Ankara bir kez daha Trabzon’a ev sahipliği yapıyor. Trabzon, her yönüyle 11’inci kez Ankara’da görücüye çıkıyor. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ve 28 Mayıs akşamına kadar sürecek Trabzon Günleri yoğun katılıma sahne olurken salonda adeta Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu rüzgârı esiyor.
 
Etkinliklerin her anında bulunan, Trabzon’un misafirleri ile özel olarak ilgilenen ve hemşehrilerinin Trabzon ile ilgili tüm sorularını içtenlikle yanıtlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile bu kez Trabzon’un dışında Trabzon’u konuştuk:
 
TAKA: Sayın Başkan 2009 yılında Trabzon Belediye Başkanlığı görevine seçildiniz. 2014 yılında bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı olarak halktan yetki aldınız. Kanuni Bulvarı’na her zaman özel önem verdiniz. Neden?
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Kanuni Bulvarı diye isimlendirdiğimiz yolun bir diğer ismi II. Tanjant Yoludur. Evet, bu yolun Trabzon’a kazandırılmasına her zaman özel önem verdim ve vermeye de devam ediyorum. İnsanlar baki değildir ancak eserler bakidir. Hepimiz ölümlüyüz. Gün gelecek hepimizin bedeni toprak olacak lakin o yol Trabzon’u iki kat büyüten büyük bir eser olarak bölgeye hizmet edecek.
 
TAKA: Bu yolun başlatılması için yoğun çaba harcadınız. Şimdi de tamamlanması için çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz.
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Şimdi evvela şunu bilmek gerekiyor ki, Trabzon’un 14 yılda aldığı 19 katrilyonluk yatırımlarında, Kanuni Bulvarının da, şehrimizin de hamisi en başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Halkımız bizlere görev vermiş, biz talep ederiz, başta imar düzenlemeleri olmak üzere gerekli çalışmaları yaparız. Şükürler olsun bu konuda da vazifemizi yaptık, Sayın Cumhurbaşkanımız tensip buyurup Kanuni Bulvarı inşaatını başlattılar ve çok önemli ilerlemeler kaydettik. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve bakanlarımıza bir kez daha Trabzon halkı adına özel olarak teşekkür ediyorum.
 
Şehir Güneye Büyüyecek
 
TAKA: Kanuni Bulvarının Trabzon şehir merkezini iki kat büyüteceğini ifade ediyorsunuz. Bunu biraz daha açar mısınız?
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Şimdi Trabzon’da Tanjant Yolu var değil mi? Tanjant Yolunun bir diğer adı Yavuz Selim Bulvarı. Yapımına devam ettiğimiz 24 km’lik bu dev yatırımında adı Kanuni Bulvarı, diğer adıyla II. Tanjant Yolu… Bugün Tanjant Yoluna rağmen Trabzon’da bir sıkışma söz konusu değil mi? Evet. O zaman çözüm ne? Trabzon’u güneye doğru büyütmek. Nasıl olur bu? İşte Kanuni Bulvarı ile olur. Kanuni Bulvarından sonra da Güney çevre Yolu ile olur. Kanuni Bulvarı, Trabzon şehir merkezini güneye doğru tam iki kat büyütecektir. Bu büyüme de her alanda Trabzon’a çok önemli katma değerler sağlayacaktır. Şunu çok iyi bilin ki, Kanuni Bulvarı ile Trabzon şehir merkezinin güneye doğru büyümesinin istihdama da çok önemli katkıları olacak, ticarete de olacak, şehirciliğe de olacak, ulaşıma da olacak. 24 km’lik bu yol Trabzon’a ilaç olacak.
 
