Ak Parti’nin önemli isimlerinden iş adamı Türkay Gümüş Trabzon AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını açıkladı. Gümüş, yurt dışında eğitim aldı, Trabzon’da yatırımlar yaptı, çok sayıda çalışmaya projeye imza attı.
 
Gümüş artık birikimini aktarmak istediğini ve göreve hazır olduğunu söyledi. Türkay Gümüş ile aday adaylığı süreci ve aday olduğunda neler planladığına dair söyleşi gerçekleştirdik. İşte o söyleşi;  
 
TAKA: Türkay Bey, çok parlak bir CV’niz var. Öncelikle çok özet eğitim durumunuzu ve STK’lardaki görevlerinizden bazılarını alabilir miyim?
 
Büyük Emek Verdik
 
TÜRKAY GÜMÜŞ: Makine mühendisiyim, yurt dışında yüksek lisans yaptım. İşletme alanında yüksek lisans yaptım. 3 tane üniversite okudum. Trabzon Ticaret ve Sanayi odası Yönetimi ve meclis üyesiyim. MÜSİAD’ın Trabzon kurucularından biriyim. KASİAD’a üyeliğim var. Erdoğdu Lisesi’nde aile birliği başkanlığı yaptım. 3 yıl içerisinde okulun bütün fiziksel şartlarını değiştik. Yaklaşık 5 milyon civarında yatırım yapıldı okula, dünya şampiyonu oldu. Şampiyon olmanın marka değeri ile o yatırımlar yapıldı. 3 tane kapalı konferans salonu, spor salonu, mescit, lavabo, bahçesi, kamelyalar, oturma grupları boyatıldı, yapıldı. Birçok şey değiştik. Bu bir başarı ile geldi. Büyük emek verdik.
 


20’nin Üzerinde STK’ya Üyeyim
 
Onun dışında Sultan Murat’ta bir camii yapıldı. Bu derneğin ben Trabzon temsilcisiyim. Cami müthiş bir cami ve külliye. Arsin Yeşilyalı’da 500 kişilik öğrenci yurdu ve külliye yapılıyor. Onu da ben takip ediyorum. Bununda dışında spor kulüplerine üyeliğim var. Yalıspor’da yöneticilik yaptım. Çaykaraspor’da başkalık yaptım. Trabzonspor’da üyeyim. 20’nin üzerinde STK’ya üyeyim. Oralara katkı sağladık. Bu şekilde devam ediyoruz.
 
İnsan Yetiştiriyoruz Ama Trabzon’da Tutamıyoruz
 
TAKA: Makine Mühendisisiniz ve Almanya’da staj gördünüz. İş dünyasında da önemli mesafeler aldınız, Trabzon’u yatırım anlamında değerlendirir misiniz? Yeterli değil. Kent insanını bakamıyor, neden?
 
TÜRKAY GÜMÜŞ:  Trabzon insanı kendi içinde çok hareketli. Böyle bir yapısını var. Trabzon sürekli insan yetiştiriyor.  2012 yılında TTTSO’DA Meclis üyesi iken nüfus hareketleri ile ilgili rapor hazırlamıştım. 1975 yılında 750 bin olan Trabzon nüfusu 2012 yılında 758 bindi. Yüzde 5,3’lük bir artışı vardı. Türkiye’nin nüfusunda yüzde 87 artış oldu. İşin ilginç yanı baktığımız zaman Trabzon dışında Trabzonluların müthiş derecede gerek bürokraside gerekse Sivil toplum Kuruluşlarında etkin olarak yer aldığını görüyoruz. Trabzon insan değerlerini üretiyor ancak Trabzon’da tutma konusunda bir sıkıtı var.


 
Siyaset, Spor, STK…
 
Ben Almanya’da staj yaparken 2 yıl boyunca haberim olmadan beni takip ettiler ve stajın sonunda dediler ki seni Amerika’ya göndermek istiyoruz. Amerika’ya gidecek yerde Trabzon’a geldik. Bu kader bu. Trabzon’a geldim ama sıradan bir vatandaş gibi yaşamadım. Trabzon’un her konusu ile ilgilendim, sporu ile ilgilendim, siyaseti, iş dünyası ile ilgilendim. 5 yıla yakın köşe yazarlığı yaptım. Televizyon program yorumculuğu yaptım. En son spor ile ilgili Ulusal bir kanalda yorumculuğu belediye başkanlığı aday adaylığı için bıraktım. Yerelde ve ulusalda aranan yorumcuydum. Bir çok alanda yazılarım var. Yazdığım yazıları 400 küsur sayfalık kitap haline getireceğim. Spor meraklı odluğum için KTÜ İşletme’deki yüksek lisans tezim Futbol Kulübü Yönetimi ve Yöneticiliği.
 
