Hutbede, kültürümüzde olmayan geleneklere ve haramlara karşı duyarlı olunması gerektiği belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı hutbede, insanların kendilerini sorgulamaları ve ömrünü bir muhasebe bilinciyle geçirmeleri gerektiği vurgulandı. "Gönül inciten, kardeşliğimizi zedeleyen kem sözlere karşı dilimize kilit vurabildik mi? Kalbimizi katılaştıran, zihnimizi kirleten her türlü olumsuz duygu ve düşünceden kendimizi arındırabildik mi? Bilerek ya da bilmeyerek işlediğimiz günahlara nedamet gözyaşlarıyla tövbe edip Rabbimizin affına sığınabildik mi?" sorularıyla insanların kendi iç muhasebelerine davet edildi.

Hutbenin devamında ise yılbaşı özelinde uyarılar ve hatırlatmalar yer aldı. "Çam ağacı süsleme, yeni yıl kutlama gibi ritüellerin kültürümüzde yeri olmadığı" belirtilirken, aynı zamanda şans oyunları, piyango gibi haramlardan uzak durulması gerektiği vurgulandı.

Hutbede ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Bu soruların cevabını düşünerek bu günümüzü bir milat kılalım. Kalan ömrümüzü Rabbimizin rızası doğrultusunda geçirmeye çalışalım. İman, ibadet ve güzel ahlakla bezenmiş bir hayatla bu dünyadan ayrılmanın gayretinde olalım. Dinimizde ve kültürümüzde yer almayan yılbaşı eğlenceleri, Noel baba figür ve kıyafetleri, çam ağacı süslemeleri gibi yanlış tutum ve davranışlardan uzak duralım. Kötülüklerin anası olan alkol, ocakları söndüren kumar, umutları tüketen şans oyunları ve piyango gibi haramlarla sağlığımızı, zamanımızı ve kazancımızı heba etmeyelim."

Diyanet'in hutbesi, İslam ahlakı ve kültürel değerlerin korunmasına vurgu yaparak, yeni yılın dini hassasiyetlere uygun bir şekilde geçirilmesini önerdi.
TAKA/NEİZHA ÇAKIROĞLU 

Editör: Ayşe Sancak