Eserler Kazandırdık
 
TAKA: Kanuni Bulvarının Trabzon’a kazandıracakları noktasında hemfikiriz. Peki, çalışmalar ne aşamada gidiyor?
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Bu sorunuz üzerine Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Neden mi? Recep Tayyip Erdoğan öncesinde böylesi devasa bir projeye başlandığında tamamlanması için en az 50 yıl geçmesi gerekirdi. Trabzon bunu yaşamadı mı? Yavuz Selim Bulvarı (Tanjant Yolu) kaç yılda tamamlandı? Sadece bir binanın kamulaştırılıp yıkılması kaç yıl sürdü? Şükürler olsun ki ülkemiz artık bunları aştı. Kanuni Bulvarı Akçaabat’ımızın Yıldızlı Mahallesi’nde, Yonca Kavşak ile başlıyor. Yonca Kavşak tamamlandı mı? Evet, hizmete girdi. Hemen akabinde Akyazı tünelleri var. Bu tüneller tamamlandı mı? Evet, şu anda faaliyette ve insanlarımıza inanılmaz bir rahatlık sağladı. Kanuni Bulvarı’nın 9 ayrı noktası tünellerle geçiliyor. Akyazı tünelinin içinden Kanuni Bulvarı yoluna bağlantıyı sağlayan ayrı bir tünel daha var. Bu tünel de her şeyiyle tamamlandı. Işıklandırılması bile yapıldı, henüz trafiğe açılmadı. Ondan sonra Beşirli tüneli var. Kazı çalışmaları bitmiştir, tamamlanma aşamasındadır. Bahçecik tüneli ve Boztepe tüneli inşaları önemli ölçüde tamamlanmış, Gölçayır 1 tüneli inşasına başlanmıştır. Ayrıca Çukurçayır 1 tüneli, Çukurçayır 2 tüneli ve Gölçayır 2 tüneli inşalarına yakın zamanda başlanacaktır. Kanuni Bulvarı kapsamında ayrıca 8’i hemzemin, 15’i köprülü olmak üzere toplamda 22 kavşak, 47 köprü ve 1 viyadük inşa edilmektedir. Karadeniz Sahil Yolunun Akçaabat ilçesi Yıldızlı mevkiinden başlayıp Trabzon-Maçka yolu Gözalan mevkiinde son bulacak olan Kanuni Bulvarı tümüyle tamamlandığında Trabzon’a ne denli bir büyük eser kazandırdığımızı herkes çok iyi şekilde idrak etmiş olacaktır.
 
Kanuni Bulvarı Biter Çevre Yolu Başlar
 
TAKA: Az önce Kanuni Bulvarı’ndan sonra Güney Çevre Yolundan bahsettiniz. Trabzon Kanuni Bulvarı’nı yapıyor, Güney Çevre Yolunu ne zaman yapacak?
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Trabzon Güney Çevre Yolunu da sahip olacak, siz sormadan ben söyleyeyim, demir yoluna da sahip olacak. Bunların teminatı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Kanuni Bulvarı biter Güney Çevre Yolu başlar.
 
Sözlerimizi Tutuyoruz
 
TAKA: Trabzonspor yeni stadyumuna kavuştu. Bunun için çok ciddi uğraşlar verdiğinizi biliyoruz. Stadyum tamamlanınca neler hissetiniz?
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Bakınız burada dikkatinizi çekmek istediğim çok önemli bir husus var. Trabzonspor’umuzun yeni stadyumu, ülkemizin en özellikli stadyumudur. Ayrıca Akyazı’da yapılan sadece bir stadyum değildir. Trabzonspor’umuz burada ülkemizin en modern spor kompleksinin sahibi olmuştur. Bizler bu dev eserleri Trabzon’a ve Trabzonspor’a kazandırmak isterken buna engel olmak isteyenler oldu. Mahkemelere gittiler, mimariden-mühendislikten tamamen uzak beyanatlarla toplumun kafasını karıştırmak istediler. Lakin şükürler olsun ki onlar değil biz başardık. Sayın Cumhurbaşkanımızdan tensip alarak çalışmalarımıza başladık ve Trabzonspor’umuza bu dev eseri kazandırdık. Her tamamlanan eserde olduğu gibi buranın hizmete girmesiyle de şehrim adına çok ciddi bir mutluluk yaşadım. Halkımıza verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin gururunu yaşadık.
 
100 Yılın Açığını Kapatıyoruz
 
TAKA: 8 yıldır Trabzon’un belediye başkanısınız. Trabzon’u istediğiniz noktaya taşıyabildiniz mi?
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Trabzon için neleri istediğimi, neleri hayal ettiğimi bilseniz inanın bu soruyu sormazdınız. Trabzon, 4 bin yıllık koca bir tarihe sahip büyük bir medeniyettir. Tarihe baktığımızda Trabzon’un en olduğun u ve neleri hak ettiğini çok iyi anlayabiliriz. Lakin 2002 öncesinde 100 yıl boyunca şehrimiz hak ettiği kamu yatırımlarını alamamıştır. Şimdi bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde son 100 yılın açığını kapatmak için çalışıyoruz. Her zaman söylediğimiz bir şey var: Trabzon’u ismine layık hale getiriyoruz. Trabzon’u, gurbetteki hemşehrimin gururla anlatacağı şehir haline getiriyoruz. Nasıl yapıyoruz bunu? Asli belediyecilik çalışmalarımızla, dev altyapı çalışmalarımızla, imar düzenlemelerimizle, Belediye olarak şehrimize kazandırdığımız ve kazandıracağımız eserlerimizle, yol çalışmalarımızla, kentsel dönüşüm çalışmalarımızla, tüm kamu kurumları ile birlikte el ele omuza çalışıyoruz ve Trabzon’u ismine layık hale getiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde son 100 yılın açığını kapatıyoruz.
 
