X/Twitter Kullanıcı Sayısında Düşüş İddiaları Artıyor X/Twitter Kullanıcı Sayısında Düşüş İddiaları Artıyor

Uzay Hava Durumu Uzmanları, Güneş Fırtınasının İletişimi Etkileyebileceğini Belirtiyor

Gökbilimciler, Güneş'te gerçekleşen devasa bir fırtınanın, iletişim sistemlerinde aksamalara yol açabileceğini ve kuzey ışıklarının ortaya çıkmasına katkıda bulunabileceğini ifade ediyor.

Güneş patlamasının neden olduğu jeomanyetik fırtınalar, Dünya üzerindeki iletişim sistemlerine müdahale edebileceği gibi, uzaydaki uydular ve insanlar için de potansiyel sorunlara yol açabilir.

Bu durum aynı zamanda Amerika'nın kuzey kısmı ve hatta Türkiye'nin bazı bölgelerinde kuzey ışıklarının gözlemlenebileceği anlamına da geliyor.

İletişim sistemlerinde yaşanabilecek aksamalar konusunda bilim insanları defalarca uyarılarda bulundu. Ancak halkın bu fırtınadan endişe etmesine gerek olmadığı belirtiliyor.

Fırtına, yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabileceği gibi, uçakların trafik kontrol kuleleriyle iletişim kurmalarını da etkileyebilir.

Bilim insanları, "Eğer gece gökyüzü açıksa ve daha yüksek enlemlerde iseniz, bu, kuzey ışıklarını gözlemlemek için harika bir fırsat olabilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Her 11 yılda bir yaşanan Güneş'in manyetik alanındaki değişimler, kuzey ve güney kutuplarının yer değiştirmesine neden olur. Bu dönemlerde Güneş aktivitesi artar ve jeomanyetik fırtınalar meydana gelme olasılığı artar.

Aralık ayında gerçekleşen güneş patlaması, son yılların en büyükleri arasındaydı ve radyo iletişiminde kesintilere yol açmıştı.

Kaynak: NTV