Bu facianın 128.yıldönümü sebebiyle 11 denizcisini şehit veren Ordu ve Ünye gerçeğinden hareketle tören Ünye’nin tarihi mekanı olan topyanında gerçekleştirildi. 

Yavuz Gururlandırdı


Türk  DenizKuvvteleri’nin en önemli gücü Yavuz fırkateyni’nin görevlendirildiği törenler öncesinde Yavuz gemisinde şehit ailelerine yemek verildi. Yemeğe Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar,  Gemi Komutanı Deniz yarbay Timuçin Yıldıran ile Türk japon dostluk derneği ve Ertuğrul şehitlerini anma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu da katıldı.

Japon Anıtında Tören


Cuma günü de Topyanındaki törene geçildi. Törenden önce mehter takımı duygusal parçaları seslendirdi. Anıta Japonya Büyükelçiliği’nin, Yavuz fırkateyni ve Ertuğrul şehitleri anma derneğinin çelenkleri konuldu. Daha sonra Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu konuşma yaptı. Kapıcıoğlu Ertuğrul faciasını anlatırken geminin haliç’ten demir alışını, yollarda çekilen çileleri ayrılıkları ve sevdaları, kayalara çarpma anını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Topyanı’ndaki tören alanında bulunanlarda göz yaşlarına hakim olamadı. 

Japonlar Can Dosttur


Kapıcıoğlu, Ertuğrul faciasının ardından Türk ve Japon dostluğunun daha da geliştiğini ve dünyada Japonlar kadar misafirperver insan görmediğini anlattı, Japon büyükelçisinin, japon kraliçesinin Türkiye’de olması sebebiyle törene katılamadıklarını aktardı.

Kapıcıoğlu’nu Övdü

Törende Kapıcıoğlu’dan sonra Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut’a da söz verildi. Turgut, Ünyelilere sel felaketi için geçmiş olsun dileklerini iletti ve ‘Sait Kapıcıoğlu yıllarca insanlığa hekim olarak hizmet etti ve ediyor.

Şimdi de Türk-japon dostluk anıtını açtı ve orada Ertuğrul şehitlerini anıyor ve Türk japon dostluğuna yeni dostluklar katıyor. Bugün Yavuz fırkateyni ve onun değerli komutanları, Kaymakam ve Belediye Başkanlarını da selamlıyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti Ertuğrul şehitleri, 1. ve 2. Dünya savaşı şehitleri, Kurtuluş savaşı şehitleri, Kıbrıs şehitleri ve 15 Temmuz şehitleri sayesinde ayakta duruyor’ dedi ve Sait hocayı tebrik ediyorum diye konuştu.
Editör: TE Bilisim