Geçtiğimiz aylarda avının bol olduğu dönemde kilogram fiyatı 20 liraya kadar düşen hamsi, şu anda 1-2 kasa yer aldığı tezgahlarda kilosu 100 TL'den alıcı buluyor. Bu durum, tüketicilerin alternatif olarak tercih ettiği balıkların fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor. Trabzon balık halinde tezgahları ağırlıklı olarak istavrit süslerken, istavrit kilosu 50 TL fiyatında ve hamsi fiyatlarının 100 TL'yi aşmasıyla vatandaşın tercihi haline geliyor.
Balık hali esnaflarından Gökmen Aydın, istavritin fiyatının son bir aydır 50 TL'de kaldığını belirtirken, diğer balıkların da fiyatlarını sıraladı. Tirsi 50 TL, barbon 200 TL, somon 150 TL, kefal 75 TL, çupra ve levreğin fiyatı ise 230-250 TL arasında değişiyor. Aydın, umutlarının Ramazan ayında da fiyatların makul seviyelerde kalması olduğunu dile getirdi.
Balıkçı Ahmet Çoğalmış ise sezonun iyi geçtiğini ifade ederek, hamsi ve istavritten dolayı bol bir bereket yaşandığını söyledi. Ancak şu anda hamsinin azaldığını ve tezgahlara derinlerden gelen kuyu hamsilerin geldiğini belirtti.
Fiyatların balığın boyutuna göre değiştiğini ve şu an 10-20 kasa hamsinin bulunduğunu ancak bunların da kalitesinin düştüğünü ifade etti. Deniz ürünleri piyasasında yaşanan bu dinamikler, hamsi avının düşmesiyle beraber diğer balıkların talep ve fiyatlarında artışa neden oluyor.