Bölge İller Trabzon’a Akacak
 
TAKA: Belediye olarak da üzerinde çalıştığınız büyük projeleriniz var.
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Olmaz mı? Bize dur durak yok. İddialıyız, kararlıyız, Trabzon’u bir dünya kenti yapacağız. Hafif Raylı Sistem üzerine çalışmalarımızı yönlendirmiş durumdayız. Finansman teminini tamamlayarak 2017 yılında birinci etabının ihalesini gerçekleştirmek istiyoruz. Trabzon şehir merkezine bir meydan daha kazandıracağız. Karagöz Meydanı var tarihte. Bugün o alanda okul ve öğretmen evi var. Milli Eğitim Bakanlığımız ile protokol imzaladık. Okul ve öğretmenevini Hacıkasım bölgesine yeniden yapıp Bakanlığa devredeceğiz. Sonrasında Cudibey Ortaokulu ve Trabzon Öğretmenevini yıkarak tarihi Karagöz Meydanını yeniden Trabzon’a kazandıracağız. Trabzon şehir merkezine 10 katkı mekanik otopark yapıyoruz. Bunun için kamulaştırmalara 30 milyon TL ödedik. Kadınlar Halini yıkıp en modern şekilde yeniden yapacağız. Kadınlar Hali, Katlı Mekanik Otopark ve Karagöz Meydanı için yapım çalışmalarımıza bu yıl içinde başlıyoruz. Bakın Trabzon’a botanik park kazandırıyoruz. Çamoba Mahallesi’nde 103 dönümlük araziyi Trabzon Botanik olarak düzenliyoruz. Bu, Karadeniz’de bir ilktir. Biraz da altyapı çalışmalarımızdan bahsedeyim. Son 3 yılda tamamladığımız, sürdürdüğümüz ve 2017 yılında yapım çalışmalarına başlayacağımız 679 ayrı projenin toplam maliyeti ne kadar biliyor musunuz? 1,5 katrilyonun üzerinde. Bu Trabzon için birkaç yıl önce hayal dahi edilemeyen bir rakamdı. Şimdi Trabzon il hudutlarında altyapıya 1,5 katrilyon harcayabiliyoruz. Gülcemal gibi dev bir projeyi Trabzon’a kazandırıyoruz. Henüz net değil ama burada Disneyland yapmayı planlıyoruz. Bunu yaptığımızda bütün bölge illeri Trabzon’a akacaktır.
 
Kavşak Dal-Çık Olarak İnşa Ediliyor

 
TAKA: Sayın Başkan son olarak Trabzon’daki trafik sorununa ilişkin çalışmalarınız hakkında bilgi almak istiyorum.
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Trabzon’umuzda artan nüfus, araç sayısı ve turizm potansiyeline bağlı olarak son yıllarda ortaya çıkan trafik sorununun çözüme kavuşturulması için il genelinde 5 adet ayrı kavşak ihale edilmiştir. Yomra ilçesinde bulunan ve şehir merkezimizin doğu tarafında şehre giriş-çıkış için önemli bir noktayı oluşturan Kaşüstü Kavşağı’nın inşa çalışmalarına devam ediliyor. Kavşak dal-çık olarak inşa ediliyor.
 
Ortahisar ilçemizin Pazarkapı Mahallesi’nde inşa edilecek olan akıllı dönel kavşak için yapım ihalesi 6 Şubat 2017’de Karayolları tarafından gerçekleştirildi. Bölgede modern dönel kavşak inşa edilecek. Ayasofya Kavşağı gibi ışıksız olarak hizmet verecek olan bu kavşak ile trafik akışkanlığı sağlanacaktır. Ayrıca Reşadiye Kavşağının bittiği noktadan itibaren akıllı dönel kavşağı da içine alacak şekilde Devlet Karayolu yeniden düzenlenecek ve Sahil Yolu bağlantısı sağlanacak. Reşadiye Kavşağının hemen doğusunda akıllı dönel kavşağın tamamlanmasıyla bölgede trafik sorunu kalmayacak.
 
Sahil Yolu güzergâhında araç trafiğinin yoğun olduğu Akçaabat ilçesine bağlı Yalıncak Mahallesi'ndeki Haçkalı Baba Devlet Hastanesi önünde köprülü kavşak, Akçaabat ilçesinin Söğütlü Mahallesi'ndeki Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Kampüsü önünde dal-çık kavşak,
Ortahisar ilçesinin Atapark mevkisinde Erdoğdu istikametine doğru ise 150 metre uzunluğunda tünel geçişli kavşak inşa edilecek. Söz konusu 3 kavşağın inşasına ilişkin ihale 21 Nisan 2017’de gerçekleştirilmiştir. Toplamda bu 5 kavşağın Trabzon’a kazandırılmasıyla şehir için trafik sorunu önemli ölçüde çözülmüş olacaktır. Tüm bu çalışmalarda her zaman şehrimizin yanında olan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu özel olarak teşekkür ediyorum.
 
TAKA: Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
 
ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU: Ben teşekkür ediyorum, okurlarınıza ve Trabzonlu hemşehrilerime saygılarımı sunuyorum.