olarak karşımıza geliyor. 17 bin kadına 1 yılda meme kanseri tanısı koyuluyor. Ülkemizde uluslararası standartlara göre 3 kanserin tarama programı var. 

Bu kanserler ile ilgili KETEM’ler var. Şuan da Akçaabat’ta var çok yakında Ortahisar ilçemizde açacağız diye planlıyoruz. Aile hekimliklerinde kolon kanseri ve rahim ağzı kanseri testi yapılabilmekte. 

Mamografimiz de var. Bunun için tırımız var. Önemli olan erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu ve bizim için anlamlı olduğunu tekrar tekrar ifade etmek. Bu noktada iş birliklerine ihtiyacımız var. Bu anlamda protokolümüz buradan şekillenecek. İmzaladığımız protokol ile birlikte 31 Ağustos’a kadar iş birliği yapacağız. Bütün eczanelerimiz de kanser taramasına ait bilgilendirme ve yönlendirmelerin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu. 
Sonay ÇALUK
 
Editör: TE Bilisim