Projeler Hazırlıyoruz
 
Projeci bir insanım. Yeni bir proje hazırladım. Çevresel şartlarda yaylamız Sultanmurat’ın kesilen hayvanların artıklarını, pisliklerini öteye beriye bırakmasınlar diye Tarım Bakanlığı 100 bin lira kredi veriyordu. Bizde o krediyi takip ettik. Projeyi hazırladık. Hayatım proje oluşturmak ve yönetmekle geçmiştir. Mutlaka proje üzerinden çalışan bir insanım. İşletmede de yüksek lisansımın ana teması proje yönetimi ve yenilik yönetimidir.


 
Bu Millete Benim Borcum Var
 
TAKA: AK Partiden Aday adaylığı müracaatınızı yaptınız hayırlı olsun. Aday adayı olurken hedefiniz nedir?
 
TÜRKAY GÜMÜŞ: Hedefim samimi söylüyorum hizmetkar olmak bu millete. Çünkü bu millete benim borcum var.  Benim CV’,m sizde var. Orada ki donanımlar bir roman olarak yazmadım. Üye olduğum STK’lar, almış olduğum eğitim, bitirdiğim üniversiteler bunların tamamı bu milletin ödemiş olduğu vergilerden, oluşturduğu kurumlardan gayretleri ile destekleri ile alınmıştır. Ben Trabzon’da yaşıyorum. Biz faniyiz. Hesap günü geldiğinde huzura çağıracak ve diyecek ki, “Türkay Gümüş gel” ben sana birçok donanım lütfettim. Yetmedi iş adamı olmayı lütfettim. Ama parkta bir ayakkabı boyacısı var. Bu boyacı günde 60 lira cebine koyum geçimini sağlayacak bunun derdi bu iken sana bir çok donanımı, yeteneği bahşettik. Bunun sonucunda sen ne yaptın diye sorduğunda bende bu vicdanı sorumlulukla  birikimlerimizi bizi yetiştiren bu milleti, bize olan katkısını millet adına kullanmak adına yeni bir boyuta geçmeyi düşünüyorum. Allah nasip ederse yapacağız. Olmazsa da üzülmem çünkü bu benim kırsım değil vicdanı sorumluluk.


 
Hırsım Yok               
 
TTSO’da beni bilen bilir. Ben orada yönetim kurulu üyeliği, meclis üyeliği, liderlik yaptım. Oda başkanı olmayı çok arzu ettim. Belki hırsım ve sevdamdı ama burada hırsım ve sevdam yok. Çünkü zor bir göreve talip oldum. Bilerinin bu işi yapması lazım. Trabzon içerisinde ki en doğru adaylardan bir tanesi olduğumu düşünüyorum.  Dışarıdan da bir kısım arkadaşlar Trabzon’a hizmet etmek için gelip Trabzon’da aday oluyorlar. Aileleri, yaşantıları dışarıdadır. Trabzon için aday oluyorlar. Bunu halk takdir edecektir. Onlara da teşekkür ediyorum demek ki Trabzon sahipsiz kalmaz.
 
Başkan Herkesi Kucaklamalı
 
Mesele şudur bu işin partisi yani belediye başkanlığında ki seçimin partisi olmaz. Belediye Başkanlığı Trabzon’da yaşayan 758 bin insanın belediye başkanı olacak. Yetmedi, Müslümanlarında, Hıristiyanlarında,  Ateistlerinde, Yahudilerinde hepsinin başkanı olacak. Bu görev baktığımızda zor bir görev ama ben bu görevi yapabileceğime inanıyorum, talip oluyorum.
 
En Önemli Sorun Trafik
 
TAKA: Çoğu kez Trabzon Sanayi Odası Meclis toplantılarında sizi dinledik. Trabzon için önemli projeleriniz var. Bunlardan bazılarını paylaşır mısınız?
 
TÜRKAY GÜMÜŞ:  Trabzon’un birkaç tane önemli sorunu var.  Bunların mutlaka çözülmesi lazım. Bunlardan biri trafik sorunu. Bu çok önemli bir sorun. Trabzon’u büyütmek için bu sorunu çözmek gerekiyor. Sosyal ve kültürel anlamda Trabzon’un yetenekli insanlarına daha iyi fırsatlar vermek için 5 bin kişilik kongre merkezi Trabzon’a gerekli.


