GENEL BAŞKANLAR GENEL SEKRETERLER
 
CHP'de genel başkanların değiştiği kurultaylar özetle şöyle: Atatürk’ün ebediyete intikalinin ardından 26 Aralık 1938 tarihinde toplanan 1. Olağanüstü Kurultayda İsmet İnönü ''değişmez genel başkanlığa'' seçildi ve 33 yılı aşkın bu görevi sürdürdü.

İnönü'nün istifasının ardından, 14 Mayıs 1972'de ''Genel Başkanlık Seçimi Özel Kurultayı'' toplandı ve Bülent Ecevit genel başkanlığa seçildi.
12 Eylül askeri müdahalesinin ardından partiler kapatıldı ve yöneticilerine siyasi yasak getirildi. Kapatılan bu partilerin yeniden açılmasına olanak sağlayan yasanın çıkmasından sonra 9 Eylül 1992'de toplanan 25. Kurultayda CHP'nin yeniden açılması kararı alındı. Genel Başkanlığa Antalya Milletvekili Deniz Baykal seçildi.
SHP ile CHP arasındaki birleşme sürecinde 8 Şubat 1995'de yapılan bütünleşme kurultayında Hikmet Çetin, CHP Genel Başkanlığını üstlendi.
*
Çetin, yaklaşık yedi ay sonra, 9 Eylül 1995 tarihinde toplanan 27. Kurultayda aday olmadı. Deniz Baykal, Murat Karayalçın ile yarıştı ve genel başkanlığa seçildi. 18 Nisan 1999'da yapılan seçimlerde CHP meclis dışında kaldı ve Baykal 22 Nisan'da genel başkanlıktan istifa etti.
CHP'nin 9. Olağanüstü Kurultayı 22 Mayıs 1999 tarihinde yapıldı ve Altan Öymengenel başkanlığa seçildi. Öymen, CHP'nin 6. genel başkanı oldu.
Parti içi gruplar arasındaki çekişmeler yüzünden 15 ay sonra olağanüstü kurultaya gidildi. 30 Eylül 2000 tarihindeki 11. Olağanüstü Kurultayda Deniz Baykal yeniden genel başkanlığa seçildi. Baykal, istifa ettiği 10 Mayıs 2010 tarihine kadar bu görevi sürdürdü.
Deniz Baykal’ın istifası ile boşalan CHP Genel Başkanlık görevine Kemal Kılıçdaroğlu getirildi. Görevine devam ediyor. Kemal bey 36.Kurultayı ile güveni tazeledi ve yeniden seçildi.

GENEL SEKRETERLER

CHP Genel Sekreterlik görevi, Genel başkan kadar önemli bir makamdır. Parti içindeki en kudretli isimler, Genel Sekreterlik görevine getirilir genelde.
Recep Peker, CHP’nin ilk genel sekreteriydi. Atatürk genel sekreter yaptı. Atatürk’le papaz oldu. Genel sekreterlikten alındı.
Şükrü Kaya, CHP’nin ikinci genel sekreteri oldu, İnönü’yü sevmezdi. 9’u 5 geçe Atatürk öldü, 9’u 6 geçe İnönü tarafından görevden alındı.
Refik Saydam genel sekreter oldu, bismillah, ilk iş, “Partinin değişmez genel başkanı Atatürk’tür” diyen tüzüğü değiştirdi
Kasım Gülek, CHP’nin efsane genel sekreteriydi,
Kemal Satır, Genel sekreter oldu, Ecevit’in partiden gönderilmesi için elinden geleni yaptı
Bülent Ecevit, genel sekreter oldu, kendisini genel sekreter yapan İnönü’yü devirdi, eşine DSP’yi kurdurdu, DSP’nin başına geçti, CHP’yle mücadele etti.
Şeref Bakşık Genel sekreter oldu, İnönü’nün genel sekreteriydi ama Ecevit’e çalıştı.
*
Kamil Kırıkoğlu, Kemal Satır Genel sekreter olunca CHP’den istifa etti, Kemal Satır CHP’den gidince CHP’ye geri döndü, Ecevit’le ters düştü, istifa etti.
Ertuğrul Günay... CHP genel sekreteriydi. CHP genel başkanı olmak istedi. Olamadı. AKP’li oldu, Bakanlık yaptı.
Adnan Keskin, Baykal tarafından genel sekreter yapıldı, Baykal’ı suçladı, CHP’den ayrıldı, Mustafa Sarıgül’e destek verdi.
Tarhan Erdem, CHP genel sekreteriydi, CHP’yi kıyasıya eleştiriyor, Süheyl Batum’un CHP üyeliğinin bile şaibeli olduğunu söylüyordu..
Önder Sav,malum. Değişmez genel sekreterdi. Deniz Baykal’ın sağ koluydu. Sonrasını biliyoruz.
Nihat Matkap, kendisine haber verilmeden CHP genel sekreteri yapıldı, haliyle, üç saniye sonra, kendisine haber vermeden genel sekreterlik görevinden alındı
Gürsel Tekin, Süheyl Batum, Bihlun Tamaylıgil ve Kamil Oktay Sındır, CHP’nin Genel Başkan Kılıçdaroğlu dönemindeki isimler.
 
36.Kurultay sonrası CHP’de kadrolar değişti. Genel Sekreterlik koltuğuna siyaset ve devlet adamı olan Akif Hamzaçebi getirildi. Akif Bey bu görevi başarı ile icra edenlerden…