Trabzonspor’a ve Trabzon futboluna yıllarca hizmet vermiş olan Ömer Uzun, TAKA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu..
 
TAKA: Ömer hocam, öz geçmişinizi öğrenebilir miyiz?
 
02.07.1946 tarihinde Arsin’de doğdum. İlk okula Yeşilyalı’da başladım ve ilk başladığım spor voleyboldu. Dördüncü sınıfta Trabzon’a gelerek taksim yokuşunda olan yeni okula başladım. Futbola 10 yaşında başladım. Çok güçlü fiziğim olmasına rağmen teknik kapasitem çok zayıftı. İlerleyen yıllarda geliştirmeye çalışsam da önemli mesafe kat edemedim. O yıllarda mahallede Denizgücü adı altında bir takım kurduk daha sonra mahallenin takımı olan Doğanspor’a yazıldık. Askere gidene kadar burada oynadım, askerden sonra Gençlerbirliği’ne transfer oldum. Futbolu bırakana kadar Gençlerbirliği’nde oynamaya devam ettim. Antrenör kurslarına katılarak başarılı oldum ardından Özkan Sümer’in teklifiyle Trabzonspor’da uzun yıllar boyunca alt yapıda görev yaptım. Belli dönemlerde de A takımda yardımcı antrenörlük yaptım, oyuncu izleme komitelerinde çalıştım daha sonra antrenörlük hayatımda şu takımları çalıştırdım; Sivas, Artvin, Beylerbeyi, Görele, Iğdır ve Çayelispor.
 
TAKA: Araştırdık ailede futbolcular var. Sefer Uzun futbolcu, Semavi öyle siz öyle, genlerde mi var?
 
Ömer Uzun: Sporculuk genlerde ziyade, benden sonra başladı. Sefer, Selami, Bülent, Yusuf gibi oyuncular yetişti. Ama en önemlisi ailede beden eğitimi bölümünü bitiren çocuklarımız var. Bunlardan Sefer, Diler, Köksal,Fatih, İrfan ve Çiğdem olmuştur.
 
TAKA: Alt yapıya ve amatöre ömrünüzü verdiniz, şunu merak ediyorum neden hep Özkan Sümer denilince, Ömer Uzun’u da söylerler? Bunun karını mı, zararını mı gördünüz?
 
Ömer Uzun: Özkan Sümer’in yanında 12 yıl boyunca beraber çalıştık. Hocanın ismiyle her zaman gurur duydum. Onun ismiyle de anılmak bana her zaman gurur verir. Biz hocayla her zaman ağabey kardeş gibiyiz.
 
TAKA: Trabzon Amatör diye efsane bir takımın başındaydınız, çok büyük futbolculara hocalık yaptınız neler söylemek istersiniz?
 
Ömer Uzun: Benim çalıştırdığım grup en büyük yaş grubuydu, benden sonra A takıma geçilirdi. Bizim o dönemlerde çalışmalarımız çok zor şartlarda olurdu. Genelde oyuncuların büyük bir çoğunluğu tahsil yapıyorlardı. Gündüz çalışma fırsatımız olmazdı, akşamları salonlarda çalışırdık. O dönemlerde Ergun, Ahmet Ulusoy, Hakan, Güven, Tolgay ve Serdar okurdular. Çok iyi şampiyonluklar yaşadık. Türkiye 2.Ligi’ne çıkma başarısını sağladık. Daha sonra 3.Lige çıktık, çok güzel bir aile ortamımız vardı. Sevgi ve saygıyla birlikte çalışırdık. Futbolun dışında sporculara insani ilişkileri aşılardık.
 
TAKA: Trabzon futbolunun son 50 yılını biliyorsunuz sizi en çok etkileyen isim kimdir? Savunmada, orta sahada ve hücumda isim verebilir misiniz?
 
Ömer Uzun: Beni en çok etkileyen takım arkadaşım defansta Necati Özçağlayan, orta sahada Bülent Şahinkaya ve forvet de Hami Mandıralı.
 
TAKA: Bölgede 3.Lig takımlarını çalıştırdınız, 3.lig nerede idi nereye gidiyor?
 
Ömer Uzun: Bölgenin 3.Lig takımları maalesef çok kötü yönetiliyor. Yöneticiler kendilerini idare edemezken, bir takımı nasıl yönetmeye çalışır ben merak ediyorum. Bu durum oldukça gülünç bir hale geliyor. Benim çalıştığım dönemlerle bu zamanki dönemİ tabii ki kıyaslanamayız. Futbol bizim zamanlarımızda oynanıyordu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu kulüplere profesyonel idareci şartı getirmesi gerektiğine inanıyorum.
 
TAKA: Trabzonspor’u konuşalım, 140 milyon TL ödeme yaptık dediler. Trabzonspor’un önceliği borçların ödenmesi midir?
 
Ömer Uzun: Trabzonspor’u konuşmaya hiç gerek yok. Çünkü takımın başına gelen başkanlar, Trabzonspor’un tarihini bilmiyor. Ne aşamalardan, nasıl zorluklardan geçtiğini bilmiyorlar. Akıl almaz işler yapıp kulübü büyük borçların altına sokuyorlar. Şu anki yönetim işe başlarken öncelikli olarak takımın geçmiş borçlarını ödemeye çalışıyor bunu defalarca da söylediler. Tabii ki öncelik borçların ödenmesidir.
 
TAKA: Bu kadro ligde yarışmacı olabilecek seviyede mi?
 
Ömer Uzun: Trabzonspor’un ismi her zaman yarışmacı kimliğe sahiptir. Bunu başaracak kalitededir. Şunun bilinmesini de isterim burası Trabzon, burada Trabzonspor bayrağı dışında hiçbir bayrak dalgalandırılamaz. Buda bizim 81 vilayete dik duruşumuzun örneğidir.
 
TAKA: Özkan hocanın yeniden çok etkili bir pozisyonda olması doğru mu sizce?
 
Ömer Uzun: Yönetimin aldığı en doğru kararların başında gelen bir karar olduğunu düşünüyorum. Özkan hoca bu işi başaracak güce ve bilince sahip bir kişidir. Verilen kararı da sonuna kadar başarılı buluyorum.
TAHSİNCAN DEVECİ-BURAK YILDIRIM