 
İş, İstihdam, Yatırım Modeli
 
Bunun dışında asıl mesele şudur; ben iş adamıyım ve belediyeciliğin merkezinde iş, istihdam ve yatırımların olduğu yeni bir model var kafamda. Çünkü biliyorum ki evine iş getirmeyen insanların sorunları belediyeyi daha çok zorlar. evine iş, ekmek getirmeyen ailelerin çocuklarının gelecekteki sosyal yapıya olan zararlarını hiç düşünmek istemiyorum. Onun için odağında işin, istihdamın yatırımın olduğu bir belediyecilik modeli var. Trabzon’da ki bu dinamikleri (TTSO, DKİB, TESOB, MÜSİAD…) İşin içine sokup Trabzon’un sorunlarını bu noktada çözme adına bir ekip çalışması yapmak lazım. Belediyeyi bütün kurumlarla ortak akılla yönetmek gerekiyor. Tek başına yönetirsen, belediyenin çöpünü toplar elektriğini, suyunu bağlarsın. Bunun dışında bir şey yapamamasın.
 
Ak parti 2. Hamleyi yapmalı
 
TAKA: Sayın Gümüş, Türkiye 2002 yılından itibaren büyük değişimler yaşadı. Bu değişimlere aile olarak tanıksınız hem de Erdoğan’ın mücadelesine katkı veriyorsunuz. Hem siz hem de Havva Hanım kendi adınıza bir şey de istemiyorsunuz, neden?
 
Benim bir yapım var. Toplum geliştiği, zenginleştiği, imkanları daha çok kullandığında zaman bende kullanacağım. Benim tek başıma bir yerlerde olmamın hiçbir anlamı yok. Eşimde aynı düşüncededir.  AK Partili bir aileyiz. Babam CHP’lidir. Ben, eşim, Çocuğum, kızım AK Parti’lidir. Kızım Gençlik Kolları üyesidir. Tayyip Erdoğan’ı İstanbul İl Başkanlığı’ndan beri tanıyorum.  Almanya’da öğrenciyken onun çıkışlarını, düşüncelerini müthiş derecede takdir ediyordum. Belki Almanya’dan döndükten sonra Tayyip Erdoğan ile bir yerde buluşsaydım mutlaka onun ekibinde yer alırdım ama olmadı. Şimdi şu var; AK Parti büyük bir parti büyük bir parti oldu. Bu partinin o kuruluş felsefesi 3Y (yasaklar, yolsuzluk, yoksulluk) felsefesinden belki büyük bir parti olduğu için uzaklaşmış olabilir. Şuan da yerel yönetimler ile beraber tekrar o noktaya çekilerek AK Parti ikinci hamlesini yapmak zorundadır. Bende bu 2. Hamle için Sayın Tayyip Erdoğan’ın o kuruluş aşamasında ki ruh ve inancını temsil eden bir kişi olduğumu düşünüyorum. Bu hamlede, mücadelede bende varım. Kendimi buraya adıyorum.
 
500 Milyon Borç Bir Şey Değil
 
TAKA: Siz aynı zamanda çok yönlü bir isimsiniz. Kendi ekonominizi iyi yönetiyorsunuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına talip oldunuz, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi borcu var. 560 milyon TL. Peki, nasıl bunların altından çıkacaksınız?
 
TÜRKAY GÜMÜŞ: Trabzonspor’un 1 Milyar 50 Milyon borcu var. Trabzonspor’a bir yönetim kurulu talip olmuş. Devlet kurumlarına arkası olan bir belediye için 500 milyonluk borç çok bir şey değil. Trabzonspor’un 2 kat borcu var. Birileri geliyor ona talip oluyor.  O borcun hiç bir önemi yok.  İş adamı olduğum için düşünmüş olduğum birçok proje var.
 
Bende Yatırım Odaklı Bir İş Adamıyım
 
TAKA: Türkiye’ye yönelik saldırılar var deniyor. Sayın Gümüş, bu saldırıların bir kısmı bertaraf edildi. Ama bana göre Türkiye’ye yönelik saldırıdan ziyade üretemiyoruz üretmeyince de ortaya ekonomide kırılganlıklar çıkıyor. Üretim ekonomisi nasıl gerçekleştirilir?
 
TÜRKAY GÜMÜŞ: Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözünü söylemek istiyorum: “Çalışmadan, üretmeden, yaşamanın yollarını alışkanlık haline getiren toplumlar önce haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve sonra da istikballerini kaybeder.” Bende yatırım odaklı bir iş adamıyım. Yeni şeylere hep sevdalı ve talip olmuşuz. Bu anlayış ile bir belediyeciliği düşündüğünüz zaman Trabzon’da, belediyenin imkanları, şehrin bütünleşmesi, özellikle iş alanından gelen bir yapım olduğu için şehrin iş adına kanaat önderleri ile beraber bu şehirde çok güzel işler yapılacağının heyecanını şimdiden duyuyorum.
 
Atakan Aksoy’a Katılıyorum
 
TAKA: Prof. Dr. Atakan Aksoy diyor ki, ‘Trabzon belediyesi CEO gibi yönetilmeli. Bakış açısı doğru mu?
 
Atakan ile görüştüğüm zaman fikirlerimi açıklamıştım ona. Kendisi bana Türkay Bey senin olduğun yerde senle çalışırım dedi.  Uzun zaman önce konuştuk. Yaklaşık 4 yıldır kafamda böyle bir düşünce vardı. Ama bunu tek başıma yapamazdım. Oturduğum şehirde katkı yapacak insanlardan tek tek yüz kişilik portföy oluşturdum. Atakan Aksoy’da bunların içindedir. Hepsi ile oturdum şehri konuştum. Dolayısıyla şehri bir CEO gibi yönetme noktasında katılıyorum kendisine. Geleneksel siyasetin ortaya koyduğu bir belediye başkanlığından öte bizim yapımızda var. Mühendis olduğum için kendisi ile aynı şekilde düşünüyorum. Şehrin kesinlikle bir CEO gibi yönetilmesi gerekiyor.  Sayın Cumhurbaşkanımızda oluşturduğu bakanlar kurulunda bir çok CEO’yu bakan yaptı. Bu doğru bir şeydir.
 
“Trabzon’un tamamından teveccüh göreceğime inanıyorum”
 
TAKA: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
 
TÜRKAY GÜMÜŞ: Trabzon’da benim ömrüm geçti. 5 ay kısa dönem askerlik yaptım. 3 sene yurt dışında eğitim hayatım oldu. 1966 yılında ben Uzunsokak’ın sonunda ki Salık ocağında doğdum. Aldığım ilk nefes belki hala Trabzon semalarında dolaşıyor.  Bu şehri doğumumdan ölümüme kadar kabullendim ben. Burada yaşıyorum. Bu şehrin birçok sorunu ile dertlendim ben. Ben halkın Trabzon’un sağduyusuna çok inanıyorum. Bu pencereden baktığım zaman hiçbir parti ayrımı gözetmiyorum. Trabzon için herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Trabzon’un geniş manada siyasi yelpazesinin tamamından teveccüh göreceğime inanıyorum. ben sağduyulu iyi  bir Trabzonlu olarak yazılarımı yazarken yeri geldi iktidarı da eleştirdim, yeri geldi muhalefetin yaptığı işleri de takdir edecek yazılarım var. Bunları kitap haline getireceğim.
 
Dortmund- Trabzon Arasında Köprü Oluşturduk
 
TÜRKAY GÜMÜŞ: Dortmund- Trabzon kardeş şehir proje koordinatörüyüm. Almanya’da Dortmund Trabzonlular Derneği’nin ricası, Dortmund Belediyesinin meclis kararı, Trabzon Belediyesi’nin meclis kararı ile iki şehri 5 yıl süre içerisinde bütün kurumları entegre ederek ortak çalışma alanları oluşturup bilgi akışını sağlayacak bir yapı oluşturduk. 5 yıllı süre ile kardeşlik protokolünü imzaladık. Dortmund da her kardeş şehrin bir alanı var. Trabzon Parkı’nın nasip olursak açılışını nasip olursak başkan olduktan sonra gidip açılışını gerçekleştireceğiz. Dortmund’da o dönem belediyede grup başkan vekili olan Alman vatandaşı Türk asıllı Volkan Baran aradı beni basından adaylığımı öğrenmiş çok mutlu olmuş. Dortmund Belediye Başkanı’nın bana sözü var. Onu da tekrar teyit etti.  Sen dedi “belediye başkanı olursan, Dortmund Belediyesi’nin bütün vizyonu, şehircilik anlamında, sosyal, kültürel anlamda sana kullandıracağız” dedi. Dolayısıyla biz Trabzon’u Trabzon şartlarında değil, ulusal boyuttaki bir şehrinde eldeki fırsatlarını değerlendirecek noktada yönetmeyi düşünüyoruz.
Sonay ÇALUK